Zomerse lasagne

Zomerse lasagne

Dag lieve kijkbuis…lezers?
Het is vanaf vandaag zomervakantie voor de bende van drie. En wat zijn ze er aan toe. Het is de afgelopen anderhalve week niet echt heel gezellig in huize “diekokenkan.” Laat slapen (niet laat naar bed), twee nog af te werken kinderfeestjes, de laatste toetsen, wisselmiddagen en nieuwe leerkrachten. Er is hard gewerkt en de rek is eruit. Dus fijn dat de bende nu even kan uitrusten. Over één week volgen de heldin en ik ook. Vier weken vrij. Iets wat ik sinds 2008 niet meer heb meegemaakt. En daar kijk ik enorm naar uit. Grote plannen maar als er één van lukt is dat ook prima. In ieder geval hoop ik dat de hossende en tongende feestgangers niet teveel corona in de molen hebben gestrooid en vakantie nog mogelijk is. Ik ga er wel vanuit.

Ik zal overigens voor uw en mijn entertainment wel gewoon een recept plaatsen in mijn vakantie. Want er staan nog wat lekkere dingen op het menu. Voor vandaag is dat deze zomerse lasagne of lente lasagne. In ieder geval een lasagne die op wat warmere dagen ook heel erg lekker is. Met spinazie, pijnboompitten, tomaat en bechamelsaus. Hier een blijvertje als recept.

Ik wens u alvast een goede zomervakantie mocht u binnenkort ook vrij zijn en mocht u doorwerken, bravo, hulde, topper, knappe en noeste arbeider. Fijn dat je onze economie draaiende houdt. Diepe buiging. Iemand moet het doen. Laat u niet te gek maken de komende tijd met al het nieuws en houd het veilig voor u en uw geliefden. En deze zomerse lasagne is overigens prima comfortfood mocht je eens een baaldag hebben. Erg therapeutisch zo even lekker koken. Kookon!

Wat heb je nodig:
100g pijnboompitten
Zout
Peper
600 g spinazie a la crème
Circa 3 tomaten
1 eetlepel gedroogde basilicum

Verder nodig:
1 witte ui
2 tenen knoflook
Olijfolie
200 g vega(n) gehakt
1 theelepel oregano
500 g lasagnevellen

Voor de saus:
50 g boter
50 g bloem
650 ml melk

Ook nodig:
1 bol mozzarella
1 grote hand geraspte grana padano of Parmezaanse kaas.

Om te koken:
Koekenpan
Diepe pan
Steelpan
Ovenschaal

De how to:
Bak in een droge koekenpan op matig vuur de pijnboompitten goudbruin. Hussel regelmatig en let op want pijnboompitten zijn eerst licht, licht en dan zwart.. dus voorzichtig. Haal daarna van het vuur, doe in een bakje en voeg een snuf zout en peper toe.

Verwarm ondertussen de spinazie a la crème in een diepe pan tot deze gesmolten, warm en romig is. Haal daarna van het vuur.
Snijd ondertussen de tomaten in ringen van circa 3 mm dikte.

Snipper de ui. Doe in de koekenpan een scheutje olijfolie en zet op matig vuur. Voeg de ui toe en pers de 2 tenen knoflook uit boven de pan. Roer en bak in circa 8 minuten de uien glazig. Voeg dan het gehakt toe en de oregano. Roer door en haal de van pan het vuur.

Zet hierna een steelpan op middelhoog vuur.
Smelt de boter in de pan en voeg dan het bloem toe. Roer met een garde tot een flinke dikke pap. Giet daarna geleidelijk eerst 250ml melk toe en blijf roeren met de garde. Zodra de melk begint te bubbelen en de saus wat indikt voeg je de overige melk toe (400 ml) en laat je de saus indikken tot de dikte van yoghurt. Haal van het vuur, voeg een flinke snuf zout en peper toe en voeg je gehaktmengsel toe aan de saus. Roer door. Vind je de saus nog iets te dik met het opmaken van de lasagne? Dan kan je eventueel wat water toevoegen om iets te verdunnen tot de dikte van yoghurt.

Tijd om de lasagne op te maken.
Verwarm een oven met draadrooster voor op 200 graden (190 hetelucht). Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
Begin met een dun laagje gehaktsaus. Dan een laagje lasagnebladen. Laagje spinazie, 1 derde van de pijnboompitten, schijfjes tomaat en wat basilicum. Laagje lasagnebladen, laagje gehaktsaus, laagje bladen, laagje spinazie met 1 derde van de pijnboompitten en basilicum, lasagnebladen, gehaktsaus, bladen en eindig met het restant van de saus.

Doe de laatste pijnboompitten over de bovenkant van de schaal en saus, snijd de bol mozzarella in plakjes en verdeel die over de saus evenals een flinke hand gran padano of Parmezaanse kaas. Strooi als laatste nog wat peper over de kaas en zet de schaal 30 minuten in de oven.

Laat de lasagne 15 minuten rusten na het bakken en dig in 😉

Zomerse of lente lasagne

Zomerse of lente lasagne

Zomerse lasagne

Zomerse of lente lasagne

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.