Zelf pizzadeeg maken en hoe je oven te gebruiken

Zelf pizzadeeg maken en hoe je oven te gebruiken

Oke leuke mensen, het recept van vandaag is niet perse nieuw-nieuw. Ho! Wacht! Niet wegklikken. Wat ik bedoel is dit. Ik heb een recept voor pizzadeeg op mijn site. Een hele instructie zelf. Maar dit recept, ja het recept wat ik vandaag plaats, voor pizzadeeg en hoe je oven te gebruiken, blaast die instructie weg als de grote boze wolf een huisje van stro.

Dit recept zelf is wat mij betreft het beste recept voor homemade pizzadeeg dat ik in de laatste jaren ben tegengekomen. En niet alleen het recept is enorm goed en doodsimpel, de bakmethode is ook enorm interessant.

Zoals ik al zei ben ik deze methode en recept tegengekomen. Het recept is dan ook niet van mij maar wel door mij vertaald en omgerekend en her en der iets aangepast qua hoeveelheden. De originele plaatser van dit recept is “Binging with Babish” een enorm toffe foodblogger of vlogger (wat je wil) die enorm toffe recepten van bekende series en films namaakt. Alle hulde dus aan hem voor het plaatsen van dit recept en zijn werkwijze.

Ik kwam zijn recept tegen toen ik op zoek was naar een nieuw pizzadeeg recept. Waarom eigenlijk? Je had toch een goed recept Walter? Ja dat klopt. Mijn deeg was prima maar wel tijdrovend. Maar er knaagde iets zoals mijn bende van drie knagen aan mijn pizza’s. Ik zie zoveel foto’s op sociale media van thuisgemaakte pizza’s die er zo goed uitzien en uit een steenoven lijken te komen dat ik twijfelde of ik wel goed bezig was. En een tweede reden is omdat ik veelal deeg zie in video’s dat veel elastischer is en de pizza’s een mooie gerezen rand geeft. Mijn deeg was daarmee toch wel wat stugger. Lekker, kneedbaar maar wel stug.

En zo zoekende kwam ik dus op de video van Babish, viel achterover en dacht, dit ga ik ook proberen. En dit pizzadeeg dat je letterlijk in 3 minuten maakt, een nacht in de koelkast laat staan, en dan afbakt, is echt maar dan ook echt fantastisch. Elastisch, wat aan de vochtige kant, maar oh zo goed. En dat is dan het deeg. Ook de bereidingsmethode helpt in het creëren van een echt goed steenoven effect en fotowaardige pizza’s.

Kent u de pizzasteen? Ik ook. Ik gebruikte deze normaliter onder mijn pizza. Maar voor dit recept gebruik ik de pizzasteen boven mijn pizza. U hoort het goed. Eerst laat ik de oven een uur lang voorverwarmen inclusief de bakplaat. En daarbij plaats ik boven de bakplaat, 2 tredes hoger, een draadrek en leg ik mijn pizzasteen er ondersteboven op. Door de stralingswarmte van de steen wordt de pizza bovenop ook gekleurd en rijst je pizza alle kanten op. Je maakt eigenlijk een oven in een oven. En verdomd mensen. Ik heb nu eindelijk een pizzadeeg recept en methode waarvan je me moet geloven dat het echt hoge ogen zal gooien. Ow maar Walter zijn er ook nadelen? Enkele slechts. Ten eerste raad ik je echt aan een keukenmachine of mixer met deeghaken te gebruiken. Dit deeg is namelijk behoorlijk vochtig en daardoor met je handen slecht te bewerken. Daarnaast is het dat je in principe maar één grote pizza tegelijk kan maken of je oven moet zo groot zijn (en je moet 2 pizzastenen hebben). Het laatste nadeel is wellicht dat je wel een oven moet hebben waar je dus minimaal een bakplaat en draadrooster tegelijk in kwijt kan. Maar heb je deze zaken wel in huis en heb je nog ergens een stoffige pizzasteen in je kast blaas het stof eraf en maak dit doodsimpele deegrecept en geniet van echt fantastische versgemaakte pizza’s.

Wat heb je nodig:

Voor 2 flinke pizza’s van zeker 30 cm
475 g bloem en extra voor het bestrooien
2 eetlepels suiker
1 zakje gist (7g)
300 ml heel koud water (desnoods even met wat ijsblokjes erin).
2 theelepels zout
1 eetlepel olijfolie en klein beetje extra

Nog meer nodig:
Tomatensaus
Mozzarella
Pizzabeleg naar keuze

Verder nodig:

Keukenmachine
Beslagkom
Vershoudfolie
Bakplaat
Draadrooster
Pizzasteen (optioneel)
Deegroller
Bakpapier

De how to:
De dag van tevoren:
Pulseer in een keukenmachine de bloem, suiker en gist. Voeg op laag draaiende snelheid het (heel koude) water toe en laat de machine draaien tot zich een deeg vormt (circa 1 minuut). Laat 15 minuten rusten en voeg dan het zout en de olie toe. Laat nog 1 minuut draaien. Het deeg zal echt behoorlijk plakkerig zijn. Houd hier rekening mee.

Besprenkel je werkvlak met wat olijfolie en smeer een beetje uit. Haal het deeg uit de machine en leg het op het werkvlak en kneed het in 1 a 2 minuten tot een glad en soepel deeg (bestuif eventueel je handen met wat bloem als het heel erg plakt). Vet een beslagkom in met wat olijfolie. Leg het deeg er in en dek stevig af met vershoudfolie. Laat het nu 24 uur in de koelkast staan.

De volgende dag:
Haal het deeg 1 a 2 uur van tevoren uit de koelkast. Verdeel het in twee stukken en rol er op een met bloem bestoven werkvlak 2 ballen van. Leg de ballen naast elkaar in een met bloem bestoven bak, dek af met vershoudfolie en laat 1 a 2 uur op temperatuur komen.

Verwarm ondertussen de oven en een draadrooster met pizzasteen voor op 250 graden. Zet 2 tredes boven de pizzasteen een bakplaat. De pizza leg je straks op de pizzasteen (duh). Laat de oven 40 minuten tot 1 uur voorverwarmen om loeiheet te maken en maak ondertussen de tomatensaus naar keuze.

Stretch, na het opwarmen van de oven en het rusten van het deeg, het deeg met je handen op een ruim met bloem bestoven werkvlak uit tot een circa 25 a 30cm brede pizza.

Als het deeg erg plakt bestuif het dan nog even een aantal keer met wat bloem. Houd de rand iets dikker voor de pizzarand.

Leg de pizza voorzichtig op een vel bakpapier. Beleg de pizza met tomatensaus en je beleg naar keuze (vergeet de kaas niet). Schuif de pizza voorzichtig, met het vel bakpapier, op de hete bakplaat. Bak circa 11-13 minuten of tot de pizza goudbruin is en de kaas bubbelt.

pizzadeeg makeni

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *