Triple meat spaghetti uit de oven

De eerste drie maanden van het jaar zijn inmiddels uitgeluid. Op opvoedkundig, gezinsleven, kookgebied, eetgebied, schrijfgebied en “dagbaan”niveau een intensieve periode. Waarin mensen ons ontvallen zijn, een vliegreis in de soep liep door idioten met bomgordels en de angst in de koude kleren is gaan zitten. Ik ben blij met de eerste zon van de afgelopen week. Dat warmt de boel weer een beetje op.

Na alle gekkigheid heb ik behoefte aan wat rust. Gewoon, suffe dingen doen. De moestuin omspitten en inzaaien, een spelletje met de kinderen en gewoon lekker tafelen met vrienden en veel sporten. Een paar dagen uit de dagelijkse routine heeft geholpen in de relativering van dingen.

Zoals het feit dat ik meer tijd in de virtuele wereld aan het besteden was dan in het echte leven. Omdat ik de druk van het bedenken, koken, fotograferen en schrijven van leuke teksten toch wel begon te voelen. En omdat ik allerlei sociale media kanalen aan het bijhouden was. Ik heb besloten daar wat in te temperen. Want hoe leuk en sociaal sociale media ook is, het is niet het echte leven. Niet voor niets geven mensen steeds meer de brui aan hun accounts. Mijn facebook pagina is de eerste die er aan moest geloven. Het waren geen grote hoeveelheden volgers en ik ben van mening dat als je mijn site leuk vind je het ook niet erg vind om af en toe mijn www in te tikken. Ook mijn Instagram heb ik teruggeschroefd. Elke ochtend tussen het broodjes smeren was, was ik een recept van de dag aan het plaatsen en delen. Maar even daadwerkelijk het broodje smeren en bezig zijn met het hier en nu gaat dan verloren. Het zijn kleine dingen die je uit het oog verliest als je in je hoofd steeds maar bezig bent. Te vaak zei ik: “Papa moet eerst even dit afmaken en dan kom ik zo.” Om dan vervolgens weer aan iets nieuws te beginnen.

En dus kwam het besef. Dit is een hobby, het moet wel leuk blijven en er zijn echt wel belangrijkere zaken. Mijn opa zei altijd: “Moeten is dwang.” En toen ik besefte dat ik niets moest, viel er wat van mijn schouders af. Een aap, stuk verantwoordelijkheid, bakstenen, geen idee, maar lichter voelt het wel. De komende tijd komt er nog twee keer in de week een recept op de site maar het kan zomaar zijn dat het na een tijdje nog één in de week wordt of dat het gewoon twee keer blijft. Ik vind u allen heel lief en wil u niet teleurstellen. Maar bloggen moet je doen omdat je het zelf leuk vindt en niet om de angst om je lezers of “volgers” teleur te stellen. En u heeft ook meer aan stukken die met passie geschreven zijn dat met een gevoel van moeten.

Samenvattend, het waren een paar bijzondere maanden, ik vind koken en bloggen nog steeds leuk en dat houd ik zo. En daarmee hoop ik ook u geboeid te houden zonder kettingen en zonder dwang. Kookon! Dan doe ik dat ook.

Vandaag een echt te gek recept waar ik heel erg trots op ben. Mijn triple meat spaghetti uit de oven. Waarom triple meat? Omdat drie soorten vlees spaghetti minder goed bekt. Rund, varken en kip in een overheerlijke en romige tomatensaus. Wil je jezelf of je gezin of vrienden eens goed verwennen? Dan moet je dit maken. Niet moeilijk, wel wat werk maar oh zo ontzettend lekker!

Wat heb je nodig:
Voor 5 personen
Olijfolie
2 tenen knoflook gekneusd
5 kippenpoten
Zout
Peper
1 grote witte ui gepeld en in ringen van circa 0,5 cm dik gesneden
½ venkelknol in reepjes van circa 0,5 cm gesneden
½ chorizo worst (125 gram) in blokjes
½ citroen
500 gram snoeptomaten
2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
Scheutje balsamicoazijn
2 rundersaucijzen (liefst biologisch)
150 gram kastanjechampignons grof gesneden
375 gram pasta
1 eetlepel suiker
Ongeveer ½ bol buffelmozzarella
1 flinke eetlepel honing (optioneel gemengd met wat chilipoeder)
1 theelepel rodewijnazijn

Nog meer nodig:

Ovenschaal van 28 x 20 cm
Stuk keukenrol
Staafmixer of blender

De how to:
Verwarm de oven voor op 225 graden (210 hetelucht). Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.

Kneus de tenen knoflook en bestrooi de kip met wat zout en peper. Snijd de ui in ringen. Leg de uienringen met de knoflook in de schaal met de kip. Hussel zodat alles bedekt is met olijfolie. Zet voor 25 minuten in de oven. Snijd ondertussen de venkel en chorizo.

Haal na 25 minuten de schaal uit de oven. Snijd de citroen in tweeën. Leg de snoeptomaatjes, en stukjes chorizo en de venkel in de schaal. Bestrooi met de Italiaanse kruiden en bedruppel met een klein beetje balsamicoazijn en zet de citroen met de snijkant naar beneden in het midden van de schaal. Zet terug in de oven en braad nog eens 25 minuten.

Knijp het vlees uit de saucijzen, rol er balletjes van en bak deze met de grof gesneden kastanjechampignons op hoog vuur in een koekenpan in wat olijfolie tot de balletjes gaar en goudbruin zijn. Haal daarna van het vuur en laat de balletjes en champignons uitlekken op een stuk keukenrol.

Kook de pasta al dente, giet af en bewaar een half kopje van het kookvocht.
Haal de schaal uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden (170 hetelucht).

Haal de chorizo en kip ui de ovenschaal en leg op een bord.

Doe de groenten (behalve de champignons die in een andere pan zitten) en het vocht uit de ovenschaal in een kom. Knijp de inhoud van de in de oven gebakken citroen er bij. Voeg eerst een klein scheutje van het kookvocht van de pasta toe. Maal met een staafmixer of blender fijn tot een gebonden saus. Het moet niet te waterig zijn en niet te dik zijn (zoals een pastasaus). Voeg de suiker en een scheutje balsamicoazijn toe. Proef en voeg nog wat zout en peper toe.

Giet de saus in de ovenschaal. Voeg de pasta toe en roer door. Leg nu de saucijsballetjes, chorizo en champignons op de pasta en roer door. Leg de kip tussen de pasta. Meng wat honing met een theelepel rodewijnazijn en optioneel wat chilipoeder en besmeer de kip.

Snijd de mozzarella en leg de plakjes mozzarella tussen de pasta (niet op de kip) en zet de ovenschaal nog voor 20 minuten in de oven of tot de kaas mooi gesmolten is

Spaghetti met drie vlees1

Spaghetti met drie vlees2

Share

4 thoughts on “Triple meat spaghetti uit de oven

  1. Ik maak mijn triple meat bolognese altijd met een mix van lams, varkens en rund gehakt, ook super lekker. Verder ‘mijn’ (Jamie’s) recept met ui, knoflook, wortel, basilicum en bleekselderij. Wel wat werk, maar dan heb je ook wat.

  2. Mooi blog, en zo waar, op dit moment, een goede reminder.
    Ik neem dit recept mee naar Frankrijk komende week. Ik ga de Franse versie maken met mooie producten uit die Walhalla van supermarkten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *