Vegan Hummingbirdtaart

Vegan hummingbirdtaart

Het is zover. De laatste blog van het jaar. Dit jaar sluit ik af met mijn favoriete taart maar dan in een vegan jasje. Vegan Hummingbird taart. En niet moeilijk en oh zo lekker en echt de moeite waard.”Je merkt niet eens dat het vegan is” zoiets.

We knallen bijna 2019 de lucht uit en luiden 2020 in. Wij doen dat met een feeststemming, champagne, vrienden, de volgende dag netflix en chillen (dat echte chillen). Dat is bij mij een beetje de tendens de afgelopen jaren. Dit jaar luiden wij 2019 uit bij vrienden en met alle bijbehorende kinderen. Een bende van 10 (!). We maken hapjestafels voor de volwassenen en kinderen en ikzelf zal daar dit jaar Rocky Road chocolade en mijn recept voor cubano’s aan toevoegen. Dat recept voor cubano’s vind je op de site -> Cubanos van de film Chef

Daarvoor waren er natuurlijk de kerstdagen. Eerste kerstdag zouden we bij familie doorbrengen maar omdat wij nog besmettelijk waren van de buikgriep die iedereen in het gezin gijzelde besloten we niet gezamenlijk te eten. Ook zo rot om je familie aan te steken als zij bijna op vakantie gaan. Dus besloten we een rondje door de Oostvaardersplassen te wandelen en daarna afscheid te nemen.

Ik maakte die avond vegan taco’s, en zelfgemaakte vega balletjes in tomatensaus en deed deze met kaas in de oven op Turks brood. In de avond keken we Home Alone met de bende en genoot ik met de heldin daarna van de rust in huis. Tweede kerstdag gingen we gourmetten en naar de bioscoop. Het werd een vooral vleesloze gourmet. Slechts drie kleine schaaltjes vlees en de rest vega/vegan alternatieven, halloumi, pannenkoekenbeslag en groenten. En als toetje witte chocolademousse met vermalen kletskoppen en warme blauwe bessen. Maar bovenal was het gesprek met onze gast erg waardevol en zal dat mij bijblijven. Een gesprek over de dood, geloof, hoop, en leven. Bijzonder als je beseft dat onze gast dit jaar gedanst heeft met diezelfde dood maar de jury deze niet tot winnaar verkoos. Zelf ben ik niet gelovig of gelovig opgevoed maar boeit geloof en het gesprek daarover mij altijd wel. Kerst was een mooi moment daarvoor. En nu luiden we 2019 uit.

Ik heb geen enkel voornemen in 2020 nodig. Het is meer dan prima zo. Ik gun anderen dan liever extra geluk, gezondheid of een geslaagd voornemen. Al heb je voor die laatste helemaal geen nieuw jaar voor nodig. Elke dag is immers een nieuw begin om veranderingen aan te brengen. Er zijn veel dingen waar je zelf invloed op hebt maar helaas zijn het vaak die dingen waar we geen invloed op hebben die ons raken. Ik hoop dan ook, want meer invloed reken ik mijzelf niet toe, dat het u bespaart blijft en in 2020 mag genieten van liefde en gezondheid. De rest doet er niet zoveel toe. Ik zeg voor een laatste keer in 2019 Kookon en hoop dat u deze vegan hummingbirdtaart eens een kans wil geven. Het is de moeite!

Wat heb je nodig:
225 g zelfrijzend bakmeel
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel kaneel
175 g rietsuiker
2 kleine rijpe bananen
130 g appelmoes
125 ml olijfolie
340 g ananas op sap (uitlekgewicht)
1 theelepel vanille-extract

Voor de “frosting” of noten roomkaas:
150 g ongebrande walnoten
Paar eetlepels poedersuiker
7 eetlepels amandelmelk
Scheutje citroensap

Verder nodig:
Bakpapier
Springvorm van 24 cm
Keukenmachine

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Vet een Springvorm van 26 cm in met wat olijfolie en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe in één mengkom alle droge ingrediënten en roer om. Prak de 2 bananen fijn met een vorm, hak de ananas fijn en doe dit met de appelmoes, olijfolie en vanille-extract bij elkaar en roer om. Spatel nu alle droge ingrediënten er door tot je beslag één geheel is. Giet dit in je taartvorm en bak circa 30 minuten of tot een satéprikker er schoon uit komt als je deze in het midden steekt.

Laat de taart afkoelen in het bakblik.

Maal, voor de frosting, de noten, samen met de amandelmelk, een beetje citroensap en naar smaak poedersuiker, in en keukenmachine tot een romig geheel. Als de taart is afgekoeld kan je deze halveren en in het midden en bovenop besmeren met de noten-roomkaas. Bewaar de taart afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.

vegan hummingbirdtaart

vegan hummingbirdtaart

vegan hummingbirdtaart

vegan hummingbirdtaart

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *