Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten


Het is nog behoorlijk lastig om wijn en gerechten met elkaar te combineren. Je kunt lukraak een fles
wijn opentrekken en verwachten dat de wijn en het eten bij elkaar passen. Gelukkig zijn er wel een
paar handvatten die kunnen helpen om de volgende keer een betere keuze te maken.

Zwaarte
Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de zwaarte van je gerecht en de zwaarte van je wijn.
Heb je een licht gerecht en zet je daar een zware wijn naast, dan overstemt de wijn het eten.
Andersom geldt precies hetzelfde. De zwaarte is iets anders dan het mondgevoel van het gerecht of
de wijn. Zo kan een frisse en strakke wijn soms heel goed bij een wat vettig gerecht. Mousserende
wijnen staan bijvoorbeeld bekend om hun zuren en frisheid, maar zijn geweldig bij wat vetter eten.
Serveer daarom eens een mooie fles cava bij die gefrituurde tapas.

Herkomst
Een veel gehoorde uitspraak is: What grows together, goes together. Oftewel, wat uit hetzelfde
gebied komt, moet wel bij elkaar passen. Nu gaat dit zeker niet voor alles op, maar als we kijken naar
de combinatie van zuurkool en een Duitse Riesling en Loire Sauvignon Blanc en de lokale
geitenkazen, dan zijn dat wel top combinaties.

Kwaliteit
Niets is zonde dan om een geweldig mooi gerecht te serveren bij een slap, goedkoop en saai wijntje.
Er mag best wat dieper in de buidel worden getast voor kwaliteit, zonder dat het gelijk de spuigaten
uitloopt. Vanaf zes euro mag je toch wel een redelijke wijn verwachten. Voor veel wijnen die daar
onder zitten, betaal je meer voor het glas, het vervoer en alle andere logistieke perikelen, dan voor
de wijn zelf.

De basissmaken
Kijk bij het bereiden van het eten wat de smaak wordt. Een wijn die hoog in de zuren zit, zoals een
Sauvignon Blanc, kan een gerecht met hoge zuren prima aan. Zoet daarentegen in een gerecht, kan
een wijn volledig wegvagen. Bij zoet eten moet je dan ook zorgen dat de wijn even zoet is of zelfs nog
zoeter. Bij zout eten mag je ook best een wijn met veel zuren serveren. Zout tempert het zuur, dus
een wijn met weinig zuren zal slapper smaken. Heb je dan weer een saus gemaakt die juist te zout is,
knijp er dan een citroentje in uit om de saus weer in balans te brengen.

Deze blog is in samenwerking met Wijnbeurs opgesteld

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *