Zelf pizzadeeg maken

Zelf pizzadeeg maken

Ik vond het maken van pizzadeeg de eerste keer enorm spannend. Wat krijg je nou eigenlijk als je deeg zelf maakt? Ja deeg natuurlijk. Maar lijkt het ook op pizza? Smaakt het wel goed? Hoe dun of dik moet het deeg zijn en hoe lang in de oven? Ik was de eerste keer zo verbaasd dat je eigenlijk met zo weinig ingrediënten en ook nog zo goedkoop zo’n lekker en goed resultaat kan neerzetten. Het kost je eigenlijk alleen wat tijd, liefde en kneedwerk.

Super tof dat je zo een resultaat met een gewone oven thuis kan krijgen. Nog lekkerder wordt je pizza met een pizzasteen of een aantal ongeglazuurde plavuizen. Deze leg je dan op de bakplaat of rooster in de oven en verwarm je mee voor het echte steenoven effect. Het allerbeste is natuurlijk een steenoven maar er zijn er maar wenig die deze thuis hebben.

Na het uitrollen van de pizza’s vind ik het leuk om met mijn kinderen of vrienden elke pizza samen te beleggen met toppings naar keuze en de pizza’s dan stuk voor stuk te bakken. Zo proef je van alles wat en van ieders creatieve geest.

Probeer het gewoon eens zelf en ik weet zeker dat je nooit meer een supermarktpizza de voorkeur geeft. Ik hoor je denken. Maar het kost behoorlijk wat tijd. Dit recept is voor maar liefst tien pizzabollen. Vries de bollen die je niet gebruikt in voor later en je pizzagemak is de volgende keer al vele malen groter. Ontdooien doen ze ook snel. Dus zelfs met weinig tijd moet dit geen probleem zijn. Dus maak je handen vuil, kneed een beetje en geniet van jouw vernuftige handwerk.

Wat heb je nodig?
Voor een stuk of tien pizza’s:
1 kg “gewone” bloem maar het liefst el tipo 00 (of als variatie 800 gram bloem en 200 gram griesmeel) en wat extra in een bord
1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
2 zakjes gedroogde gist a 7 gram
1,5 eetlepels kristalsuiker
4 eetlepels olijfolie
750 ml lauwwarm water

De how to
Doe het bloem en zout in een grote kom. Doe ook wat extra bloem in een diep bord voor het bestuiven. Maak een kuil in het midden van de grote kom. Meng suiker, olijfolie, gist en het lauwwarme water rustig door elkaar en laat dit zeker 5 minuten staan.

Giet dan dit mengsel in de kuil in de kom. Roer met een vork door waarbij je steeds wat bloem van de zijkant meeneemt. Als het deeg niet meer te roeren is, ga je met de handen aan de slag. Bestuif je handen met bloem en kneed het deeg in de kom tot het een deegbal wordt. Leg de bal op een met bloem bestoven werkvlak.

Nu wordt het tijd je handen zo’n 10 minuten aan het werk te zetten. Kneedtijd dus. Als het deeg nog te nat is of kleeft aan je handen strooi je telkens gewoon wat extra bloem over je aanrecht en handen en rol je weer door.

Een goede link om te zien hoe je deeg kneed (weliswaar in iets andere samenstelling) is:
Gennaro’s pizza

Kneed het deeg tot een soepel verend deeg dat niet meer plakt aan je aanrecht. Vorm na 10 a 15 minuten een bal. Leg de deegbal in een grote, schone, met bloem bestoven kom, leg er een vochtige theedoek overheen en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen (sommige ovens hebben een rijsstand. Ook erg handig). Maak nu alvast je tomatensaus en laat deze afkoelen.
20140324-204532
Als het deeg is gerezen leg je het weer op een met bloem bestoven aanrecht en kneed je het even stevig door om alle lucht eruit te duwen.

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken en in circa 10 bolletjes ter grootte van je vuist verdelen of nog iets extra’s doen. Dat extra’s is het deeg voor een tweede keer laten rijzen om het nog luchtiger te maken. Dus weer in een met bloem bestoven kom met een vochtige doek er overheen 1 uur laten rijzen.

Heb je daar geen zin in? Maak dan nu dus de deegballetjes. Wikkel deze deegbolletjes in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen of bewaar ze ingepakt in vershoudfolie in de koelkast tot gebruik. Wil je een grote pizza? Voeg dan twee bolletjes samen. Vries bolletjes die je niet gaat gebruiken in het vershoudfolie in.

Zorg, voordat je de pizza’s gaat bakken, dat de oven op de hoogste stand staat zeker 30 minuten is voorverwarmd en de bakplaat al in de oven zit en dus al gloeiend heet is. Liefst gebruik je een pizzasteen.

Nu kan het grote uitrollen beginnen. Doe dit op een met bloem bestoven werkvlak met een met bloem bestoven deegroller of juist met je handen voor dat authentieke gevoel en vorm. Bewaar deeg dat je niet gebruikt in vershoudfolie. Kneed een bolletje deeg eerst in een rondje. Rol het deeg enkele keren met een deegroller en draai het deeg dan een kwartslag om een cirkel te krijgen. Herhaal dit tot je een pizza hebt met een bodem van maximaal een 0,5 cm dik. Ik rol ze soms zelfs nog iets dunner. Maar de keuze is aan jou.

Knijp de eerste 2 cm van de rand altijd een klein beetje samen.

Leg de pizza na het rollen op een stuk bakpapier (dat eventueel met een klein beetje olijfolie is ingevet). Beleg de pizza met een laagje tomatensaus en beleg naar keuze. Let wel op, want overdaad schaadt. Less is more dus. Houd de pizzarand vrij. Eindig altijd met kaas zoals mozzarella en liefst wat geraspte parmezaanse kaas.

Schuif de belegde pizza’s met het stuk bakpapier op hete ovenplaat/pizzasteen en zet in de oven. In een gewone of heteluchtoven zijn de pizza’s zo rond de 7 a 9 minuten klaar. Let op de randen. Als die goudbruin worden, wat opbollen en de kaas bubbelt, is de pizza klaar. Of til hem eens een stukje op en tik tegen de onderkant. Klinkt de bodem hard. Ook dan is hij klaar.

Eet smakelijk en geniet van een vleugje Italië.
20140228-200137

Tips/tweaks
Een pizza beleggen is een feest op zich.
Als basis gebruik ik meestal mijn eigen: Easy peasy pasta en pizza saus en besprenkel ik de pizza daarna met wat olijfolie.

Ik gebruik graag:
Stukjes saucijs
Wat venkelzaad
Salami
Ham
Champignons
Italiaanse ham
Paprika
Courgette
Mozzarella als basiskaas en na het gehele beleggen een paar raspen Parmezaanse kaas of gran padano.
Paprika
Uienringen
Courgette
Stukjes bleekselderij
Soms doe ik er niks anders op dan tomatensaus en mozzarella. Na het bakken leg ik prosciutto en rucola en een paar druppen olijfolie er bovenop
Of ik breek een ei in het midden van de pizza
Eindeloos genieten dus.

zelf pizzadeeg maken

Share

One thought on “Zelf pizzadeeg maken

  1. Pingback: Pizza Calzone voor 2 personen | De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.