Zelfgemaakte pide met tonijn

Zelfgemaakte pide met tonijn

Op Facebook gaf ik jullie als lezers een keuze. Kip tandoorisoep of pide. Een pide is een soort Turkse pizza die in een ovale vorm wordt uitgerold. Deze wordt gevuld en vervolgens worden de buitenkanten naar binnen gevouwen. Massaal werd op de pide gestemd. En dus vandaag dit recept. Het leuke is dat dit eigenlijk een pan-pide is. Je bakt deze in het begin even in een koekenpan en vervolgens nog even onder de grill in de oven. Ik maakte een vulling met tonijn maar je kun natuurlijk naar hartenlust variëren. Wel geldt hier dat je rauwe vulling vooraf echt wel moet garen, omdat de grilltijd kort is. Maar maak het bijvoorbeeld ook eens met (vega)gehakt, paprika en olijfjes, of kaas en gebakken ei. Volop keuze. Ik geef je het recept voor één pide omdat dit best een flinke hap is. Schat zelf in hoeveel je er samen op kan en vermenigvuldig dan de hoeveelheid ingrediënten voor de vulling en het deeg. Serveer met een berg groenten en een kind kan de was doen. Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor één flinke pide:
90 g volkorenmeel en wat extra voor het uitrollen (gewoon bloem mag ook)
3 g bakpoeder
snuf zout
1/4 eetlepel olijfolie en wat extra voor het bakken

Voor de saus:
1 kleine rode ui
¼ venkelknol
½ gegrilde paprika (pot)
1 teen knoflook
1 theelepel komijnzaad
(ongemalen)
olijfolie
150 g passata (gezeefde
tomaat)
100 g uitgelekte tonijn op
water (uit blik)
zout
peper

Nog meer nodig:
optioneel een keukenmachine met deegstuk of hakmes
vershoudfolie
oven met grillfunctie
deegroller
koekenpan
bakpapier

De how to:
Zet de grill in de oven aan en plaats een bakplaat eronder. Zet de bakplaat er niet direct onder maar liever 1 of 2 treden lager anders wordt hij te snel bruin.

Halveer de ui en snijd in dunne plakjes. Halveer de venkel en snijd een plakje van de onderzijde en de houtachtige stelen van de bovenzijde. Snijd ¼ venkelknol met de paprika in kleine stukjes. Snijd de teen knoflook in plakjes. Doe deze met het komijnzaad met een
scheutje olijfolie in de koekenpan en bak op middelhoog vuur tot de uien zacht zijn. Laat de tonijn uitlekken.

Voeg, als de uien zacht zijn, de passata en tonijn toe, roer door, proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Haal de pan van het vuur.
Maak het deeg.

Met keukenmachine:
Doe alle ingrediënten voor het deeg met 45 ml lauwwarm water in een keukenmachine. Meng alle ingrediënten tot zich een samenhangend deeg vormt. Stort het deeg op een met meel bestoven werkvlak en kneed het 1 minuut door.

Zonder keukenmachine:
Doe het volkorenmeel en bakpoeder met een snuf zout en olijfolie in een kom. Schenk 45 ml lauwwarm water erbij. Meng met een vork tot het deeg niet goed meer mengen wil en het deeg blijft plakken aan je vork. Bestuif je handen met wat meel en kneed enkele minuten in de kom of op een met meel bestoven werkvlak tot zich een elastisch deeg vormt.

Bestuif de deegroller en werkvlak met wat meel. Rol het deeg uit tot een ovaal van circa 2 mm dikte dat aan de punten wat smaller toeloopt. Leg de pide op een vel bakpapier. Leg de vulling in het midden en spreid het in de lengte uit. Knijp de puntjes aan de buitenkant samen en vouw de randen van de buitenkant (zie de foto) naar binnen. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Schuif de pide vanaf het bakpapier voorzichtig in de pan (dit is de eerste keer even oefenen). Bak de pide circa 3 minuten of tot de onderkant bruine vlekjes krijgt. Leg de pide op een vel bakpapier en schuif met het bakpapier circa 6 minuten onder de grill of tot de randjes goudbruin worden. Haal de pide uit de oven en serveer met een berg groenten.

pide met tonijn

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *