Zoete aardappelsalade met shoarma en feta

Zoete aardappelsalade met shoarma en feta

Ow mensen, dit gerecht, deze zoete aardappelsalade met shoarma is de bom. Of de shizzle of wat de jeugd van tegenwoordig allemaal uitkraamt. Dit is domweg gruwelijk lekker. Eigenlijk, ja eigenlijk, is dit gewoon een versie van een gezondere kapsalon. Maar iets kapsalon noemen, dat anders is dan de traditionele versie met kaas een friet,  schijnt heiligschennis te zijn. En dit lijkt toch wel iets meer op een salade. Want dat aluminiumbakje en vaak ook de grote hoeveelheid bier, ontbreekt in dit recept. Wel bevat het lekker gekruide friet, kaas, shoarma en salade. Dus noem ik het stiekem ook wel een beetje een gezondere kapsalon (dont shoot the schrijver).

We glijden momenteel aardig de maand februari in. Met mij gaat het nog steeds goed overigens (klein applaus). En dat is niet alleen fijn voor mij maar ook voor de bende en de heldin. Wel moet ik mijn grenzen dringend blijven bewaken. Onlangs had ik een paar echt drukke dagen en mijn energieniveau is een beetje dat van een mobiele telefoon. Als hij nog 20% aangeeft dan schiet hij opeens heel snel naar de 10 en valt hij opeens uit. Treed binnen, de man die koken kan. Bij mij is het zaak dus te zorgen dat ik oplaad voor ik die 20% bereik. Want anders komt er letterlijk geen boe of bah meer uit. Maar ik zie dit vooral als een stapje omhoog.

Realiseren dat je wat beter voor jezelf moet zorgen en niet van de ene sociale afspraak, recept, late avond, deadline op het werk, sportmoment blijft stappen. Hoe leuk soms ook. Het leven mag best wat rustiger beleefd worden merk ik. Daar ga ik eigenlijk heel wat beter op. En ik maak ook gemakkelijker tijd voor spontane dingen. De bende die een spelletje wil doen, even extra wandelen met de hond, een klein klusje oppakken. Lekker hoor. Nou ja je ziet het. Ik probeer mijn leven te beteren. Ik ben er nog niet maar ik kom er vast voor ik tussen 6 plankjes lig. Maar nu mag er weer gekookt worden. Niet door mij trouwens want ik heb dit al gemaakt. Ik gooi dit recept zo over de digitale schutting in de hoop dat jullie er ook van genieten. Eet smakelijk allemaal en goed weekend! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de shoarma
600 gram kippendijfilet
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel zeezout
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
3 geperste tenen knoflook
2 eetlepels magere Franse kwark of yoghurt
1/2 theelepel zwarte peper
3 eetlepels olijfolie

Voor de aardappels:
750 g ongeschilde zoete aardappel
Olijfolie
Uienpoeder
Mild paprikapoeder
Zout
Peper
1 flinke eetlepel polenta (maïsgriesmeel)

Voor de tomatensalsa:
3 a 4 middelgrote tomaten
2 kleine augurken
Klein scheutje rodewijnazijn

Verder nodig:
Een bakje verse olijven
Circa 50 -75 g feta
1 komkommer
Een zak kruidige slamix (circa 100 g)
Knoflooksaus
Harissa of chirachasaus

Nog meer nodig:

Bakpapier

De how to:
Snijd de kippendij in reepjes. Doe alle kruiden en ingrediënten voor de shoarma in een kom. Meng de olijfolie en yoghurt erdoor en doe dit mengsel, samen met de kippendijfilet in een diepvrieszak. Masseer goed in en laat minimaal een uur tot een nacht marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 230 graden (220 graden hetelucht). Verwarm een bakplaat mee.

Was de zoete aardappels, dep ze droog en verwijder eventuele pitten of wortelsteeltjes. Snijd in plakken en snijd in frietjes van circa 1 cm dikte en breedte. Leg in een kom. Giet er een flinke eetlepel olijfolie over. Hussel en bestrooi met flink wat uienpoeder, paprika, zout en peper. Hussel en bestrooi nogmaals. Bestrooi als laatste met de polenta en hussel nogmaals. Leg op een vel bakpapier op de bakplaat in de oven en bak circa 20-25 minuten of tot ze zacht en goudbruin zijn. Hussel en draai ze halverwege de baktijd.

Bak ondertussen de shoarma in een koekenpan op middelhoog vuur gaar en goudbruin.
Hak de tomaten fijn en snijd de augurken in blokjes. Roer ze met een scheutje rodewijnazijn en een snuf zout en peper door elkaar en zet opzij.

Zet de olijven klaar en snijd de feta in blokjes. Snijd de komkommer in plakjes. Zet de aardappels, kip, tomaten, komkommer, olijven en feta met de sla, knoflooksaus en harissa of chiracha op tafel en laat iedereen een lekker mengsel maken van de ingrediënten. Eet smakelijk.

Zoete aardappelsalade met shoarma en feta

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *