Zelfgemaakte gnocchi met garnalen

Zelfgemaakte gnocchi met romige garnalen

 
Leuke lezers, hoe is het met jullie? Het is lang geleden dat we even zijn gaan zitten en elkaar echt in de ogen hebben gekeken. Gaat het goed met jullie of maar zo zo? Ik wens u natuurlijk het allerbeste maar mocht het niet zo goed gaan dan zeg ik sterkte. Kop op en hopelijk komt er binnenkort een dag dat het wel weer wat beter gaat. Met mij gaat het eerlijk gezegd ook niet geweldig. Mooi weer spelen kan ik prima, dramatisch doen ook, dus houd het op het feit dat het ergens in het midden zit.

Ik word helaas nog steeds geplaagd door mezelf. Een paar weken geleden ben ik bij een grote keuze geplaagd door angst en paniekaanvallen. En niet even een goh best spannend gevoel maar full blown terror. Alsof Jason, Freddy, Pennywise en de gehele walking dead zombiehorde voor je neus staat. Vechten of vluchten dus. En dat zegt mij dat, hoewel ik al een heel eind ben in echt weer mezelf zijn, ik er nog niet ben. Klinkt allemaal vrij luchtig maar al met al was het domweg klote.

Iedereen roept altijd vertrouw op jezelf maar wat als je niet op jezelf kan vertrouwen omdat je lijf en hoofd de verkeerde signalen afgeven? Dat je het gevoel hebt dat het hele huis afbrand maar er in werkelijkheid nog geen vonkje te zien is? En als je al niet op jezelf kan vertrouwen of naar jezelf kan luisteren dan kan ik je zeggen dan spiraal je snel naar beneden. De grote keuze is dan ook keihard in de ijskast gegaan. En ik heb wel een andere knoop doorgehakt. Zo kan het niet langer. Inmiddels loop ik namelijk al 8 (!) jaar te kwakkelen met mezelf. Met periodes waarin het gewoonweg heel erg goed gaat maar ook met periodes waarin ik als ridder van mijn paard kletterde en verder mocht lopen met een veel te zwaar pantser.
Ik heb dus wederom hulp gezocht en gekregen en ben nu bezig hier hopelijk eens en voor altijd een oplossing voor te vinden. Want zaken die domweg hartstikke leuk en bijzonder zijn (zoals een aanstaande verre reis) worden voor mij in het vooruitzicht nu een obstakel en ongeveer net zo leuk als een tandartsbezoek. Als ik dan de boel toch onderga en de paniek afzakt en ik de controle weer heb dan kan ik er overigens wel van genieten. Maar die eerste angst en paniek zou gewoonweg niet nodig moeten zijn. Het bederft de sfeer, voorpret en ik ben dan gewoonweg niet te genieten. Aanpakken dus.

De dagen nu, enkele weken na deze enorme angstaanval, zijn wisselend. Soms gaat het goed, soms echt minder en heb ik moeite met de dagen. Er zit veel gewissel in de stemming en daardoor ben ik soms meer bezig met het in mijn hoofd zitten dan eigenlijk gewoon dingen ondergaan. Het komt goed, vast, daar houd ik mij aan vast. Ik moet wel. Gaat u zich nou geen zorgen maken anders ga ik me nog zorgen maken over het feit dat u dat doet. Het feit dat ik dit durf te melden maakt al dat ik het aan het verwerken ben. Ik zie het licht maar op sommige dagen is het gewoonweg nog donker. Dus, dat was de korte anamnese van uw amateurpsycholoog die ook nog koken kan. Nu aan tafel, met deze heerlijke zelfgemaakte (ja ja) gnocchi met romige garnalen. Leuk om zelf te maken en als je daar geen zin in hebt maak je toch alleen de saus en koop je de gnocchi (het is wel heiligschennis dat snapt u wel). Eet smakelijk en kookon allemaal!

Wat heb je nodig:
600 g geschilde kruimige aardappel (circa 1 kg ongeschild)
10 g verse basilicum inclusief steeltjes
8 zongedroogde tomaat (uitgelet uit potje)
1 eierdooier van een middelgroot ei
300 g bloem en wat extra voor het bestuiven
1 tl zout
Peper

Voor de saus:
Olijfolie
300 g gemengde paddenstoelen
2 tenen knoflook
1 theelepel salieblad
240 g artisjokkenharten (uitlekgewicht uit blik)
0,05 g saffraan
250 g Hollandse garnalen (vers of uit de diepvries)
250 ml kookroom
Een scheutje citroensap
1 theelepel suiker
Zout
Peper

Nog meer nodig:
Aardappelstamper of keukenmachine met hakmes
Grote koekenpan
Schuimspaan

De how to:
Schil de aardappels tot je 600 g hebt en snijd in stukken. Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels gaar in circa 20 minuten tot ze echt goed zacht zijn en giet ze af. Laat ze 10 min staan om goed uit te wasemen en stamp ze daarna fijn met een aardappelstamper of maal ze glad in de keukenmachine. Laat geheel afkoelen. Hak de basilicum fijn evenals de zongedroogde (goed uitgelekte) tomaten. Dit kan eventueel in de keukenmachine. Meng de aardappels met de eierdooier, ei, bloem, zout, snuf peper, basilicum en fijngehakte tomaten. Kneed dit in enkele minuten op een ruim met bloem bestoven werkvlak tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in vieren en rol op een met bloem bestoven werkvlak tot rolletjes van 2 cm dikte. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm breedte. Druk eventueel met een vork een klein beetje in om een vormpje te maken en de saus beter te laten hechten. Laat ze onder een schone theedoek liggen terwijl je de saus maakt.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en een grote pan met gezout water klaar en breng aan de kook. Voeg een scheut olijfolie toe aan de koekenpan en breek de paddenstoelen in grove stukken en doe ze in de koekenpan. Pers de tenen knoflook en voeg met de salie toe aan de pan. Roer alles goed en bak tot de paddenstoelen goudbruin worden en hun vocht verliezen. Laat de artisjokkenharten uitlekken en voeg toe aan de pan. Halveer deze met een spatel. Doe de saffraan in een glas en voeg een klein laagje kokend water toe en laat even 2 minuten staan. Voeg de garnalen toe aan de pan en bak tot deze gaar zijn. Als ze al zijn voorgegaard warm ze dan even goed op. Voeg het saffraan en vocht en de kookroom toe. Breng de saus aan de kook en laat even doorkoken en wat indikken en voeg citroensap (naar smaak) en de suiker toe. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat citroensap. Zet het vuur zacht.

Kook de gnocchi in circa 3 a 4 porties in de pan met gezout water. Leg ze in het hete water. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar. Blijven ze na 2 a 3 minuten nog op de bodem liggen roer dan een keer rustig door de pan. Waarschijnlijk waren ze dan een klein beetje geplakt aan de bodem. Als het goed is komen ze nu wel naar boven. Haal de gnocchi met een schuimpaan of lepel met gaatjes uit de pan en voeg ze toe aan de saus en roer om. Serveer direct.

Tip: Lekker met een frisse salade
Zelfgemaakte gnocchi met romige garnalen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *