Vegetarische nachoschotel met cheddarsaus

Vegetarische nachoschotel met cheddarsaus

Goedemorgen leuke, aardige, gezellige, knappe, goede en fijne lezers. Voor het geval niemand het gezegd heeft vandaag: Wat zit je haar goed, zie je er goed uit, ben je goed bezig, ben je toch intelligent, knap en blijf ook vooral zo doorgaan mooi mens. Ik hoop dat de veren u goed zitten.

Zo direct het heerlijke recept voor deze vegetarische nachoschotel met cheddarsaus maar eerst even dit.

Om maar meteen met de deur en hele voorgevel in huis te vallen. Wij hebben gezinsuitbreiding! Diegene die mij volgt op andere sociale kanalen (daar ben ik ook heel leuk en het volgen waard, zei hij bescheiden) weten dit al. We hebben namelijk weer een hond. Hoewel we, verstandig als we zijn, eigenlijk zouden wachten tot mei, kon ik de drang en stilte in huis niet langer meer verdragen. Dus van verstandig stapte ik over op impulsief en verraste ik de bende van drie volledig onverwachts op het schoolplein met een puppy van 15 weken.

Onze vorige hond kwam vorig jaar helaas tragisch om het leven door een aanrijding en sindsdien was het gemis groot. Zeker bij de bende die nog steeds soms huilend uit bed kwam. Als je 14 jaar krabbelende pootjes hoort en het opeens 8 maanden stil is, dan gaat dat niet in de koude kleren zitten. Ook niet in de warme overigens.

Het grootste bezwaar voor de aanschaf was dat wij in de komende maanden twee keer op vakantie zouden gaan en de pup niet mee kon. Gelukkig zijn goede vrienden van ons, ook met een soortgelijke hond en kinderen, bereid de pup liefdevol op te vangen in die tijd. En daarmee was het laatste bezwaar weg.

In alle eerlijkheid raad ik niemand aan om zomaar impulsief een hond te nemen. Echt niet. Want de eerste tijd is wennen en weken. Maar in onze verdediging hebben we behoorlijk ervaring met honden en de opvoeding. We weten hoe we zindelijkheidstraining moeten geven, leren kort alleen te zijn en de basistraining. En in alle eerlijkheid zeg ik ook dat het krijgen van een hond nooit uitkomt. Want wanneer heb je nu wel volledig en onverdeeld alleen daarvoor de aandacht? Er zijn altijd afspraken en momenten dat je iets moet regelen. En zo geschiede dus.

De border collie die wij Loki noemde (naar de Noorse god en marvel bad-guy) is inmiddels twee weken bij ons. En wat een feest is het. Heerlijk wandelen, trainingen, spelen, knuffelen, cursus doen en in den beginne ook her en der toch een plas en drol moeten opruimen en de pup leren dat kauwen op alles niet handig is. Van je sok, tot de tafel, tot oud vuurwer. Maar dat laatste weegt niet op tegen al het plezier. En omdat het een border collie is, is hij ook nog eens goed te trainen. Lekker veel uitdagen en dingen blijven leren. Dat houdt ons ook scherp en extra in beweging.

Tot heden gaat eigenlijk alles wel goed. Andere honden begroet hij maar laat hij verder met rust.Kinderen vindt hij fantastisch en we moeten hem nog zeker dwingen niet achter fietsen of andere rijdende dingen aan te rennen. Maar dit gaat steeds beter. Alleen de auto in vindt hij vreselijk en dan stribbelt hij behoorlijk tegen. Maar ook dit proberen we gewoon door te zetten.

Voor wie zich afvraagt hoe we dat doen met de bende van drie en schooltijden en werk. We hebben de mazzel dat we onze werktijden zo kunnen inrichten dat hij de eerste tijd nauwelijks alleen is en over enige tijd zal hij dan wel 2x een ochtend alleen thuis moeten blijven. Wat ik een heel acceptabele score vind. Natuurlijk zullen er in de weekenden ook wel eens dat soort momenten zijn maar ook dat hoort er gewoon bij.

Onze wereld werd dus opeens erg klein de laatste twee weken. En aangezien de heldin en ik behoorlijk aan het razen waren en veel weg is het ook goed te beseffen dat thuis “aarden” ook fijn is. Niet steeds van afspraak naar afspraak hoppen maar gewoon even thuis zijn is meer dan prima. In die zin helpt Loki ons ook in onze rust. En in het kader van rust en chillen vandaag een recept dat je lekker rustig met een groep kan eten. Een grote schaal nacho’s. Deze vegetarische nachoschotel is kleurrijk en met de diverse toppings echt genieten. Recept komt uit mijn boek. Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 6 personen:

Voor de nacho’s:
circa 2 zakken nachochips
liefst in twee smaken
ringetjes jalapeñopeper
(pot of vers)

Tomaat/paprika salade:
1 rode ui
3 theelepels appelazijn
1 vleestomaat
1 gegrilde paprika (pot)
1 teen knoflook
zout
peper

Bleekselderij met avocado:
2 stengels bleekselderij
1 avocado
sap van 1 partje limoen

Gepofte bonen met mais:
scheutje olijfolie
265 g uitgelekte zwarte
bonen (blik of pot )
285 g uitgelekte mais
(blik of pot)
sap van ½ limoen
½ theelepel gerookt
paprikapoeder (pimenton)
1 theelepel rodewijnazijn

Voor de cheddarsaus:
3 plakjes (vegan) cheddar
50 ml slagroom
1 theelepel komijnzaad

De how to:
Begin met het maken van de tomaat/paprika salade. Snijd de ui in dunne ringetjes en meng deze met de appelazijn in een bakje. Laat even staan. Verwijder het vruchtvlees van de vleestomaat en snijd de tomaat in blokjes. Giet de appelazijn af van de ui en voeg de
blokjes tomaat toe. Snijd de paprika in kleine stukjes. Voeg de paprika, uitgeperste teen knoflook, zout en peper toe aan de tomaat. Roer door en zet opzij.

Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd in reepjes. Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de avocado. Snijd in blokjes en besprenkel met het sap van een partje limoen. Doe de bleekselderij bij de avocado in een bakje en zet ook
opzij.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur.Laat de bonen en mais uitlekken. Voeg daarna de uitgelekte bonen, mais, het sap van ½ limoen, gerookte paprikapoeder en de rodewijnazijn toe aan het spek. Schep om, bak circa 3 minuten en haal de pan van het vuur.

Maak de cheddarsaus door de plakjes kaas op elkaar te leggen en in blokjes te snijden. Verwarm kaas met de slagroom in een magnetronbestendig bakje op circa 650 Watt telkens 30 seconden. Roer door en zet opnieuw 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit
tot er een mooie romige saus ontstaat. Voeg een theelepel komijnzaad toe en roer door. De saus is klaar.

Tijd voor de nacho’s. Pak een mooie grote schaal en leg afwisselend laagjes chips, een paar eetlepels salade, gepofte bonen en bleekselderij en avocado in de schaal.

Leg er een aantal ringetjes jalapeñopeper tussen. Druppel halverwege het vullen van de schaal een deel van de cheddar saus over de nacho’s. De bovenste laag bestaat uit chips, salades, jalapeñopeper en wat saus. Mogelijk houd je chips en salades over maar dat hangt van de opmaak, schaal en de eetlust af.

Serveer de schaal met de overgebleven saus en salades. Je kunt het ook helemaal anders doen. Zet dan alles in aparte bakjes op tafel en laat iedereen een eigen nachoschotel samenstellen. Er is geen goede of foute manier, het is simpelweg lekker en rommelig samen eten.

Tip: Je kunt de losse nachochips eerst opwarmen in de magnetron zodat je ze warm kunt eten.

Tip 2: Deze nachoschotel smaakt ook heerlijk met guacamole, tomatensalsa en wat zure room er bij.
vegetarische nachoschotel met cheddarsaus

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *