Zelfgemaakte gnocchi met garnalen

Zelfgemaakte gnocchi met romige garnalen

Leuke lezers, hoe is het met jullie? Nu aan tafel, met deze heerlijke zelfgemaakte (ja ja) gnocchi met romige garnalen. Leuk om zelf te maken en als je daar geen zin in hebt maak je toch alleen de saus en koop je de gnocchi (het is wel heiligschennis dat snapt u wel). Eet smakelijk en kookon allemaal!

Wat heb je nodig:
600 g geschilde kruimige aardappel (circa 1 kg ongeschild)
10 g verse basilicum inclusief steeltjes
8 zongedroogde tomaat (uitgelet uit potje)
1 eierdooier van een middelgroot ei
300 g bloem en wat extra voor het bestuiven
1 tl zout
Peper

Voor de saus:
Olijfolie
300 g gemengde paddenstoelen
2 tenen knoflook
1 theelepel salieblad
240 g artisjokkenharten (uitlekgewicht uit blik)
0,05 g saffraan
250 g Hollandse garnalen (vers of uit de diepvries)
250 ml kookroom
Een scheutje citroensap
1 theelepel suiker
Zout
Peper

Nog meer nodig:
Aardappelstamper of keukenmachine met hakmes
Grote koekenpan
Schuimspaan

De how to:
Schil de aardappels tot je 600 g hebt en snijd in stukken. Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels gaar in circa 20 minuten tot ze echt goed zacht zijn en giet ze af. Laat ze 10 min staan om goed uit te wasemen en stamp ze daarna fijn met een aardappelstamper of maal ze glad in de keukenmachine. Laat geheel afkoelen. Hak de basilicum fijn evenals de zongedroogde (goed uitgelekte) tomaten. Dit kan eventueel in de keukenmachine. Meng de aardappels met de eierdooier, ei, bloem, zout, snuf peper, basilicum en fijngehakte tomaten. Kneed dit in enkele minuten op een ruim met bloem bestoven werkvlak tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in vieren en rol op een met bloem bestoven werkvlak tot rolletjes van 2 cm dikte. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm breedte. Druk eventueel met een vork een klein beetje in om een vormpje te maken en de saus beter te laten hechten. Laat ze onder een schone theedoek liggen terwijl je de saus maakt.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en een grote pan met gezout water klaar en breng aan de kook. Voeg een scheut olijfolie toe aan de koekenpan en breek de paddenstoelen in grove stukken en doe ze in de koekenpan. Pers de tenen knoflook en voeg met de salie toe aan de pan. Roer alles goed en bak tot de paddenstoelen goudbruin worden en hun vocht verliezen. Laat de artisjokkenharten uitlekken en voeg toe aan de pan. Halveer deze met een spatel. Doe de saffraan in een glas en voeg een klein laagje kokend water toe en laat even 2 minuten staan. Voeg de garnalen toe aan de pan en bak tot deze gaar zijn. Als ze al zijn voorgegaard warm ze dan even goed op. Voeg het saffraan en vocht en de kookroom toe. Breng de saus aan de kook en laat even doorkoken en wat indikken en voeg citroensap (naar smaak) en de suiker toe. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat citroensap. Zet het vuur zacht.

Kook de gnocchi in circa 3 a 4 porties in de pan met gezout water. Leg ze in het hete water. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar. Blijven ze na 2 a 3 minuten nog op de bodem liggen roer dan een keer rustig door de pan. Waarschijnlijk waren ze dan een klein beetje geplakt aan de bodem. Als het goed is komen ze nu wel naar boven. Haal de gnocchi met een schuimpaan of lepel met gaatjes uit de pan en voeg ze toe aan de saus en roer om. Serveer direct.

Tip: Lekker met een frisse salade
Zelfgemaakte gnocchi met romige garnalen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *