Witte chocoladecheesecake

Witte chocoladecheesecake met pecan, cranberries en frambozensaus

Cheesecake, cheesecake man wat hou ik van cheesecake. Daarom staan er ook al een x-aantal recepten en versies op mijn blog. En aangezien het weekend is plaats ik weer wat schandaligs lekkers. Een chocoladecheesecake had ik al staan maar een witte chocoladecheesecake nog niet. Ik vond wat inspiratie in Jamie magazine en besloot daarop voort te borduren. En toen rolde deze versie van cheesecake met pecannoten, cranberries en de wat zurige frambozensaus er uit. Ik vind het zuurtje met de zoete chocolade echt een topcombi maar wil je dat niet dan laat je de frambozensaus toch lekker achterwege joh. En de pecannoten ook als je denkt man zout op met je noten. Het is jouw feestje, ik reik je alleen de slingers en ballonnen aan.

Heel belangrijk bij deze cheesecake en misschien wel het aller belangrijkste is de baktijd. Dit is low en slow mensen maar elke oven is anders. Dus…wanneer is deze badboy klaar? Als de binnenkant van de cheesecake nog een beetje trilt en niet waterig is. Denk aan een schuddende pudding. Of een vrij fors persoon op een duikplank. En als dat niet je ding is denk dan aan de pudding. Ja sorry nu krijg je dat beeld van die persoon op de duikplank niet meer van je netvlies. Maar hee, het betekent dat je taart klaar is dus wees blij.

En natuurlijk een nachtje opstijven he! En dan aanvallen maar. Dus strip de taart van zijn glorie (frambozensaus, noten en cranberries) om in pure vorm te eten of gebruik alle toeters en bellen. Jouw keuze. Enjoy en kookon!

Wat heb je nodig:
400 gram digestive koeken
175 gram roomboter
500 gram witte chocolade
280 ml slagroom
500 gram mascarpone
1 theelepel vanille extract
5 grote eieren (liefst biologisch)
1 hand gedroogde Cranberries
100 gram pecannoten
250 gram diepvriesframbozen
1 sinaasappel
1 eetlepel honing

Nog meer nodig:
Keukenmachine
Bakpapier
Springvorm van 23 cm
Twee mengkommen
Mixer

De how to:
Begin met de frambozensaus. Doe de diepvriesframbozen met het sap van de sinaasappel, een scheutje water en een eetlepel honing in een steelpan. Zet op laag vuur en laat zachtjes koken onder af en toe roeren. Laat circa 10 minuten koken tot een stroperige siroop en laat daarna afkoelen in een bakje.

Maal de pecannoten fijn in een keukenmachine of blender en zet opzij.

Maal daarna de koekjes fijn in de keukenmachine en smelt de boter op laag vuur in een steelpan tot hij helemaal vloeibaar is.

Bekleed een taartblik van 23 cm aan de onderzijde met bakpapier.

Als de boter is gesmolten voeg je met de machine draaiende de boter toe aan de koekkruimels en meng je het nog even goed door. Stort dit mengsel in het taartblik. Kneed met je vingers een opstaande rand tot 1 cm onder de rand van het taartblik en druk de bodem goed aan. Zet de taartvorm 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 140 graden (130 hetelucht).

Klop de mascarpone in een mengkom samen met de vanille op hoog tempo los.

Breek in een andere kom de chocolade in stukjes. Doe de slagroom in een schone steelpan en breng op laag vuur aan de kook. Als de slagroom kookt giet je deze daarna direct over de chocolade. Laat circa drie minuten staan en roer met een garde tot een egaal mengsel.

Schenk dit mengsel bij de mascarpone en klop op laag tempo door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe aan je beslag en mix tot deze zijn opgenomen (je hoeft dus maar kort te mixen). Spatel nog even de gemalen pecannoten erdoor en voeg de cranberries toe. Je mix is klaar.

Pak de taartvorm uit de koelkast en je frambozensaus. Giet het chocolademengsel in de taartvorm tot het net boven de koekrand komt. Doe een paar kloddertjes frambozensaus op de vulling (dit zal deels naar beneden zakken) en roer met een vork enkele keren voorzichtig door de taartvulling om een enigszins gemarmerd effect te krijgen. Bewaar de rest van de frambozensaus. Dit is voor de bovenkant van de taart als de taart gebakken en afgekoeld is.

Zet de taart in de oven en laat hem circa 2 uur a 2 uur en 10 minuten bakken of tot de taart nog slechts een beetje trilt in het midden als je hem wiebelt (denk aan pudding). Let op dit is oven afhankelijk dus het kan zomaar langer duren. Hij moet echt nog een klein beetje trillen. Dan is hij klaar. Het geeft niet als hij aan de bovenzijde goudbruin wordt.

Laat de taart afkoelen op een rooster en zet hem daarna een nachtje in de koelkast. Voeg de volgende dag de frambozensaus toe en smeer dit uit over de bovenzijde. Enjoy.

Witte chocolade cheesecake met pecan en framboos 2

Witte chocolade cheesecake met pecan en framboos

Witte chocolade cheesecake met pecan en framboos 3

Share

One thought on “Witte chocoladecheesecake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *