Cookie dough

 

Cookie Dough

Wie is er niet verslaafd aan Ben en Jerry ijs? Jaren geleden haalden mijn schoonmoeders na een etentje twee pints tevoorschijn van een voor mij onbekende ijssoort. New York super fudge chunk en cookie dough stond er op de pints. Nog nooit geproefd maar na de eerste hap was het alsof ik in de ijs hemel was beland. IJs met stukjes. Daarna volgde al snel de mcflurry maar mijn zwak bleef bestaan voor B&J.

De weegschaal en ik zijn het nog steeds niet eens over deze zondige heerlijkheid. En het vervelende van dit ijs, is dat ik het overal bij kan eten. Als ik een baaldag heb of als ik intens gelukkig ben maar ook als er niets bijzonders is. De term alles zegt natuurlijk al genoeg. In de winter bij de open haard en in de zomer ter verkoeling. Een all season zoete zondigheid. Jaren heb ik me afgevraagd hoe ze cookie dough maken maar voor mijn eigen veiligheid heb ik het nooit opgezocht. Wel is ijs voor mij nooit meer hetzelfde geworden sinds die avond aan tafel bij mijn schoonmoeders.

Een gewoon bolletje ijs vind ik stiekem nu wat saai geworden. Verwend ben ik geworden door deze heerlijkheid. En als ik me dan van mezelf een keer mag laten gaan pas maar op. Dan wordt een kom ijs opgeleukt met cruesli, hagelslag, nootjes, een gebroken chocoladekoekje of een schepje pindakaas. Pindakaas? Ja pindakaas. Heerlijk de combi van zoet en zout.

Zo creëerde ik regelmatig mijn eigen kommetje zoet geluk omdat het sponsoren van B&J een dure aangelegenheid is. Tot mijn oog op Klein stukje dan viel. Ik zag daar het recept staan voor een super makkelijke en B&J benaderende cookie dough. Nu ben ik dus helemaal verpest. En dat verpestte gevoel wil ik graag delen. Ik geef je de basis voor cookie dough. Hoe en met wat jij het mengt en met welk soort ijs is aan je eigen creatieve zoete fantasie. Wel geef ik je wat suggesties.

Ben je zo handig dat je je eigen ijs maakt? Meng dan de cookie dough door het ijs als je zelfgemaakte ijs in de vriezer al wat consistentie heeft gekregen. Anders zakt alles naar de bodem. Lekker voor degene die het onderste uit de kan krijgt, zonde voor de rest van je bezoek of familie.

Recept dus afkomstig van “Klein stukje dan

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer vier tot zes kommen ijs:
65 gram bloem
5 eetlepels licht bruine basterd suiker
25 gram zachte, ongezouten roomboter (hoewel gezout ook lekker kan zijn)
0,5 theelepel vanille extract
2 eetlepels melk

De how to:
Maak een koekjesdeeg door suiker, boter, vanille en melk met de bloem te mengen. Dit kan met een mixer, houten lepel maar net zo goed met je handen. Kneed of mix tot er een deeg ontstaat. Je cookie dough is klaar!

Je kan het nu uit de kom scheppen en in een stuk bakpapier in een diepvrieszakje doen. Maak de dough plat tot je gewenste dikte en vries een uur of drie/vier in totdat het redelijk hard is voordat je het door jouw favoriete smaak (zelgemaakte) ijs mengt en je ijs weer invriest voor een uur of zes. Of je haalt het uit de vriezer als het goed hard is, snijdt het in blokjes en strooit het over een kom ijs.

Je kan je cookie dough ook nog op smaak maken met elke zoete traktatie die je lekker vindt zolang het maar in te vriezen is. Als je klaar bent met mixen van je dough roer er dan bijvoorbeeld deze lekkere dingen door:
-stukgeslagen m&m’s
-stukken noot naar smaak
-brokjes chocolade
-pindarotsjes in stukjes
-stukjes koek
-rozijnen
-chocoladesaus
IMG_5640

Share

2 thoughts on “Cookie dough

  1. Pingback: Kerstdessert 2015: Chocolade ijstaart met cookiedough, fudge, karamel en pistache | De man die koken kan

  2. Pingback: IJsbombe met gesmolten warme chocolade - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *