Zelfgemaakte sate, satesaus en Atjar ketimoen

Mijn log is verhuisd. Het is nu officieel. De site is nu echt online. Ondanks mijn poging om naast man achter het fornuis ook nog webmaster te worden. Ik zeg ondanks wat na het intypen van één verkeerde code kreeg ik het meesterlijk voor elkaar om mijn hele site op zwart te zetten. Maar gelukkig heeft mijn webmaster het voor elkaar gekregen de codes weer zo te ordenen dat mijn site werkt. En nu is het aan mijn lieve volgers om “the love” te verspreiden en mijn site te delen, liken, linken als je dat wilt. Ik zal mijn geurende best doen hier lekkere en makkelijke gerechten te blijven plaatsen maar wil “De man die koken kan” bestaansrecht krijgen, dan heb ik ook jullie als lezers nodig. Moet ik natuurlijk niet de site meer op zwart gooien.

Het is net als met je verbranden aan een hete pan. Je doet het één keer maar daarna hopelijk nooit weer. Zo heb ik ook met vallen en opstaan geleerd met computers om te gaan. Er was wel wat voor nodig maar nadat ik als elfjarige het voor elkaar kreeg het interne geheugen van mijn ouders computer op te blazen heb ik bijvoorbeeld meteen geleerd nooit meer een programma weg te gooien zonder deze eerst te de-installeren. Maar genoeg over mijn computerfiasco’s. Er moet gegeten worden.

En als er dan toch gegeten moet worden is een heerlijk comfortfood wel een sateetje met mals vlees, lekkere saus en een knapperig zoet/zuurtje erbij. En dus geef ik jullie vandaag een recept voor homemade satésaus, malse kip en atjar ketimoen. Omdat ik geen zin had om bij mijn kinderen scherpe stokjes uit hun slokdarm te moeten trekken heb ik de stokjes voor het gemak maar even achterwege gelaten. Ik serveerde dit met bloemkool “rijst”. Geen overbodige koolhydraten en meteen je groentes binnen voor de dag. Maar kies gerust uit rijst, noodles of een knapperig stokbroodje.

En voor degene die zich afvragen wat atjar ketimoen is, dit is een heerlijke combinatie van komkommer en rode ui in een zoetzure oplossing van water, suiker en azijn. Dit is een weinig poespas versie met frisse appelazijn. Ze zijn er ook veel complexer met gember en zout en rode peper maar ik wilde deze maaltijd een beetje snel en simpel houden. Deze versie is echt een aanrader!

Wat heb je nodig:
Voor circa 3 personen (als bijgerecht)
2 kipfilets (liefst biologisch) in grove stukjes gesneden

Saté marinade en saus
9 volle eetlepels pindakaas
Halve limoen (het sap)
1 eetlepel gembersiroop of een duimgrootte verse gember
2 tenen knoflook (ontveld)
Anderhalve theelepel koriander of kwart bosje verse koriander
Scheutje sojasaus (circa 1,5 theelepels)
Peper

Wil je enkel satésaus maken? Doe dan alle ingredienten met een flinke scheut water in de blender en pureer tot je een mooie redelijk vloeibare saus hebt. Proef en breng op smaak met limoensap en sojasaus. Verwarm in een pan, kook tot een mooie dikke saus en serveer.

Atjar ketimoen
6 Eetlepels suiker
6 Eetlepels appelazijn
3 dl Water
1 Grote komkommer
Snuf peper
Halve rode ui in ringen

De how to:
Sate 1
Pureer alle ingrediënten voor de Saté marinade/saus met een staafmixer of blender met een scheutje koud water tot het een stroperige marinade is. Proef en voeg eventueel nog wat sojasaus of limoensap toe. Schep van deze marinade twee eetlepels bij de stukjes kip. Meng dit goed door de kip, dek af en zet voor een halve dag in de koelkast.

Meng de rest van de saté marinade in de blender of met de staafmixer met opnieuw een scheutje water tot deze redelijk vloeibaar is maar niet te waterig. Proef. Voeg eventueel nog wat limoensap en sojasaus toe naar smaak. Zet in de koelkast tot je straks de kip gaat bakken.
Sate 2

Snijd voor de Atjar de komkommer in de lengte doormidden en snijd deze nu in schuine redelijke dikke plakken. Doe de suiker, azijn en water in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost en laat enkele minuten koken. Snijd ondertussen de halve (hele mag ook) ui in ringen en doe deze bij de komkommer in een kom of grote pot. Als je water/azijn mengsel een paar minuten heeft gekookt giet je deze over de komkommer en ui. Zorg dat ze onder staan met vloeistof. Als de ui en komkommer niet onder staan moet je het mengsel af en toe even doorroeren. Voeg een snuf peper toe, laat afkoelen en dek deze daarna af met vershoudfolie en zet zeker een halve dag in de koelkast. Een dag van tevoren maken kan natuurlijk ook.

Als het tijd is om te koken laat je de kip op kamertemperatuur komen. Laat een koekenpan heet worden en giet een scheut olijfolie bij de gemarineerde kip. Roer door en doe de kip over in de hete koekenpan. Bak totdat je kip gaar en mals is.
Sate 3
Verwarm ondertussen de satésaus in een steelpan en laat deze, onder geregeld roeren, koken tot deze de gewenste dikte heeft. Of giet deze bij de kip en laat deze wat inkoken.

Doe de kip, als deze gaar is, in een mooie serveerschaal. Serveer met de koude Atjar, kroepoek en (bloemkool)rijst, noodles of wat je maar lekker vindt.
Sate 5

Sate 6

Sate 4

Share

3 thoughts on “Zelfgemaakte sate, satesaus en Atjar ketimoen

  1. Pingback: De man zijn Gado Gado | De man die koken kan

  2. Pingback: Nasi goreng van de Chinees | De man die koken kan

  3. Pingback: Langzaam gegaarde procureur (adobo) met taco’s zoetzure komkommer, gepofte bonen en zoetzure wortels | De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *