Vegan pizza snacks

Vegan pizza snacks

Het zijn rare tijden. En om de rare tijden, in ieder geval op mijn blog, wat te verduidelijken schrijf ik vandaag ook deze blog. Want Man die koken kan, je bent toch ook veel vegan en vegetarisch aan het eten? Waarom zie ik op je socials dan zoveel vlees en vis nog voorbij komen? Nou dat zal ik dan eens haarfijn uit de doeken doen voordat ik vandaag een recept voor vegan pizza snacks deel.

Ja. Het klopt ik eet bijna geheel vega en vegan. Vleeswaren haal ik heel af en toe voor de kinderen maar eten de heldin en ik niet meer. Kaas en zuivel eten we nog wel maar in veel mindere mate en er staat tussen de middag ook vaak vegan filet american, vegan pate/smeerworst en ander vega broodbeleg op het menu. Maar een boterham met roomboter en hagelslag gaat er ook nog dikwijls in bij mij. Ter vervanging van melk drinken de heldin en ik soja of amandelmelk en de kinderen veelal nog wel gewone melk. En ja soms eten we een omelet of gekookt ei en gebruik ik eieren in taart en eet ik ook graag nog melkchocolade bijvoorbeeld. De hoofdmaaltijden letten we eigenlijk heel bewust op. Bij tussendoortjes of snacks ga ik niet elke verpakking lezen of het wel vegan is.

In de avonden eten we gok ik zo’n 5 a 6 van de 7 dagen vegan of vegetarisch. Maar soms is het gerust 7 dagen vegan of vegetarisch. Op die 1 a 2 andere dagen kook ik graag nog wel eens met vlees of vis. En als de BBQ aan gaat wil ik graag nog een goed stukje vlees eten. Hoewel ik laatst een geheel vegan BBQ heb gehad en dat ook heerlijk was. Maar hoe zit het dan met de recepten op de socials? De recepten die ik veelal deel en voorbij komen zijn vaak oudjes die ik in de afgelopen jaren op mijn blog heb geplaatst.

Nieuwe recepten voor de site maak ik vaak in het weekend en dan treft u net het geluk of ongeluk dat ik die maak op die vlees/vis dag. En daarom hinkt mijn blog nog op een vega(n) en vleesrijk been om het zo maar te zeggen. Ik zie het zelf als een transitie waarbij ik denk dat ik uiteindelijk grotendeels vegan of vega zal bloggen. Misschien teleurstellend. Maar waarom deze overgang?
Ten eerste omdat ik vegan en vega eigenlijk heerlijk en veelzijdig vind. Dat is het belangrijkste. Ik merk dat ik vlees of vis eigenlijk niet mis. Alleen dus soms echt bij het bakken van taarten en dergelijke vind ik ei gewoon praktisch en het gebruik van roomkaas en dergelijke.

Het tweede is dat mijn dagbaan draait om duurzaamheid. Duurzaam voedsel is daarbij één van mijn onderwerpen (en passies). De belasting op het milieu en klimaat van onze enorme drang naar de consumptie van dierlijke producten is wereldwijd enorm. En willen we onze klimaatdoelen bereiken in 2050 en de opwarming van de aarde tegengaan dan zal niet alleen naar ons verbruik aan energie en de uitstoot van onze fabrieken gekeken moeten worden maar zit er echt een enorme klapper in wat we eten. Er is zeg maar een wereld te winnen. Even een lijstje om mijn punt te maken:

Het waterverbruik voor de productie van 1 hamburger is maar liefst 2500 liter, voor 100g kip is dat 340 liter. Voor 1 kg rundvlees komt er 24kg CO2 vrij in Nederland maar in Zuid Amerika zelfs 66kg. Even ter vergelijking: Bij een kilo falafel is dat maar 2,5 kg. En, niet onbelangrijk, voor 1 kg rundvlees is 25 kilo voer nodig. Voor 1 kilo kip is dat 4,55 kg en voor 1 kilo varkensvlees 9 kg. Dat is eigenlijk heel erg inefficiënt. Voer dat verbouwd wordt op gronden waar ook groenten voor menselijke consumptie op zouden kunnen worden verbouwd.

80% van de ontbossing van het Amazonegebied heeft als oorzaak de veehouderijen. Bedenk daarbij ook dat er een enorme hoeveelheid neveneffecten ontstaan bij voedselproductie. Het gesleep van vlees wereldwijd, de biodiversiteit die verdwijnt, roofdieren die in hun voormalige leefomgeving worden bestreden om vee, dat daar helemaal niet hoort, te beschermen. De hoeveelheid mest die wordt geproduceerd, de sojateelt in het buitenland die vooral bedoelt is voor de productie van veevoeder en ook nog de vee-industrie als grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaat en stikstof. Last but not least, is er nog het punt van dierenwelzijn. Waar ook nog genoeg voorbeelden zijn van misstanden. Om deze blog niet te lang te maken sla ik de overbevissing, onnodige sterfte van bijvangst en totaal vernietigde koraalriffen en verdwijnen van visgronden maar over. En voor elk rapport is er een tegenrapport dat zegt dat het niet zo erg is of minder erg. Want de belangen zijn nou eenmaal aan beide kanten groot. Zelfs als de waarheid in het midden zou liggen zijn de gevolgen overduidelijk.

Ben ik tegen vlees en vis? Nee. En ook niet tegen boeren die keihard werken om een bestaan te blijven behouden. Maar ik vind het belangrijk bewust te zijn dat wij, consument, direct een aandeel hierin hebben door zo veel mogelijk producten te willen eten tegen een zo laag mogelijke prijs. Deze markt is gemaakt door onze hebzucht.

Er is reden genoeg om aan de vraagkant als consument gewoonweg wat te minderen in de consumptie van dierlijke producten. Want als wij minder willen, zal er minder worden geproduceerd.
Misgunt deze blogger u uw vlees of visje? Nee. Geniet! Maar als u geniet, doe het dan van een goede (eerlijke) herkomst, eet meer wat lokaal is geproduceerd en eet vlees en vis met mate. Daarmee waardeer je het meer en blijft het ook bijzonder in plaats van een vanzelfsprekendheid. En om te laten zien dat vegan heerlijk is, vandaag deze makkelijke maar o zo lekkere pizza snacks. Genoeg gepreek. Koken maar. Kookon!

Wat heb je nodig:
175g vegan gehakt
Olijfolie
14 velletjes bladerdeeg
Bloem
500 ml passata
1 teen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel oregano
Snuf peper
1 rode ui
150 g geraspte pastakaas (vegan)

Verder nodig:
2 bakplaten
Bakpapier

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Verwarm twee bakplaten niet mee maar gebruik deze om de pizzarolletjes op te leggen (op een vel bakpapier).
Laat het bladerdeeg circa 10 minuten ontdooien.

Bak de vegan gehakt op matig vuur in een scheutje olijfolie goudbruin en laat afkoelen.

Leg 7 velletjes bladerdeeg op elkaar. Bestuif beide zijden met bloem en rol uit op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller tot circa 0.3 mm dikte en ter grootte van een vel bakpapier. Leg daarna het bladerdeeg op een vel bakpapier op de koude bakplaat. Herhaal dit met de 2e 7 velletjes.

Knijp de teen knoflook uit. Mix de uitgeknepen teen knoflook, olijfolie, peper en oregano met een lepel met de gezeefde tomaten.

Smeer enkele eetlepels van dit mengsel uit over de vellen bladerdeeg. Bewaar de rest als dipsaus voor de rolletjes.

Snipper de rode uit.
Beleg de tomatensaus met het gehakt, ui en verdeel de kaas over de vellen.

Rol het bladerdeeg in de breedte op en snijd in plakken van circa 2 a 3 cm dikte. Leg deze stukjes plat op de bakplaten.

Schuif in de oven en bak in circa 25 minuten goudbruin en serveer met de overgebleven saus.

Vegan pizza snacks

Vegan pizza snacks

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *