Zelfgemaakte granola

Zelfgemaakte granola

Dag leuke lezers, vandaag plaats ik een lekker recept voor zelfgemaakte granola. Mensen die mijn kookboek hebben herkennen dit recept wellicht want ja het komt daar uit. Ik heb laatste tijd geen tijd gehad om zelf flink aan de kook te gaan en dus moet ik jullie helaas even verblijden met een al bestaand recept. De reden is dat het leven laatste tijd enorm raast en met alles wat er in huizelijke sfeer nog meer moet gebeuren en het vermeerderen van de sociale contacten nu corona een stuk minder is, blijft er weinig van de 24 uur over in een dag. Dus sorry, mea culpa, ik beloof beterschap.

Maar nu nog even niet dus. Want ik heb ook een geplande vakantie in aantocht en dan ga ik wel veel eten maar of ik ook nieuwe recepten ga maken? Dat weet ik nog niet.

En dan even over die drukte. Ik vind daar wat van. Dat geraas. Van sportclub van de kinderen, naar kinderfeest naar eigen sportclub, naar sociale evenementen. De constante druk van alles wat er moet. Kan dat nou niet anders? Begrijp mij niet verkeerd want ik ben gelukkig en gelukkig met vrienden en familie om mij heen maar ben het ook zo zat op die klok te leven. Ik ben daar letterlijk niet voor gemaakt. Nu kan je denken, ja ja, stel je niet aan, maar ik kom tot de trieste conclusie dat ik medicatie gebruik omdat ik de drukte van alledag anders niet aan kan. De medicatie zwakt al die prikkels en druk in mijn hoofd af, maar als ik een lange tijd op standje 110 doorga dan geeft mijn lichaam aan dat het te druk is geweest.

Ik doe verdorie een cursus mindfullness maar vind eigenlijk dat ik te druk ben om die te volgen en maak geen tijd voor de oefneingen die juist goed voor mij zijn om even in het hier en nu te zijn. En dan trek ik toch de conclusie waar zijn we toch mee bezig? En waarom trek ik mijn bende van drie mee in dit leven van presteren, volle agenda’s en vlugge contacten. Wetende dat het voor mijn genenpakket (en volgens mij velen met mij) helemaal niet gezond is.

Gisteren zat ik te kijken naar Floortje naar het einde van de wereld. En ook dat is niet goed voor mij want er was wederom weer een gezin te zien die het leven een paar stappen rustiger deden en gewoonweg tevreden waren. Een stukje land, een klein huis, zelfvoorzienend en de keuze gemaakt om zoveel te werken dat er voldoende brood op de plank is. Lang niet voor iedereen weggelegd maar ik besef mij wel dat als ik zo doorga ik later spijt ga krijgen dat ik niet ergens een tandje minder ben gaan doen. De corona lockdowns waren voor heel veel mensen enorm bitter maar ik moet wel zeggen dat het terugschakelen in een heleboel zaken voor mijn hoofd echt wel heel veel beter was dan alle drukte die er nu weer ontstaat. De heldin en ik hebben beiden dat knagende gevoel dat ergens we echt iets niet goed doen maar hebben de verdelger voor dat geknaag nog niet gevonden. De behoefte aan een wat minder prikkelende omgeving. We gaan ons maar bezinnen daarop. Als we er tijd voor vinden. Zucht. Wellicht is het een midlife crisis. Al vind ik het geen crisis maar juist een beeld van helderheid. De waanzin van een geld gedreven en spullen vergarende maatschappij. Waarbij je juist op vakantie in een tent gaat zitten omdat het leven dan wat simpeler is. Dat doen wij ook zelf. Ach ik weet het even niet. Ik neem een kom granola en ga mij eens goed achter mijn oren krabben. Kookon voor nu!

Wat heb je nodig:
Voor 14 porties
500 g havermout
1 flinke eetlepel cacao
½ theelepel kaneel
½ theelepel gemberpoeder
snuf zout
200 g ongezouten notenmix
of diverse noten en zaden
25 ml zonnebloemolie
1 theelepel vanille-extract
2 eetlepels pindakaas zonder
stukjes noot
6 eetlepels honing
50 g rozijnen
1 hand gedroogd fruit

De how to:
Verwarm de oven voor op 170 graden (160 graden heteluchtoven). Doe de havermout met de cacao, kaneel, gember, snufje zout en noten in een braadslede. Roer goed door elkaar.

Doe de zonnebloemolie met het vanille-extract, pindakaas en de honing in een steelpan, roer door met een garde en verwarm tot het mengsel gaat bruisen aan de zijkanten. Meng dit hete mengsel met een garde goed door de havermout. Zet de braadslede gedurende
20 minuten in de oven of tot de havermout licht goudbruin is en roer na 10 minuten het hele mengsel om. Haal de schaal uit de oven. Roer nog een keer om en laat afkoelen. Snijd de gedroogde vruchtjes in stukjes. Meng hierna de rozijnen en gedroogde vruchten door de granola en je bent klaar. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Serveer in porties van circa 50 gram en voor grote eters wat meer. Serveer met (soja-, amandel-, kokos- of gewone) melk, eventueel honing, kwark en gesneden fruit.

zelfgemaakte granola

zelfgemaakte granola

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *