Vegan adobo gekruid vegan stoof “vlees”

Vegan adobo gekruid vegan stoof “vlees”

Het is weer tijd voor een nieuwe blog en nieuw recept. Heerlijk gekruid vegan stoof “vlees” dat lekker is in een tortilla of flatbread of pita, Turks brood wat je maar wil.

Ik heb al een recept staan voor adobo met procureur maar vind het ook een uitdaging om recepten te maken die lijken op vlees maar gewoon een plantaardig alternatief zijn.

Momenteel eet ik, denk ik, 75% vegan. En dat bevalt prima. Maar ook ik ben er nog niet helemaal. Ik eet graag nog af en toe roomboter of maak mijn gebak met eieren en boter. En een keer slagroom, of zure room gebruik ik ook nog. En ja, ik eet nog bijna dagelijks wat kwark of chocolade(hagelslag). Maar ook regelmatig vegan alternatieven. Mijn doel is niet perse 100% vega(n) te worden. Maar ik merk gewoon dat er voldoende plantaardige alternatieven zijn en we als gezin veel teveel vlees aten. En wat fijn is, ik noem mezelf geen vega(n) en voorkom daarmee al die vragen als: “Wat eet je dan wel? Of “Ow mag je wel vlees of vis?”. Ja ik mag alles, ik moet dus niets, maar vind het met zoveel alternatieven niet nodig om overal maar dierlijke producten in te gebruiken. En, rood vlees is sowieso in grote hoeveelheden niet goed voor je.

Dit schrijvende probeer ik te bedenken waarvoor ik het doe. Wat is mijn bottom line? 1) Er zijn genoeg lekkere alternatieven ten opzichte van vlees en vis. 2) Ik vind het lekker en leuk omdat het mijzelf uitdaagt om op een andere manier met eten bezig te zijn. 3) Dat er met een grotendeels vega(n) dieet daarmee een hoop dierenleed wordt bespaard en CO2 uitstoot vind ik ook heel erg belangrijk. Ik ben maar een druppel op de gloeiende plaat maar als we dat allemaal denken verandert er niets. Preekmodus aan:

We zitten wereldwijd aan de verkeerde kant van de weegschaal. In een bijna onhoudbare situatie. Dat is de reden dat ik ook de overstap ben gaan maken naar een baan in duurzaamheid. Om te kijken hoe ik positief kan bijdragen. We belasten de aarde en onszelf (met in Nederland gemiddeld 50% van de mensen met overgewicht) veel teveel. Vlees en vis worden buitensporig goedkoop geproduceerd. Zonder eerlijke prijzen ook voor de producenten. Gevolg is dat zij telkens moeten groeien om het hoofd maar boven water te houden. Iets waar wij als consumenten en de winkels de boeren ook toe gedwongen hebben. Steeds meer en tegen zo laag mogelijke kosten produceren. Maar wel tegen een prijs die we nu ook betalen in de vorm van de wereld zoals hij nu is. Waarin we regenwouden kappen om soja te produceren voor diervoeder.

Als ik dan nu ook vlees eet of vis eet doe ik dat beperkt en echt weloverwogen. En ik let op de wijze van productie. Dus zal ik af en toe nog wel een gerecht plaatsen met vlees of vis? Ja. Want ik vind vlees en vis ook gewoon lekker. Maar ik zie het als een luxe product.

Geen zorgen dus. Ik blijf een man die voor iedereen koken kan. Maar doe dit toch vanuit een overtuiging dat een betere wereld begint bij jezelf. Het is slechts mijn overtuiging. Doet u wat u zelf wil en wat uw portemonnee toelaat. Ik besef mij dat het voor veel mensen al een dagelijkse zorg is of er überhaupt eten op tafel komt of andere problematiek veel belangrijker is. Ik wilde het gewoon even uitleggen waarom ik deze keuzes maak. Einde preekmodus dus.

Ik hoop verder dat het u goed vergaat. Ik kan mij voorstellen dat in de huidige situatie het voor veel mensen worstelen is (horeca, vervoer, theater, bedrijfsleven). Af en toe lijkt het alsof er geen einde komt aan het thuiswerken en de beperkingen. Maar houd moed en blijf gezond. En laten we hopen dat we het tij weer kunnen keren. In al het coronanieuws kan ik u ook nog even melden dat ik van de week mijn eerste corona-test heb ondergaan die gelukkig negatief was. Positieve negativiteit dus. Volgens de corona-app was ik 15 minuten in de buurt geweest van iemand met corona. En aangezien ik keelpijn kreeg heb ik mij toch maar laten testen. Ik heb echt mijn hoofd lopen breken hoe die melding nou kon. Vooral omdat ik afstand probeer te houden en een mondkap draag als ik bij winkels ben of boodschappen doe. Maar ik vermoed dat het kwam omdat ik met de kinderen schoenen ging kopen en ik kennelijk in een winkel te lang bij iemand in de buurt ben geweest die later positief is getest. Nu hoor ik dat veel mensen de test eng vinden en daarom niet testen. Maar het viel mij echt alles mee. Het is circa drie seconden vervelend met een wattenstaaf in je neus maar het doet geen zeer. En het is die drie seconden meer dan waard als je daardoor niet thuis in quarantaine hoeft te blijven. Dus twijfel.. test uzelf!

Rest mij u een goed weekend te wensen. Kookon allemaal, blijf veilig en geniet eens van deze vegan adobo!

Wat heb je nodig:
1 rode peper zaden verwijdert
5 tenen knoflook velletje verwijderd
1 rode ui gesnipperd
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1 eetlepel oregano
2 theelepels gemalen koriander
2 eetlepels appelazijn
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel kaneel
1 flinke theelepel cacao
Sap van 1 sinaasappel
Rasp van de schil van 1 limoen en sap van 1/2 limoen
3 laurierbladen
500 ml groentenbouillon
3 pakken pulled oats

Verder nodig:
Braadpan
1 aubergine
2 blikjes baby mais

Serveer met:
Flatbread of tortilla’s
Ingelegde jalapenos
Guacamole
Tomatensalsa
(Vegan) kaas

De how to:
Doe de rode peper, knoflook, ui, kruidnagel, oregano, koriander, azijn, paprika, kaneel, cacao, het sap van de sinaasappel en de rasp van de limoen met een scheutje kokend water in een maatbeker en pureer glad.

Zet een braadpan op middelhoog vuur en voeg de gepureerde saus toe. Laat dit circa 3 minuten onder af en toe roeren pruttelen. Snijd de aubergine in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Bak circa 2 minuten mee.

Voeg de bouillon, laurierbladen en het sap van de andere halve sinaasappel en breng aan de kook. Zet het vuur daarna laag. Laat dit circa 30 minuten zonder deksel op zacht vuur pruttelen en indikken tot een dikke saus. Verwijder de laurierbladen. Giet de babymais af en snijd in stukjes. Voeg de pulled oats en de baby maiskolfjes toe. Doe er nog een scheutje water bij en roer goed door. Laat nog even enkele minuten bakken en roer door tot de pulled oats zachter worden en draderiger.

Voeg het sap van een halve limoen toe en roer door. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat meer limoen.

Vegan adobo gekruid vegan stoof “vlees”

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *