Verse kipburgers met ranchsaus

Verse kipburgers met ranchsaus

Ik ben gek op een heerlijke kipburger. Maar waarom die schijven uit de diepvries of supermarkt gebruiken als je ze ook zelf kan maken? Deze burgers zijn enorm maar ook enorm lekker. Zeker met de homemade ranchsaus, een plakje gebakken spek en geserveerd op een goed hamburgerbroodje. Een ijskoud biertje erbij en je bent spekkoper of kipkoper. Deze ga je na één keer proberen zeker vaker maken.

Wat heb je nodig:
Voor 4 burgers:
4 robuuste hamburgerbroodjes
Olijfolie (genoeg voor circa 1 cm in je pan)
8 plakken ontbijtspek
4 grote schijven tomaat (vleestomaat)
Paar handjes krulsla

Limoen ranchsaus:
Een klein bosje verse bieslook
2 tenen knoflook
50 ml karnemelk
2 ½ eetlepels yogonaise
Sap van ½ limoen
1 theelepel dijonmosterd
Zout
Peper

Voor de burgers:
500 g kippendijfilet zonder botjes
5 eetlepels bloem
2 theelepels Franse mosterd
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel (mild) paprikapoeder
Chilipoeder (naar smaak)
½ theelepel zout
Snuf peper

Voor het paneren:
70 g bloem
3 grote eieren
100 g panko ( Japans broodkruim)
50 g paneermeel
Zout
Peper

Nog meer nodig:
Keukenmachine met hakmes
Keukenpapier

De how to:
Maak eerst de ranchsaus hak de bieslook fijn en knijp de tenen knoflook uit en doe alle overige ingrediënten bij elkaar met een snuf zout en peper en roer goed door. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Doe alle ingrediënten voor de burgers in de keukenmachine en maal dit fijn tot het de consistentie van kipgehakt heeft. Zet 3 diepe borden klaar. Doe in één het bloem, kluts in het tweede de eieren en doe in het derde de panko en paneermeel met een flinke snuf zout en peper en roer om.

Bak in een koekenpan op matig vuur in een scheutje olijfolie de plakken spek goudbruin en krokant en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Maak ondertussen de hamburgers. Verdeel het gehakt in vieren en rol er 4 ballen van. Druk deze plat tussen je handen tot circa 2 cm dikte. Wentel de burgers één voor één door de bloem en schud een beetje uit. Wentel ze door de eieren, pankomix, nog een keer door de eieren en nog een keer door de pankomix. Leg de burgers op een bord tot het spek klaar is met bakken.

Als het spek klaar is met bakken en uit de pan zet je het vuur middelhoog en voeg je net zoveel olijfolie toe tot je ruim 1 cm olie in de pan hebt. Leg de burgers voorzichtig in de olie en druk ze een beetje aan met een spatel. Bak de burgers aan beide zijden circa 2 minuten en daarna nog eens 2 minuten aan beide zijden of tot ze goudbruin en van binnen gaar zijn. Draai ze voorzichtig om met een spatel en pas op met spetters.

Snijd 4 dikke plakken van de vleestomaat en snijd de broodjes doormidden (rooster ze eventueel). Beleg de broodjes met wat krulsla, een plak tomaat, de burger, spek en eindig met een flinke lepel saus.

kipburger recept

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *