Spaanse tomatensalade met chorizo

Flashback na de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK 2014: Er zijn vele kooktermen van toepassing op de wedstrijd Spanje-Nederland. Ingepeperd, in de pan gehakt, in moten gehakt, z’n vet gegeven en ga zo maar door. Toch heb ik een zwak voor Spanje en ben ik groot fan van de Spaanse keuken. Als pleister op de wonde voor onze Spaanse vrienden *proest*. Nee eigenlijk omdat het verslaan van de wereldkampioen gewoon zo enorm lekker was, een heerlijke Spaanse salade om nog eens met weemoed aan de 1-5 terug te denken. En dat gaan we nog jaren doen. En vergeten we het, dan is dit een heerlijke salade voor een mooie zomerpicknick.

Olé!
(Geïnspireerd op een recept uit Jamie’s Reizen).

Wat heb je nodig?
Olijfolie
Ongeveer 200 gram chorizo in plakjes
4 grote rijpe tomaten grof gehakt
1 flinke and in ringen gesneden olijven
250 gram cherrytomaten doormidden gesneden
4 lente-uitjes in dunne ringen gesneden
Zout
Peper
Appelazijn
Klein bosje verse basilicum of gedroogde basilicum (fijngehakt)
3 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden

De how to:
Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de plakjes chorizo op een laag vuur. Roer ze af en toe door en keer ze om. Snijd ondertussen de tomaten, cherrytomaten, olijven en lente-uien. Doe de tomaten, olijven en lente-ui met een scheut olijfolie en 1 eetlepel appelazijn in een mooie kom en doe er de basilicum bij. Roer en proef. Het moet lekker zoetig smaken. Voeg anders nog een klein beetje azijn toe. Snijd de tenen knoflook in dunne plakjes.

Als de chorizo goudbruin en krokant is zet je het vuur op zijn laagst en doe je er de plakjes knoflook bij. Blijf roeren en husselen en zorg ervoor dat de plakjes knoflook niet verbranden maar enkel mooigoudbruin worden. Giet nog een scheutje azijn in de pan. Zet het vuur uit, roer door en schep de chorizo en knoflook uit de pan (zonder de olie). Voeg één eetlepel van de olie die in de pan is achtergebleven bij de salade en roer alles nog eens goed door elkaar. Doe er eventueel nog wat zout en peper bij.
IMG_6855

Serveer in ieder geval met een warm en krokant brood en wat extra groenten.

Tweaks:
Ook lekker met:
-Hummus (300 gram kikkererwten uit blik grof gepureerd met knoflook zout,peper,citroensap en paprikapoeder).
-Wat stukjes oude kaas en Spaans ham.
-Een koud glas sangria met vers fruit.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *