Zalmburgers

Zalmburgers

Mensen wat vliegt de tijd. Kijk ik even achterom zit ik nog met mijn hoofd in de zon maar draai ik me om liggen de straten alweer bezaaid met afvallende bladeren, is het guurder aan het worden en verschieten de bomen in prachtige schilderijen van groen, naar donkerrood, bruin en paars. Het is herfst. De dagen worden korter als is dat natuurlijk niet zo, want de dagen zijn nog steeds 24 uur. Maar het is wel korter licht. De open haard kan alweer aan en ik heb veel behoefte aan warmte, een bank en koffie/thee en chocolade. En ach, soms kan je daar maar beter aan toegeven dan tegen vechten. En dus schuif ik regelmatig op de bank met iets chocoladeachtigs en absorbeer ik dat herfstgevoel. Aan de andere kant vind ik het ook heerlijk om de hardloopschoenen onder te binden en door de wind en motregen te ploegen. Geen grote afstanden maar genoeg om de frisse wind door mijn hoofd te laten gaan.

Het is herfst en als ik achterom kijk zie ik tot nu toe een zeer bewogen jaar. Wie mij volgt weet waar ik het over heb. Wie mij niet heeft gevolgd..waarom niet? Nee grapje. Voor wie mij niet heeft gevolgd zal ik daar niet mee vermoeien. Maar ik ben ook bezig met vooruit kijken. Klaar om de bewogen tijd achter mij te laten en positief vooruit te stappen. En ik denk dat ik dat redelijk aan het leren ben. Luisteren naar mijn lichaam, gas terug als het moet (niet als het kan) en dus ook niet alles meer doen. Het is denk ik het litteken dat achter blijft. Nooit meer 200% geven over langere tijd maar tevreden zijn met soms even knallen maar daarna de balans vinden van gas terug nemen. Niet altijd voor iedereen leuk of te begrijpen maar ik vaar er wel bij. En heej, ik moet langer met mijzelf door dus is het belangrijk dat mijn lichaam en ik goede vrienden blijven. Dus hoewel het herfst is, voel ik de zon schijnen. En dat neemt geen bui mij nu af. Daar blijf ik voor gaan.

Goed, na dit filosofische hoogstandje en uit de mouw geschudde proza mag er gegeten worden. Wat er vandaag op het menu staat? Zalmburgers. Homemade en oh zo lekker. En niet doorvertellen, maar super simpel. Eet deze burgers gewoon bij je dagelijkse maaltijd of doe ze op een broodje met zoete chilisaus of een frisse yoghurtsaus. Echt lekker. Gewoon een keer proberen. Mensen, een prachtig weekend! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 4 burgers
2 zalmfilets zonder huid vers of ontdooid uit de diepvries (samen 250g)
1 stukje verse geschilde gember van 3 x 2 cm
2 tenen knoflook
1 theelepel dille
1 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel zout
1 groot ei
1/4 theelepel kerrie
5 eetlepels volkorenmeel
30 g panko

Nog meer nodig:

Keukenpapier
Keukenmachine

De how to:
Dep de zalm droog met een stukje keukenpapier. Hak de gember en knoflook fijn in de keukenmachine. Voeg de 2 zalmfilets, dille, uienpoeder, zout, ei, kerrie en volkorenmeel toe en maal fijn. Voeg daarna panko toe en roer dit met een lepel door het mengsel.

Zet een koekenpan met flinke laag olie op middelhoog vuur. Maak met vochtige handen 4 burgers van je mengsel en bak circa 3 minuten aan één kant. Draai ze voorzichtig om en bak nog 3 minuten. Blijf ze nu omkeren en bakken tot ze stevig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer.

Tip: Erg lekker met wat zoete chilisaus

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *