Cheesecake met chocoladebodem peren en karamel

Zo het heerlijk avondje, pakjes avond, de grote weggeefactie, Sinterklaas zijn verjaardag, pepernotenparty of hoe je het ook wil noemen, is weer voorbij. Ook genoten van familie, gezin, je lief en lekkernijen en cadeaus? Of is de mijter iets wat bij jou gewoon aan je huis voorbij rijdt? Bij ons is het wel een traditie en was het erg gezellig. Mijn (schoon)familie kwam op bezoek en samen hebben we gegeten, uitgepakt, spelletjes gedaan, gediscussieerd en gelachen. Een heerlijk avondje inderdaad.

En mensen, wat is het toch lastig als je de hele dag moet wachten op dat ene moment van de pakjesavond. Dat je de hele dag in spanning zit. Aan jezelf twijfelt of je nou echt wel lief genoeg bent geweest en of die goede Sint wel echt zal komen. De dag kruipt voorbij en dan wordt het donker en begint de spanning echt op te lopen. De eerste familieleden druppen binnen en elke minuut lijkt wel een uur te duren. Zingen, gek doen met een zwager en schoonzus en nog meer zingen. Eindelijk is iedereen er. De spanning is te snijden. En dan, wanneer een zwager nog even naar de wc gaat, als iedereen aan het zingen is wordt er zomaar gebonsd op het raam. Iedereen kijkt verschrikt op. Eén moment is er totale stilte en verbazing. Je rent naar de gang, de ontlading komt, zou de Sint gekomen zijn? Je ziet de zwager, enigszins opgelucht van zijn zojuist gedane daad enigszins verbaasd de wc uit komen. “Is er nou net gebonsd op de ramen jongens?” Elk jaar mist wel één iemand dat bonzen. Elk jaar is er één iemand gezegend met dat slechte moment van timing.

De deur gaat open en juten zakken met een vrolijke Piet en met cadeaus staren je aan. Hoera, hoera, roep je en meteen een harde “Dank je wel Sinterklaas.” En dan kan het grote uitpakken beginnen. Moet je nagaan. Als ik dat de pakjesavond al zo beleef, hoe zouden mijn kinderen dat wel niet beleven?

Het was leuk en gezellig en we zijn weer verwend. En “de man die koken kan” had natuurlijk wel wat te maken voor het heerlijke avondje. Deze week bereikte mijn volgers op Twitter de voor mij toch wel heel bijzondere 200. En, een beetje als Sinterklaas, had ik beloofd de 200e volger een persoonlijk recept te geven met een ingrediënt wat hij of zij lekker vindt. Als dank voor het volgen van mijn gezwets en mijn keukencreaties. @antjep74 werd de gelukkige. En aan haar draag ik deze blog en dit recept dan ook op. Haar keuze ingrediënt werd karamel. En daarom maakte ik deze heerlijke compacte cheesecake met oreobodem, laagje gesmolten chocolade, peer en karamel. Ik hoop dat dit recept iets is waar jij, net als wij gisteren met pakjesavond, met je dierbaren van kan genieten.

Ik vond dit initiatief zelf zo leuk dat ik beloof dat ik hetzelfde zal doen voor volger nummer 300.
De vulling van de cheesecake zelfs is afkomstig uit Jamie’s comfort food.

Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
2 rollen Oreo’s a 154 gram
80 gram boter

Voor de vulling:
900 gram volle Franse kwark
125 gram zure room (creme fraîche)
2 theelepels vanille-extract
100 gram kristalsuiker
3 eetlepels maïzena
2 grote eieren

Voor de ganache panache:
50 gram pure (70% cacao chocolade)
50 ml slagroom

Voor de karamel:
100 gr suiker
40 ml slagroom
25 gr boter in blokjes

Voor de peren:
2 peren, geschild in dunne plakjes gesneden
Beetje citroensap
Beetje kristalruiker of rietsuiker

Handig om te hebben:
Keukenmachine

De how to:
Zorg ervoor dat de kwark, zure room en eieren op kamertemperatuur zijn.

Bekleed een springvorm van 24 cm aan de onderzijde met bakpapier.
Vet de zijkanten een beetje in met boter. Verwarm een oven voor op 170 graden (hetelucht 160 graden).

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en smelt ondertussen op zacht vuur de boter in een steelpan. Voeg al mixend de gesmolten boter toe tot alles goed is gemixed.

Doe de bodem in de springvorm en druk met je handen goed aan. Met de onderkant van een lepel kan je een mooie gelijkmatige bodem maken. Zet de bodem daarna 10 minuten in de koelkast.

Klop nu in een mengkom de kwark, zure room, vanille extract, suiker en maïzena op de hoogste stand tot een romig mengsel en voeg dan 1 voor 1 een de 2 grote eieren toe en klop goed door tot een luchtig glad mengsel ontstaat.

Giet het beslag in de taartvorm en zet voor 40 a 45 minuten op een rooster in de oven tot hij wat begint te kleuren en aan de rand licht goudbruin is. Let op! Omdat er boter in de taartbodem zit gaat deze smelten en zou de taart wat kunnen gaan “zweten.” Ik raad je aan een vel bakpapier op het rooster in de oven te leggen of op een bakplaat onder de taart om de boter op te vangen.

Na 40 a 45 minuten is het tijd om te checken. Wiebel een klein beetje met de taart. Hij moet in het midden nog een klein beetje wiebelig zijn maar niet vloeibaar. Denk aan pudding. Hij zal met afkoelen verder opstijven. Haal uit de oven en laat de taart afkoelen en zet hem daarna een avond in de koelkast. Maak de volgende dag de ganache.

Maak tijdens het bakken van de taart wel alvast de karamel. Verhit de suiker met 25 ml water in een grote steelpan op laag vuur. Draai rond met de pan maar roer niet. Wacht tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en laat de suiker zachtjes koken en blijf regelmatig zwenken/ronddraaien tot je een heldere karamel hebt met een donkere gouden tint.

Haal de pan van het vuur met een ovenhandschoen en klop snel de room en boter door de karamel met een garde. Dit spettert een beetje dus doe dit bijvoorbeeld boven je wasbak. Laat afkoelen. Bewaar de karamel in de koelkast en warm hem de volgende dag in de magnetron op om over de taart te smeren.

Als de taart in de koelkast is geweest en je wil hem gaan serveren maak je de ganache. Schenk 50ml slagroom in een pan en verwarm op laag vuur. Neem vlak voor de room gaat bubbelen de pan van het vuur en giet de room over de 50 gram chocolade (niet andersom). Wacht een minuutje en roer door tot de chocolade geheel is gesmolten. Als de ganache nog een beetje warm is giet je het over de taart en smeer je de chocolade over de bovenkant uit met een spatel.

Schil de peren en snijd in dunne plakjes. Besprenkel met wat citroensap en wat suiker en hussel door elkaar. Verdeel de plakjes naar wens over de bovenzijde van de taart.

Warm de karamel op in de magnetron en verdeel met een lepel zoveel karamel over de taart als je wil.

Tips/tweaks
-Leuk en orgineel is om in een klein bakje een beetje warme karamel bij een punt taart te serveren.
-Vervang de peren voor aardbeien of frambozen.
-Vervang de chocolade en karamel voor aardbeienjam en verse aardbeien (Strawberry cheesecake)
Cheesecake met chocolade, peer, karamel

Cheesecake met chocolade, peer, karamel 2

Share

2 thoughts on “Cheesecake met chocoladebodem peren en karamel

  1. Pingback: Hummingbirdtaart in twee varianten (update) | De man die koken kan

  2. Pingback: IJsbombe met gesmolten warme chocolade - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *