Vegan gehaktballen

Vegan gehaktballen

Lieve mensen. De wereld staat in brand. Het racismedebat is opgelaaid tot grote hoogtes. Black Lives Matter, protesten. Ondertussen houdt een onzichtbaar virus nog steeds huis in de wereld, is er sprake van recessie, onzekerheid voor veel ondernemers en maken mensen zich bijvoorbeeld druk of ze nog wel op vakantie kunnen dit jaar. De contrasten zijn groot. En ik probeer vandaag een koddig verhaal te schrijven en een recept te delen voor vegan gehaktballen.

Het voelt vrij ongepast. Maar ja, u komt hier om recepten te lezen. Als u een mening wilt slaat u wel een krant open of zet u de tv aan. Of luistert u naar de gesprekken op 1,5 meter op straat. Niet dat ik geen mening heb. Ook ik spreek mij graag uit tegen racisme al ben ik niet zo snel geneigd om echt in een mars mee te lopen. Dat zit niet zo in mij.

Wel kan het helpen eens eerlijk naar jezelf in de spiegel te kijken in deze discussie. Heb je nooit gelachen om een foute grap? Of hem zelf gemaakt?Of heb je laten gebeuren dat iemand anders wel de opmerkingen maakte? Een vooroordeel gehad over iemand zijn afkomst of kleur? Als je een achternaam zag, iemand zag binnenkomen, een groep jongeren op straat zag staan. Misschien nu niet meer maar in je jeugd? Als puber? Heb je nooit een opmerking gemaakt over iemand zijn kleur, afkomst? En heb je daarmee iemand kunnen kwetsen? Of had je wellicht iemand moeten beschermen?

Als het antwoord ja is, vraag je af of je daarin beter kan. Je toch elk mens niet als individu kan zien. Of zoals Frank Boeijen zei, beoordelen op de kleur van zijn hart. Elk persoon een eerlijke kans kan geven tot het tegendeel is bewezen. Ik bedacht me dat ik dit al schrijvende toch ook echt beter zou kunnen. Dat is waar ik de laatste tijd wel over heb nagedacht. En ik hoop dat deze beweging voor mensen een verandering teweeg zal brengen. Maar goed, hiervoor kon u ook de tv aanzetten. Of de krant open slaan. Dat zei ik al. Dus als u tot hier gelezen hebt, tijd voor een recept.

Daarom gaan we aan de kook. Niet de drank of de drugs. Maar aan de potten en pannen. Of in dit recept, een pan. Nog steeds kook ik regelmatig vegan en vegetarisch. Meer dan met vlees of vis. En het bevalt mij prima. Beetje experimenteren. En dus aan de slag met vegan gehaktballetjes. Of vegan balletjes. Want er zit geen gehakt in maar ze zien er wel zo uit. Snapt u het nog? Eigenlijk vrij simpel en enorm de moeite waard om eens te maken. Ik serveerde ze op flatbreads met een tomatensaus. Maar ze kunnen prima bij een heleboel andere gerechten. Ze worden alleen niet heel hard zoals vlees dus bedenk wel dat je ze nergens keihard doorheen kan roeren want dan worden ze uitgesmeerd.

Erg lekker bij een borrel, pastagerecht of bijvoorbeeld bij noodles. Stay safe,goed weekend en kookon!.

Wat heb je nodig:
250 g champignons
1 ui
2 tenen knoflook
500 g bonen (uitlekgewicht) en afgespoeld ik gebruikte kidneybonen en linzen
1 eetlepel sojasaus
75 g paneermeel
1/2 eetlepel oregano
1/2 eetlepel paprikapoeder
Zout
Olijfolie

Verder nodig:
Keukenmachine/staafmixer

De how to:

Maal de champignons met de ui en tenen knoflook in een keukenmachine of staafmixer fijn. Doe hierna de uitgelekte en afgespoelde bonen, sojasaus, paneermeel, oregano, paprikapoeder en snuf zout bij de champignons. Maal dit allen fijn. Rol van het mengsel balletjes ter grootte van bitterballen.

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Bak de balletjes aan alle kanten goudbruin en draai ze telkens heel voorzichtig. Je vegan gehaktballen zijn klaar en kan je bij diverse gerechten eten.

vegan gehaktballen

vegan gehaktballen

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *