Zigeunerschnitzel met zelfgemaakte zigeunersaus

Zigeunerschnitzel met zelfgemaakte zigeunersaus

Iedereen die wel eens in Duitsland of Oostenrijk is geweest weet dat één van de lekkerste comfortfoods daar Schnitzel is. Lekker na een dag wandelen, skiën, sleeën (in mijn geval) of een andere vorm van beweging, aanschuiven in een dorpsrestaurant en dan een “schnitzeltje” bestellen. En dan bedoel ik zo een kleintje die niet op je bord past. Met een paneerlaag waar je u tegen zegt en een lekkere zoetzure salade met sla en kool. Dat je in het restaurant zit te wachten en ondertussen de kok je schnitzel hoort mals slaan. Of zoals mijn vader altijd zei: “Het varken c.q. kalf wordt net vers binnen gebracht.” Ja lugubere humor. Mooi he? Die pa van mij.

Veel van mijn jeugdherinneringen uit Duitsland bevatten een schnitzel. Niet omdat de rest niet leuk was maar ik eten altijd blijf verbinden aan herinneringen. Ik heb het overschot aan vlees in mijn jeugd behoorlijk weggewerkt kan ik u zeggen. Verdomd lekker. Zelf ben ik gek op de jagerschnitzel of zigeunerschnitzel. En dus deel ik vandaag een recept voor zigeunerschnitzel met jullie. Kies voor varkensschnitzels of kalfsfricandeau. Wat je zelf lekker vind. Gebruik voldoende boter bij het bereiden en dan komt het helemaal goed met de schnitzels. Deze zijn misschien niet van Duits formaat maar lekker zijn ze zeker!

Ik serveerde ze met huisgemaakte aardappelsalade (dit recept komt ook binnenkort online) en een frisse salade.
Enjoy en Kookon!

Voor dit recept liet ik me inspireren door de zigeunersaus van Cakeje van eigen deeg maar maakte ik een eigen versie.

Wat heb je nodig:

Zigeunersaus
1 rode paprika grof gehakt
1 groene paprika grof gehakt
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
3 zoetzure augurken in plakjes
2 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
75 gram champignons grof gehakt
1/2 groentebouillonblokje
250 ml kokend water
1 blikje tomatenpuree a 70 gram
5 el ketchup
1/2 rode peper in ringetjes
Appelazijn
1 theelepel maïzena

Voor de schnitzels:
4 varkens of kalfsschnitzels (liefst biologisch)
6 bruine boterhammen (binnenste eruit voor broodkruim)
Rasp van de schil van 1 citroen
2 eieren
Grote klont roomboter (60 gram)
Zout
Peper
Olijfolie

Nog meer nodig:
Keukenmachine of staafmixer
Rasp

De how to:
Voor de saus:
Hak de paprika’s grof, snijd de knoflook, peper en augurk in plakjes en snijd de champignons. Zet een koekenpan*  op hoog vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe. Bak de paprika, knoflook, augurk, champignons circa 4 minuten. Voeg daarna de gerookte paprikapoeder toe en een scheutje appelazijn. Roer door en voeg de tomatenpuree toe. Bak circa 1 minuut mee en roer door.

*gebruik bij een steelpan wat meer maïzena en laat iets langer doorkoken want dan zal de saus wat minder snel verdampen

Verkruimel het bouillonblokje en voeg 250 ml water toe. Zet het vuur middelhoog. Breng de saus aan de kook, voeg de ketchup toe en roer door. Zet het vuur laag. Laat nu 5 minuten zachtjes doorkoken.

Doe een theelepel maizena in een bakje met een scheutje water. Roer door en voeg toe aan de saus. Laat de saus nog circa vijf minuten indikken. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Je saus is klaar.

Voor de schnitzels:
Laat de schnitzels op kamertemperatuur komen.

Doe circa 80 gram bloem op een bord en meng er een flinke snuf zout en peper door.

Breek in een ander bord twee eieren en kluts ze met een vork door elkaar.

Maal het binnenste van de zes boterhammen in een keukenmachine fijn samen met de rasp van de schil van een citroen en doe op een derde bord.

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter tot hij niet meer bruist.

Haal nu snel een schnitzel door het bloem (schud af), daarna door het ei en dan door het broodkruim. Druk het broodkruim een beetje aan en leg de schnitzel in de pan. Herhaal nog 3x.

Bak de schnitzels 2 minuten en draai ze om. Houd de pan een beetje schuin en besprenkel met een lepel de bovenzijde van de schnitzels met het boter uit de pan. Te weinig boter? Voeg dan een eetlepel olijfolie toe aan de pan en doe het daarmee. Bak weer 2 minuten en draai ze wederom om. Besprenkel wederom met het vet uit de pan. Bak nog één minuut (nu zouden dunne schnitzels wel gaar moeten zijn) en laat de schnitzels uitlekken op een bord met wat keukenpapier er op. Serveer met een partje citroen en de saus.
Zigeunerschnitzel 1

Share

4 thoughts on “Zigeunerschnitzel met zelfgemaakte zigeunersaus

  1. HEERLIJK HEERLIJK,wij gaan hier weer mee aan de slag.èèn kleine opmerking: ik mis een ui (tje)
    Voor ons is dat een onmisbare smaakmaker,verder een fantastisch recept hoor!
    vriendelijke groet ,
    Karin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *