Snickers taart met brownielaag

Snickers taart met brownielaag

Hoewel deze week een rollercoaster aan emoties is geweest plaats ik toch vandaag een nieuw recept. Noem het troostvoer, afleiding, de zinnen verzetten, ik weet het niet. Gisteren was het afscheid van mijn opa. Ik schreef er al eerder over deze week. En dus twijfelde ik of ik deze blog wel moest plaatsen zo snel na een treurige gebeurtenis. Maar opa was ook een levensgenieter en hield zelf ook van koken. En dus doe ik het. Ik plaats vandaag een schandalig lekker recept dat ik vorig weekend maakte. Dus opa, deze is voor jou.

Ik maakte een Snickerstaart. Niet een Snicker-staart maar een taart die smaakt als een Snickers. Veel taarten die ik voorbij zie komen bestaan uit fijngemalen of stukjes Snickers maar dit is een zelfgemaakte reuze Snickers met een zachte brownielaag als bodem.

Ik weet dat ik niet bekend sta om het gebruik van kant-en klare producten maar soms maak ik een uitzondering. Dit recept bevat wat snelle trucs om bijvoorbeeld een snelle karamel te maken door karamelblokjes te smelten in de magnetron. De nougatlaag, die niet mag ontbreken, bestaat grotendeels uit een pot marshmallow fluff (kijk bij de buitenlandse producten in de supermarkt). Maar buiten de fluff en de karamelblokjes maak je verder echt weer alles zelf. Het scheelt in dit geval een hoop extra tijd en dat is me voor dit recept ook wat waard. Het originele recept voor de Snickers-lagen komt van deze Amerikaanse site maar ik heb de Amerikaanse maten omgerekend en de brownielaag toegevoegd om er echt een taart van te maken.

Het resultaat is echt fantastisch! Dit smaakt daadwerkelijk als een enorme Snickers in taartverpakking en man man wat is het lekker! Echt een taart voor als je jezelf even echt mag laten gaan. De brownielaag kan je een dag van tevoren maken maar als je meer tijd hebt kan je het ook allemaal op één dag maken. Houd er rekening mee dat de de karamel en nougat ongeveer een uur moeten opstijven in de koelkast. En als je de taart langer in de koelkast hebt laten staan, laat hem dan even 20 minuten op temperatuur komen. Anders is hij iets lastiger met een vork te prikken.

Dus, go get some nuts, en maak deze makkelijke en oh zo lekkere taart! Kookon en geniet van het leven!

De how to:
Voor circa 12 personen

Voor de nougat:

55 gram boter
200 gr fluff
200 gr suiker
1 theelepel vanille extract
60 gram pindakaas
60 ml gecondenseerde melk

Voor de fudgelaag:
400 gram karamel blokjes (fudge)
250 gram gezouten pinda’s
2 eetlepels water

Voor de brownielaag:
115 gram boter
130 gram pure chocolade 70 % cacao
2 grote eieren (liefst biologisch)
115 gram rietsuiker
75 gram bloem

Voor de bovenkant:
150 gram melkchocolade
1 eetlepel honing
Scheutje slagroom

Nog meer nodig:
Taartblik van 24 cm
Bakpapier
Vershoudfolie

De how to:
De brownielaag:
Deze kan je een avond van tevoren maken. Dek hem dan dan na het afkoelen af met vershoudfolie en bewaar in de koelkast.

Bekleed een taartblik van 24 cm met bakpapier en vergeet ook de zijkanten niet (knip een reep bakpapier uit en plak vast met wat boter).

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht).

Smelt de boter op laag vuur in een steelpan. Voeg de chocolade toe in stukjes en roer totdat deze geheel is gesmolten. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Haal de chocolade van het vuur en laat 3 minuten afkoelen. Klop met een mixer één voor één de eieren erdoor en voeg het bloem toe. Verdeel over het taartblik, schuif in de oven en bak voor circa 15 minuten. De taart is klaar als je er met een sateprikker in prikt en de buitenzijde stevig is maar de brownie in het midden nog een beetje plakkerig is. Haal uit de oven en laat circa een 1/2 uur afkoelen in de taartvorm.

Zorg dat de zijkanten van de taartvorm bekleed blijven met bakpapier als je de nougat en fudge gaat maken.

Nougatlaag:
Voor de nougat laag is het zaak snel te werken. Zet dus van tevoren alles klaar.
Snickerstaart 6

Weeg de pindakaas, gecondenseerde melk, suiker, vanille en boter apart af en zet klaar. Zorg dat de fluff ook al in een bakje zit.

Zet een steelpan op laag vuur en doe er de boter, suiker en gecondenseerde melk bij. Blijf met een spatel het mengsel roeren tot alle boter is gesmolten en het mengsel begint te koken. Laat het onder continu roeren drie a vier minuten zacht koken tot het mengsel lichtbruin van kleur wordt en een redelijke dikke pasta is. Haal de pan van het vuur en voeg nu snel de vanille, pindakaas en fluff toe en blijf continu met een spatel roeren tot het mengsel beige en luchtig is. Verdeel de nougat over de browniebodem en zet de taart in de koelkast terwijl je de fudgelaag gaat maken.

Fudgelaag:
Doe de karamel met 2 eetlepels water in een magnetron bestendige kom (glas). Zet in de magnetron op circa 750 watt. Begin met twee keer een minuut in de magnetron opwarmen. Roer telkens om en ga als de karamel bijna gesmolten is over tot 30 seconden verwarmen en omroeren per keer tot de karamel helemaal vloeibaar is. Pak de loeihete kom uit de magnetron en roer de pinda’s vlug door de karamel. Proef niet, loeiheet, brandwonden en meer narigheid. Verdeel deze laag over de nougat, egaliseer en zet voor 60 minuten in de koelkast.

Smelt de chocolade onder af en toe roeren au bain Marie (in een passende kom boven een pan heet water smelten). Als de chocolade is gesmolten voeg je de honing toe. Roer door en voeg daarna een scheutje slagroom toe. Roer tot je een mooi glanzend mengsel hebt. Nog niet mooi glanzend? Voeg nog wat slagrom toe. Haal de kom van het vuur en smeer de chocolade uit over de taart. Tijd om te eten of laat hem tot serveren nog wat opstijven tot een stevigere taart. Haal de taart 20 minuten voor het eten uit de koelkast als je hem iets makkelijker met een vorkje wil eten.
Snickerstaart 3

Snickerstaart 4

Share

3 thoughts on “Snickers taart met brownielaag

  1. Goedenavond,
    Enig idee waar ik de fluff kan kopen? Albert Heijn en jumbo hebben het niet in hun assortiment. 4 vestigingen gebeld maar helaas.
    Mvg Els

  2. Pingback: Paas inspiratie - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *