Zoete honingkoek

Zoete honingkoek

Dag luitjes, of moet ik zeggen niet luitjes want u bent volgens mij helemaal niet lui. Hoe dan ook i am back. Weet niet of ik gemist ben maar na 3 weken heerlijk op vakantie geweest te zijn is de eerste werkweek alweer voorbij en is het tijd voor een nieuw recept. Overheerlijke zoete honingkoek. Een adaptatie van Jamie Oliver zjin recept in een man die koken kan jasje. Een heerlijk dessert bij het warme weer dat heerst.

Ik ben met het gezin eindelijk, na 4 jaar, op onze langverwachte verre reis geweest. En hoewel het eerst Canada was hebben we het ingeruild voor Florida. Want daar was het een stuk aangenamer qua weer. We hebben een heerlijke vakantie gehad en zijn vol indrukken eé Amerikaas maar ook Cubaans en Zuid Amerikaans eten teruggekomen. Een impressie van de reis vindt u terug op mijn instagram @demandiekokenkan.
Het was een levenservaring waar we enorm dankbaar voor zijn dat we dit als gezin hebben kunnen doen. Het was alles wat we hoopte en meer. En pas op de vakantie merkte ik hoe stressvol de periode ervoor is geweest. Ook vanwege reis-eisen die gelden in verband met corona. Pas 24 uur van tevoren wisten we of we echt op reis konden omdat een negatieve test niet ouder mag zijn. Met twee verkouden kinderen liep de spanning aardig op in huize Koken Kan. En de opluchting was dan ook groots (zelfs de buren hoorde ons blij gillen) toen we alsnog konden vertrekken. Normaal zou ik zeggen, grijp elke kans aan om je horizon te verbreden en de wereld te verkennen maar onder deze omstandigheden en regels zou ik het, als we het opnieuw konden kiezen, een volgende keer denk ik niet opnieuw doen. Of een bestemming kiezen met minder regels. Reizen is al soms spannend maar nu was het helemaal nagelbijten.

Overigens in Amerika hebben we niks gemerkt van eventuele corona-beperkingen. Het is puur het vliegen en alle documentatie die je vooraf moet regelen.

Dus, terug achter mijn trouwe fornuis, en weer recepten makend voor u. Wel als ik er zin in heb en zonder verplichting. Dus check regelmatig of u een nieuw recept vindt. Geniet nu van deze zoete honingkoek. Het is een aanrader. Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de cake:
5 grote eieren
250 ml Griekse Yoghurt
220 g kristalsuiker
Geraspte schil van 1 citroen (fijne rasp)
1 theelepel vanille-extract
200 g volkorenmeel een wat extra voor bestuiven
225 g griesmeel
2 theelepels bakpoeder
200 ml olijfolie en klein scheutje extra

Voor de siroop:
150 ml honing
Sap van 1 citroen
Sap van 2 mandarijnen
Snuf zout
(Samen inkoken)

Verder nodig:
Springvorm van 24 cm
Mixer

De how to:
Vet de springvorm in met olijfolie en bestuif met wat meel. Klop het overtollige meel eruit zodat er overal een klein laagje meel zit.

Verwarm een oven en draadrooster voor op 180 graden (170 hetelucht).
Doe alle ingrediënten voor de koek in een mengkom en mix met een mixer tot een glad mengsel. Spatel dit in de springvorm en zet circa 35. minuten in de oven of tot een satéprikker er schoon uit komt als je deze in het midden erin steekt. Laat de koek daarna zeker 30 minuten afkoelen.

Prik met een satéprikker overal gaatjes door de koek heen. Zet een steelpan op het vuur en voeg honing en sap van de citroen en mandarijn toe. Breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat circa 10 a 15 minuten inkoken en indikken onder geregeld roeren. Let op dit is bloedheet en geeft nare brandwonden dus niet proeven.

Giet daarna de siroop over de taart (in de springvorm) heen en laat zeker 15 minuten intrekken.
Serveer met wat Griekse yoghurt, fruit en nootjes.

Zoete honingkoek

Zoete honingkoek

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *