Zelf Focaccia maken

Homemade Focaccia

Een tijdje geleden bakte ik mijn eerste homemade focaccia En geloof mij, daar had ik geen spijt van. Het was een zonnige nazomermiddag en met een goed gevulde salade, flesje wijn, flesje limonade en wat zwemspullen vertrokken wij en de focaccia naar het strand. Beetje zwemmen, drankje erbij, kasteeltje bouwen (als amateur architect was ik erg tevreden met mijn creatie al kan dat ook de wijn geweest zijn) en daarna lekker picknicken. Het was een nazomermiddag zoals ik ze het liefste heb. Relaxed, lekker eten, spelen met de bende van drie en de zon onder zien gaan. Deze focaccia was echt enorm leuk om zelf te maken en geloof me, echt niet moeilijk. Zo de moeite waard! Gebruik goede kwaliteit olijfolie, dat komt de smaak ten goede en probeer het eens. Goed weekend en kookon!

Wat heb je nodig:
7 g gist (zakje)
1 theelepel suiker
1 eetlepel olijfolie en een paar eetlepels extra
500 g bloem en extra voor het bestuiven.
1 theelepel zout en extra om te bestrooien
Wat polenta of broodkruim/paneermeel

Nog meer nodig:
Mengkom
Theedoek
Braadslede of ovenschaal van circa 28 x 20 cm

De how to:
Doe 325 ml lauw water met gist, suiker en olijfolie in een maatbeker en roer rustig door. Zet opzij en laat 5 minuten staan.

Meng het bloem met het zout in een beslagkom. Giet het gistmengsel er voorzichtig bij en roer met een vork door elkaar tot er grote vlokken ontstaan. Bestuif je werkvlak en handen ruim met bloem. Stort het deeg op je werkvlak en kneed het in 5 minuten tot een soepel deeg (bestuif eventueel tussentijds nog met wat bloem als het heel erg vochtig is). Leg het deeg in een met bloem bestoven mengkom. Bevochtig een theedoek met water (niet drijfnat maar vochtig) en leg over de kom. Laat 40 minuten rijzen op een warme plek.

Haal daarna het deeg voorzichtig uit de kom en leg het weer op een met wat bloem bestoven werkvlak. Verdeel een handje polenta of broodkruim/paneermeel over de bodem van de braadslede of ovenschaal. Trek het deeg voorzichtig wat uit elkaar en maak er de vorm van de braadslede van en leg het daarin. Trek het met je vingers voorzichtig nog wat uit elkaar zodat het mooi past. Verdeel circa 4 eetlepels olijfolie over het deeg en druk met je vingertoppen recht naar beneden en diep in het deeg om kuiltjes te maken (niet door het deeg) en het olijfolie ook deels in de kuiltjes te laten stromen. Nu kan je er eventueel ook ander dingen in drukken zoals cherrytomaatjes of olijven of basilicum etc. Dek de braadslede/ovenschaal af met een vochtige theedoek en laat nog eens 45 minuten rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 200 graden (190 hetelucht). Strooi nog wat zout en optioneel kruiden over het deeg en zet voorzichtig in de oven. Sluit de deur voorzichtig en bak 20 a 25 minuten of tot de foccacia goudbruin is (bij een stenen schaal zal het bakken mogelijk iets langer duren dan een braadslede).

Haal de schaal uit de oven en besprenkel het brood meteen na het bakken nog met wat extra olijfolie. Laat het brood zeker 10 minuten afkoelen.

Zelf focaccia maken

Zelf focaccia maken

Share

One thought on “Zelf Focaccia maken

  1. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *