Zalmmoot met knoflookgarnalen en mango/avocadosaus

Ik liep de laatste tijd al een tijdje rond met het idee voor iets met zalmmoot. Een tijdlang dacht ik aan zalmtaco’s maar het idee kwam maar niet samen. Voor het gebruik van vis ben ik nog wat lerende. Ik houd niet zo van graatjes pielen en heb slechte ervaringen met vis uit het verleden. Ik zal niet in detail treden maar een aantal keer kwam de vis weer achteruit terug zwemmen zogezegd.

Inmiddels proef en gebruik ik steeds meer vis. Het leek me vroeger altijd vrij lastig klaar te maken maar de visjes die ik tot nu toe heb gebruikt zijn redelijk “de man” proof.

Omdat ik veel met eten bezig ben gebruik ik veel van mijn vrije momenten om erover te lezen en te kijken. Soms ga ik met een sparerib in mijn hoofd naar bed en wordt ik wakker met een recept dat ik ooit las voor een omelet. Best vermoeiend soms al dat virtuele koken.

Tot ik van de week aan het hardlopen was, mijn hoofd leegraakte, zoals dat alleen met hardlopen kan en het idee voor deze zalmflatbreads mijn hoofd binnen zwom.

Ik zocht nog wat in mijn boeken voor zalm uit de oven en veelgebruikte combinaties en toen was de deal done. Ik kwam op gezoete zalm met ketjap, frisse saus met mango en avocado en knapperige nootjes, komkommer en spinazie. En om het extra feestelijk te maken nog wat lekkere knoflookgarnalen.

Dit door je gasten en jezelf lekker zelf samen laten stellen op zelfgemaakte flatbreads en je hebt een maal waarvoor je bijna geld mag gaan vragen. Ennuh, niet verder verklappen maar het is zo simpel! Hoge ogen, schaal vol eten en echt makkelijk.

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen

Voor de zalm:
3 zalmmoten
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel olijfolie of sesamolie
Beetje limoensap

Mango/avocado saus:
1/2 avocado
1/2 rijpe mango
1/2 theelepel kerriepoeder
Magere yoghurt 3 eetlepels
Scheutje water

Fruitmix:
1/2 avocado in blokjes
1/2 mango in blokjes
Snufje zout
Beetje limoensap
Theelepel korianderblad

Knoflookgarnalen:
150 gram verse garnalen
3 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie

Voor erbij:
Hand cashewnoten
Komkommerlinten van 1 komkommer
Verse spinazie

Flatbreads:
Fast Flatbreads (platbrood)

Handig om te hebben:
Staafmixer
Keukenmachine (voor de flatbreads)

De how to:
Maak als eerste het deeg voor de flatbreads en bak ze als de zalm in de oven gaat.

Pers de tenen knoflook en voeg ze bij de oliefolie. Roer door en schenk over de garnalen. Laat ze tien minuten staan.

Snijd de komkommer in linten met een kaasschaaf en doen ze met een flinke hand verse spinazie en cashewnoten in een schaaltje.

Snijd de mango en avocado en blender de helft met de magere yoghurt, kerrie en een scheutje water. Doe de andere helft met een snufje zout, wat limoensap en de koriander in een kommetje.

Verwarm de oven voor op 200 graden (190 graden hetelucht). Meng de saus voor de zalm in een ovenschaal van 28 x 20 cm en rol de zalmmoten erdoor.

Zet de zalm ongeveer 20 minuutjes in de oven (of iets langer, als het een dikke moot is). Doe na 5 minuten de garnalen erbij en roer deze elke vijf minuten even om. Keer de zalm om na tien minuten bakken.

Bak ondertussen de flatbreads.

Als de zalm gaar is, is het een kwestie van uitserveren. Laat iedereen zijn flatbreads beleggen met de toppings van zijn of haar keuze. Serveer bij dit gerecht nog wat extra groenten om aan je dagelijkse hoeveelheid te komen.
Zalm en garnalen met flatbread 3

Zalm en garnalen met flatbread 1

Zalm en garnalen met flatbread 2

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *