Witte chocolade cookies met rozijnen – stedentrip Barcelona

Witte chocolade cookies met rozijnen – stedentrip Barcelona

Dag leuke lezers of moet ik zeggen Buenos dias? Want mijn Spaanse avontuur waar ik in mijn laatste blog over schreef is inmiddels ten einde. Daarom vandaag ook een Barca blog maar ook even aandacht voor mijn witte chocolade cookies met rozijnen. Dat is namelijk het recept van vandaag. Heerlijke cookies die je vast zullen doen denken aan de koekjes in de Subway winkels. Dus maak deze eens. Ze zijn simpel maar oh zo goed! Goed, promotiepraatje gehouden, tijd voor mijn stedentrip Barcelona.

Ik heb Barcelona gezien, gegeten en overwonnen. Met mijn langste vriend. Zonder zakkenrollerij, oplichtingspraktijken of andere randverschijnselen. Wie mij volgt op Facebook en Instagram of Twitter heeft waarschijnlijk wel enkele foto’s voorbij zien komen (en anders kan je ze daar terugzien). Het was te leuk om niet te kunnen delen. Inclusief de cynische hashtag #lovemylife en foto’s van anderen die onder die noemers ook selfies aan het maken waren.

Barcelona is een heerlijke stad. Dat komt mede door de prachtige architectuur van onder andere Gaudi, het heerlijke eten, de bewogen geschiedenis en het bewogen heden, de ligging aan het strand en het heuvelachtige terrein. Maar ook door de vriendelijke mensen, het goede bereik-en berijdbare metronetwerk en dat je in het Engels overal terecht kan. Ik probeer echt altijd de moerstaal te spreken maar mijn steenkolen Spaans verraad natuurlijk meteen mijn roots en dus werd ik daardoor vaak in het Engels terug beantwoord. Na enkele keer de moeite te hebben genomen besloot ik ook maar gewoon in het Engels te starten.

Op onze eerste avond gingen wij na de bagage in ons hotel gedropt te hebben (https://www.cataloniahotels.com/es/hotel/catalonia-park-putxet?mb=1) met de metro naar de pinchos bar Blai 9 (www.blai9.com). Een aanrader in een straat vol pincho barretjes waar je goedkoop maar heerlijk kan eten. Voor 11 euro hadden we een liter sangria en voor circa € 1,30 a € 1,80 per stuk aten we pinchos (stokbrood of een blini) met een heerlijke topping die eigenlijk niet op de broodjes paste en patatas bravas. Deze straat beviel ons zo goed dat we er de laatste avond nog een keer aten en na drie pinchos-barren bezocht te hebben echt op knappen stonden. En dan deden we ook werkelijk enorm ons best.

De volgende ochtend gingen wij redelijk fris en fruitig naar de marcet de la boqueria, de overdekte markt met de meest mooie kramen en barren waar de foodhallen in Amsterdam en Rotterdam ook mede op geïnspireerd zijn. En wat een etenswaren zijn daar verkrijgbaar! Om 9 uur zagen wij al mensen aan de heerlijkste visschotels en bier en wijn zitten. Voor onze Nederlandse magen was dat net te vroeg en wij hielden het bij koffie, een fruitshake en een broodje iberico ham. Ook niet verkeerd. We gingen zitten bij een bloembak op de Rambla en keken naar de opstartende kraampjes en de stad die wakker werd.

Via Baja Bikes (niet gesponsord) maakte we een fietstocht met Nederlandse gids langs de highlights van Barcelona. Een hele toffe manier om al bewegende meer te weten te komen over de stad, geschiedenis en om te bepalen welke highlights je daarna nog nader wil bekijken. We bezochten het gemeentehuis, Plaza real, Sagrada Familia, Casa Battló (nu in eigendom van de Chupa Chups familie),
haven, Hospital de Sant Pau (het ziekenhuis waar Gaudi stierf), Rambla, Parc de la Ciutadella en Arc de Triomphe. Stuk voor leuke en indrukwekkende bezienswaardigheden. Na het inleveren van de fietsen besloten we weer een welverdiend biertje te drinken. Ons motto was dan ook “hydrateren kan je leren.” Om de rest van onze innerlijke mens te verwennen gingen we aan de tapas. Inktvis op aardappels, flatbread met tomaat en nachos’s. Daarna deden we een rondje over de rambla en liepen wij naar de Fabrica Moritz Barcelona. De bierbrouwerij Moritz die in Bacelona gevestigd is. Daar wordt tot op heden nog bier gebrouwen maar kan je ook proeven, tapas eten en hele maaltijden verstouwen in een fabriekspand dat alleen voor de manier waarop het verbouwd is en oud nieuw ontmoet al heen wil. Wij deden een bierproeverij van vijf soorten bier. Een zware taak maar iemand moest het doen.

Na wat opfrissen in het hotel en naast het fietsen al met al nog 18 km gewandeld die dag, sloten wij de dag af aan het strand van Barcelona en wel in het Casino. We besloten een gokje te wagen. Op internet kan je gratis toegangskaarten downloaden (inclusief een gratis drankje). En kennelijk was het geluk aan mijn zijde. Met 200 euro rijker liep ik het casino uit en besloten mijn langste vriend en ik nog een tapas te pakken en laatste biertje in een lokaal kroegje.

De laatste dag was aangebroken en na een Starbucks koffie en wederom een rondje op de mercat gingen we de winkels af om wat souvenirs te kopen. Daarna werd het tijd voor onze rondleiding door Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Een tour die het geld meer dan waard is. Van het veld, kleedkamers, tribune, museum, perstribune, overal raak je beneveld door het gevoel van FC Barcelona. Daarna zochten wij moe maar voldaan een barretje op voor een pincho en omdat we nog steeds moesten leren hydrateren. In de avond deden we ons tegoed aan de gekste pinchos en tevreden en moe sliepen we die avond in. Barcelona je bent te gek.

Tips:
-Eet buiten de populaire pleinen en Ramblas en kijk waar de Spanjaarden zelf volop zitten. Dit
scheelt in de kosten, de standaard hapjes die je overal kan krijgen, sfeer en geeft je in ieder geval het
idee dat je een local bent.
-Bestel toegangskaarten voor touristische attracties vooraf online. Scheelt wachtrijen.
-Koop een (meer)dagenkaart voor de metro. Barcelona is groter dan je denkt en de afstanden zijn lang.
-Overal wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers en oplichters. Wij hadden er geen last van, waarschijnlijk door mijn langste vriend, maar wij namen enkel wat cash mee en één pinpas. Zo hadden we in het hotel altijd een reserve. Draag geen rugzakken of opzichtige fototoestellen als je niet direct als welwillend slachtoffer gezien wil worden. En maak fotos van je belangrijkste documenten in het geval van diefstal.
-Bestel vooral ook wat je niet kent. De standaardtapas zijn overal te krijgen. Maar laat jezelf verassen.
-Ga mee in de lokale cultuur. Verbaas je niet als er om 9 uur al bier of wijn wordt gedronken of warm gegeten. Er zijn zelfs glaasjes met 0,15 liter bier voor de kleine drinkers. De Spanjaarden zien overal een goed excuus om wat te drinken of te eten. Je bent op vakantie en ga gewoon mee daarin.
-Eet ook vooral de dagschotels rond lunchtijden. Deze zijn vaak goedkoop maar ook uitgebreid.
-Haast je niet, dat doen Spanjaarden ook niet. Relax, probeer niet alles te zien maar maak keuzes. Scheelt een hoop stress.

Wat heb je nodig:
150 g witte chocolade
100 g koude roomboter
135 g lichtbruine basterdsuiker
125 g kristalsuiker
1/4 theelepel kaneel
1/2 theelepel vanille-extract
1 eetlepel melk
1 klein ei
150 g bloem
1/2 eetlepel cacao
1/2 theelepel bakpoeder
Snuf zout
6 eetlepels rozijnen

Verder nodig:
Mengkom
Zeef
Bakpapier

De how to:
Verwarm een oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Verwarm 2 bakplaten NIET mee.

Hak de chocolade met een scherp mes deels fijn en deels in wat grovere blokjes.

Snijd de boter in blokjes en doe deze met de suikers en kaneel in een mengkom. Meng met een mixer op middelhoge snelheid 8 minuten tot een romige massa.

Voeg de vanille, melk en ei toe en klop even goed door.

Zeef met een fijne zeef bloem, cacao, bakpoeder en een flinke snuf zout bij je suiker/ei mengsel en klop wederom even goed door. Roer daarna met een lepel de chocolade en rozijnen erdoor.

Rol nu telkens balletjes van 1 flinke eetlepel van het deeg en leg deze zeker 5 cm uit elkaar op met bakpapier beklede bakplaten. Ik maakte circa 12 koeken van het deeg.

Bak de koekjes circa 12 tot 14 minuten of tot de randen wat verkleurd zijn. Wissel halverwege de baktijd de bakplaten van positie om ze mooi gelijkmatig te bruinen. De koekjes ogen nog zacht maar zullen heel snel opstijven als je ze uit de oven haalt.

Laat zeker 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg dan op een rooster. De koeken kan je in een luchtdichte doos bewaren. Maar waarom zou je?

Witte chocolade cookies met rozijnen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *