Vegan Poké Bowl

Vegan Poké Bowl

Eigenlijk zou ik een vrolijke blog willen plaatsen met een heerlijke vegan poké bowl. Weg met de negativiteit. Twee weken gelezen liet ik jullie al weten dat er één en ander speelde op gezondheid van een naaste van mij. Inmiddels is daar weer één en ander onzekerheid bijgekomen. Ander persoon, zelfde foute celdeling. Er wordt nu mee gedeald en onderzocht en er is nog niets duidelijk. Maar het geeft wel wederom een klap. Wat is kanker toch een verschrikkelijke ziekte. Dat maakt het best lastig om positieve en zorgeloze blogs te schrijven van een al huppelende man die koken kan tussen de bloemenvelden. Om maar iets te noemen dat zorgeloos klinkt. En hoe ik mijzelf al sound of music zorgeloos voorstel. Hoewel sound of music nou ook niet bepaald een zorgeloze periode was zo met de oorlog aanstaande. Maar goed ook Julie Andrews wist er toen toch nog wat moois in te zien. Of in ieder geval dat acteerde ze dan.

Ik bedacht mij deze week dat ik al bijna een jaar thuis werk. Op een dag of 8 na. En het einde is voorlopig nog niet in zicht. Soms voelt het een beetje als mijn corona-coupe. Het word steeds maar langer. En als ik nu moet zeggen wat ik eigenlijk mis? Of wat er nu zo erg aan de maatregelen is? Dan is het wellicht allemaal relatief. Maar ik denk dat ik toch wel gewoon weer eens wat sociaals wil doen. Een feestje met vrienden, of iets ondernemen, reizen, of naar de sportschool. Wandelen heb ik nu ook wel een beetje gezien. Het pad in het bos zou inmiddels ook wel mijn naam kunnen dragen zo vaak ben ik er al overheen gelopen.

Je zou er somber van worden. En soms word ik dat ook wel. Vooral in het licht met het feit dat je naasten niet even makkelijk kan knuffelen of bezoeken of iets leuks met ze kan doen. Zeker nu zij het ook nodig hebben. Voor de bende van drie is het ook niet makkelijk. Bijna niet meer sporten, vriendjes amper zien, thuis zitten, niet knuffelen met opa’s en oma’s of vrienden of familie op bezoek. En ondertussen best hard door moeten werken. Want de achterstanden mogen niet te groot worden. Ook daar zien we met drie kinderen best veel verschil hoe de leerkrachten dat oppakken. De één heel serieus, de ander met meer ruimte voor andere leervormen. Zoals kookles. Het is gewoonweg voor iedereen lastig.

Vanaf volgende week mogen ze weer naar school maar ik ben best benieuwd hoe dat weer gaat straks. Ik vraag me af hoe werkbaar de afspraken zijn in de praktijk en hoe vaak ze dan straks weer thuis komen te zitten. Wat ik wel vermoed is dat mijn jongste voor het tweede jaar op rij (jarig in maart) haar verjaardag op weer een bijzondere manier zal moeten vieren. Vorig jaar moesten we alles afzeggen. Uiteindelijk begreep ze het wel maar voor de jongsten zijn verjaardagen toch vaak DE feesten van het jaar.

Maar goed, hoewel de moed soms onder mn enkels zakt, met elkaar weten we het altijd wel weer te relativeren. Want ja, je moet toch wat en ik kan weinig veranderen behalve hoe ik hier zelf mee om ga. Laten we hopen dat we straks langzaam weer wat meer mogen en goed beschermd zijn. Wat zullen we het dan weer allemaal waarderen.

Dus voordat ik u nu ook de put in heb geschreven, mijn excuses. Wat is er wel positief? Ten eerste dat mijn naasten nog tijd hebben en zich voor nu goed voelen ondanks alles wat er speelt. Daar heb ik veel bewondering en moed voor.

Ook fijn, dat ik elke avond op tijd thuis ben voor het eten 🙂 Dat ik ook zeker kan genieten van de wandeling door het bos. Dat we een pot met lootjes hebben gemaakt met dingen die wel kunnen. Bijvoorbeeld een nieuw spel doen, chocoladefondue, schilderen, pizza’s bakken, met zijn allen in de woonkamer logeren of met de hond naar een strand. De bende mochten allemaal lootjes vullen met dingen die we met elkaar of met een ander in het gezin kunnen doen. Elke donderdag trekken we dan een lootje en dat gaan we doen in het weekend. Zo houden we met elkaar zicht op leuke dingen doen en doorbreken we de boel een beetje. Ik heb tijd om drie keer in de week te sporten en hoef niet steeds naar de sportschool te rijden. Ik wilde opschrijven fietsen maar in alle eerlijkheid ben ik zo’n luie man die met de auto naar de sportschool gaat. En qua werk heb ik het na een hele drukke periode eindelijk even wat rustiger. Daardoor kom ik weer toe aan nieuwe dingen. En ik heb werk. Dat is ook positief.

En koken, dat is altijd positief en doe ik nu ook weer veel. Daardoor is er ruimte voor nieuwe dingen. Dus vandaag een recept om u een kleurrijke maaltijd te geven. En nog vegan ook. Met gemarineerde tempeh dat een heerlijke umami (hartige) smaak geeft. Een vegan poké bowl. We rechten onze rug, kijken in de spiegel en schenken onszelf maar weer eens een glimlach. Ook deze periode zal overgaan. We gaan er voor. Ik wens u een goede tijd en hou vol. Samen komen we er wel. Kookon!

Wat heb je nodig:
Gemarineerde tempeh
250 g tempeh
1 theelepel sesamolie
2 eetlepels ketjap
2 theelepels tomatenpuree
1 teen knoflook geperst
1 theelepel suiker
1/2 theelepel 5 spice

Verder nodig:
Olijfolie
Zout
300 g pandanrijst
2 bakjes zeewiersalade (AH)
250 g doperwten (diepvries)
1 avocado
Rode kool met appel (voorverpakt)
1 zakje geraspte wortels
Zoete chilisaus

De how to:
Snijd de tempeh in blokjes of reepjes. Doe in een ander bakje de overige ingredienten voor de tempeh bij elkaar en roer goed door elkaar. Voeg de tempeh toe, roer om en laat minstens één uur marineren. Bak daarna de tempeh in een koekenpan in een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Bak enkele minuten en roer om. Bestrooi daarna met nog wat zout.

Kook ondertussen in ruim water de pandanrijst gaar volgens de verpakking, giet af en laat zodanig afkoelen dat deze warm is maar niet bloedheet.

Doe de doperwten in een mengkom of maatbeker en giet er kokend water bij. Laat enkele minuten staan en giet af. Proef. Zijn de doperwten nog bevroren? Zet ze dan nog even in wat kokend water en laat nog enkele minuten staan. Giet af.

Ontpit en snijd ondertussen de avocado in reepjes en doe wat rode kool in een bakje en roer dit een beetje los.

Tijd om de poké bowls op te maken. Zet 5 kommen klaar en verdeel de rijst, tempeh, doperwten, avocado, zeewier, wat rode kool en geraspte wortels overs over de kommen. Besprenkel met wat zoete chilisaus.

Vegan Poké Bowl

Vegan Poké Bowl

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *