Wat is alcoholvrije wijn precies?

Wat is alcoholvrije wijn precies?

Wat is alcoholvrije wijn precies?

Voor veel mensen betekent de start van een nieuw jaar tevens dry-january: een maand lang geen alcohol drinken. Gelukkig hoeft dat met de hoeveelheid alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn op de markt geen probleem te zijn. Wat alcoholvrije wijn precies is en hoe het wordt gemaakt leg ik je graag uit.

Wijn zonder alcohol? Is dat niet gewoon druivensap? Nee, gelukkig niet. Alcoholvrije wijn (ook wel gedealcoholiseerde wijn) is een wijn die net als iedere andere wijn wordt geproduceerd, maar waarbij op het einde nog een extra stap wordt toegevoegd. Precies, het verwijderen van de alcohol. Dit kan op twee manieren worden gedaan: door middel van vacuüm distillatie of filtratie.

Bij vacuüm distillatie worden de alcohol en andere vluchtige stoffen verwijderd bij een relatief lage temperatuur, waarna de aroma’s weer met de wijn worden gemengd. Helaas gaan hierbij veel van de aroma’s verloren.
Dan is er filtratie, ook wel omgekeerde osmose genoemd. Bij filtratie wordt de wijn onder extreem hoge druk door een filter geduwd waar alleen het water en de alcohol doorheen kan sijpelen. Dit wordt herhaald tot alleen nog een concentraat over is. De alcohol wordt uit het gefilterde water gehaald door destillatie en het water wordt daarna weer gemengd met het concentraat. Dit proces is relatief duur, maar zorgt er wel voor dat de aroma’s het beste behouden blijven en de wijn dus net zo lekker smaakt als een wijn mét alcohol.

Nog niet overtuigd? Wist je dat een alcoholvrije wijn ten opzichte van een gewone wijn vaak minder calorieën bevat? En dat het ook nog eens goed is tegen rimpels? Van rode wijn wordt vaak geclaimd dat het gezond is omdat er antioxidanten in zitten. Die gezondheidsvoordelen wegen alleen helaas niet op tegen de negatieve effecten van alcohol. Bij een alcoholvrije rode wijn is die alcohol er niet en kun je dus juist wel de vruchten plukken van die antioxidanten die rijk zijn aan anti-verouderings eigenschappen.

Benieuwd hoe zo’n alcoholvrije wijn smaakt? Er zijn genoeg online plekken om wijn te bestellen zonder alcohol. Nu jij weet hoe alcoholvrije wijn wordt gemaakt kun je het zelf proberen en genieten van de smaak!

Dit bericht is in samenwerking met www.wijnvoordeel.nl opgesteld.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *