Homemade tortilla’s, pompoenhummus en zoete kip

Het is bijna zover. Menig kinderhart in Nederland is sneller aan het kloppen. Niet alleen door de grote hoeveelheden pepernoten en ander snoepgoed dat de lijven binnen glijdt maar natuurlijk ook omdat het 5 december is. Als jullie dit lezen hebben wij de pakjesavond al gehad. Wij hebben besloten het sinterklaasfeest wat te vervroegen dit jaar. In verband met die andere heldin die een zware strijd aan ging en waarmee het gelukkig beter lijkt te gaan.

En dus is er bij ons al op de deur geklopt, gestrooid met pepernoten, zijn er gedichten voorgelezen en zijn er pakjes uitgepakt. Ik moet zeggen dat onze oudste (6) en middelste (4) er nu wel echt volledig voor gaan. De illusie van het feest is geheel compleet. Er wordt gezwaaid naar de tv, gezongen (bijna gekropen) in de open haard, de briefjes van paniekpiet en huispiet worden totaal niet herkend en als ik buiten met de hond gelopen heb en Pieten op het dak heb gezien dan stuiven ze naar buiten. Nog leuker vind ik het om s’avonds als de schoen gezet is allerlei speelgoed overhoop te halen en neer te zetten bij de schoenen. Zo bouwden de Pieten al een hele playmobil kring, klommen de Turtles via de schoen de open haard in en trokken Anna en Elsa al aan een cadeau. En dan die gezichten als ze in de ochtend opgewonden naar beneden komen. De spanning op de gezichtjes en de verwondering. Fantastisch die grote list en bedrog show.

Maar hoewel de illusie nu nog compleet is vertoont hij langzaam scheurtjes. Mijn oudste vraagt zich dingen af. Hoe Sinterklaas aan het geld komt, waarom hij zelf geen cadeautjes krijgt, hoe het kan dat hij op 28 november een groot feest geeft maar tegelijkertijd bij mij op kantoor was en waarom hij nu een bril droeg. Hoe een Piet überhaupt door een schoorsteen past en hoe Sint op alle plekken tegelijk is. Dat soort dingen. Dit jaar genoot ik er nog intenser van want de haarscheurtjes zullen door metaalmoeheid gaan barsten, scheuren vormen en uiteindelijk mijn kinderen met een illusie armer achterlaten. Voor nu bestaat die wereld met die vriendelijke oude man en zijn helpers die zo graag iets liefs doet voor alle kinderen nog volop. Ik hoop dat ze dat nog even vasthouden. Ik wens jullie alvast een fijne pakjesavond!

Voor vandaag staat er een toprecept klaar. Gekruide en gegrilde kip en groenten, homemade tortilla’s (zo makkelijk moet je echt een keer proberen) en zelfgemaakte pompoenhummus. Eigenlijk een recept dat uit drie recepten bestaat en hoge ogen gooit terwijl het best makkelijk is.

Dit recept is voor circa 2 a 3 volwassenen. Wij aten er met 2 volwassenen en 3 kinderen van. Maar mocht je het te weinig vinden voeg dan vooral nog wat groenten en een beetje kip toe. Geef het een kans en sla aan het kneden en marineren. Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 3 personen

Voor de kip:
1/2 Theelepel mosterdpoeder
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel zout
1 theelepel uienpoeder
2 kipfilets in reepjes (liefst biologisch)
½ eetlepel honing
Scheutje olijfolie

Voor de pompoenhummus:
150 gram kikkererwten uitgelekt
175 gram flespompoenpuree (350 gram inclusief schil 12 minuten gekookt en gepureerd)
1 teen knoflook
1 eetlepel tahin
Sap van 1/2 citroen
1/2 theelepel tijm
Zout

Voor de tortilla’s:
Tortilla’s (voor 4 stuks) verdubbel onderstaande voor 8 (logisch)
160 gram volkorenmeel en 1 theelepel zelfrijzend bakmeel plus wat extra
100 ml water
Snufje zout

Groentenmix:
2 paprika’s zonder zaden, grof gehakt
3/4 courgette in plakjes van circa 0,5 cm dik en gehalveerd
1 hand cherrytomaten
zout
peper
1 theelepel salie

Nog meer nodig:
Staafmixer
Grillpan
Huttenkase

De how to:
Meng de kipstukjes met wat olijfolie. Meng alle kruiden voor de kip door elkaar (niet de honing) en voeg toe aan de kip. Kneed door en laat afgedekt minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Voor de pompoenhummus:
Kook 350 gram flespompoen in stukjes gesneden (inclusief schil) in een laagje water voor circa 12 minuten. Giet af, pureer en laat afkoelen. Pureer de pompoen met de overige ingrediënten voor de hummus, breng op smaak met zout en bewaar in de koelkast.

Voor de groenten:
Snijd alle groenten voor de groentenmix en doe met een snuf zout en peper en theelepel salie in een bak. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Voor de tortilla’s:
Meng het meel met de theelepel bakpoeder. Meng daarna het meelmengsel met het water en een snufje zout en roer met een vork door tot er een deeg ontstaat. Kneed daarna met meel bestoven handen door elkaar tot er een egaal deeg ontstaat. Is het heel erg nat? Gebruik dan nog wat meer meel. Rol er op een met meel bestoven werkvlak een worst van en verdeel in het aantal tortilla’s dat je gaat bakken. Rol elk stukje worst uit op een met bloem bestoven werkvlak en een met bloem bestoven deegroller tot een breedte van circa 25 cm en enkele millimeters dik.

Samenstellen:
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat de pan goed opwarmen.
Leg een tortilla in de pan en bak deze aan één zijde en draai hem om tot hij wat kleur krijgt en her en der een bruin plekje begint te vertonen. Veeg na het bakken de pan even snel droog met een vochtige theedoek om eventueel bruine restjes bloem uit de pan te halen. Houd de tortilla’s warm onder een theedoek of in aluminiumfolie. Rol en bak daarna de volgende tortilla’s. Als je op de helft bent met bakken van de tortilla’s is het tijd om de groenten en kip te bakken.

Zet een grillpan op hoog vuur en warm deze goed op. Doe de groenten (in porties) en de kip in de grillpan en bak tot de groenten mooi geschoeid zijn en de kip gaar. Bij mij paste alle kip tegelijk in de pan en ongeveer de helft van de groenten. Als de kip gaar is voeg je de honing toe. Roer de kip om tot hij mooi glanst en leg deze direct op een bord. Houd eventueel warm met aluminiumfolie.

Serveer de groenten en kip met de verse tortilla’s, pompoenhummus en hüttenkäse.
homemade tortillas met pompoenhummus 2

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *