Travelblog Zweden

Travelblog Zweden

Dag lieve volgers. Ik ben terug en alive and kicking. Vandaag geen recept maar wel een travelblog. Omdat onze reis in Zweden dermate mooi was dat ik u toch wil laten meegenieten hiervan. Dus ga ik wat vertellen over wat ik in Zweden heb gedaan, waar we sliepen, wat ons opviel en natuurlijk wat ik er heb gegeten. Dus toch een beetje een foodblog.

Goed Zweden dus! In een notendop, Zweden is meer dan alleen Ikea en Elanden. Veel meer. Weidse uitzichten, heel veel ruimte, rust, natuur, outdoor activiteiten, BBQ-en en alles is er enorm goed geregeld.

We hebben 3 weken mogen touren door dit land. We zijn via Denemarken (overnachting in Nyborg) en de Øresundbrug overgestoken naar Zweden.
Handige tip, koop een Bropas (een digitale ontvanger waarmee je de tol door kan). Met 1 retourtje bespaar je al geld. Wel je abonnement opzeggen na een jaar.

Vanaf daar zijn we naar Ystad gereden en hebben we enkele nachten op de camping daar doorgebracht. Omhoog gereden via Kalmar naar Gamleby (weer een camping), Orsa (huisje op skiresort), Hova (camping) en weer terug naar Denemarken en nog twee dagen Legoland gedaan (aanbieding die wij vonden was dat bij aankomst op zondag of maandag we bij de huur van een huisje de tickets voor Legoland voor 2 dagen gratis kregen).

Waar we verbleven:
We hebben voornamelijk op campings gezeten maar wisselde kamperen in onze tent af met het verblijf in stuga’s (kleine tuinhuisjes) en een verblijf op een ski-resort in Orsa (flink huis voor circa 50 euro per nacht). Ook al sliepen we maar in 3 stuga’s we hebben ook veel rondgekeken bij de andere stuga’s op de camping hoe die waren ingericht. Omdat we met een bende van 3 waren moesten wij op zoek naar de wat grotere.

Het reizen:
Omdat Zweden niet echte snelwegen kent (maximum snelheid is 120 maar dat rijd je echt maar sporadisch op hoofdwegen) en je vooral veel door dorpjes rijdt doe je langer over reisafstanden. Wij deden over een km of 350 soms wel 5 uur omdat je steeds 90, 70, of 80 mag rijden. De wegen zijn prima, er is nauwelijks verkeer en dat maakt het reizen enorm relaxed. De bende van drie zat met een tablet op schoot of te kleuren en wij reden heerlijk van bestemming naar bestemming. Het duurt alleen wat langer maar daardoor word je ook gedwongen het echt allemaal wat rustiger aan te doen. Diesel en benzine zijn overigens iets duurder dan in Nederland als je in Nederland tankt buiten de snelwegen.

De campings:
De campings waar wij verbleven bleken bijna allemaal 4 sterren campings. Ook in Denemarken. Alleen in Ystad was de camping na onze aankomst ook geheel vol maar alle overige campings hadden plek zat en werden vooral bezet door rondtrekkende reizigers. Wil je een stuga huren dan is dat wel handig van tevoren te regelen. Een tent of camperplaats was er eigenlijk overal. Opvallend veel campers en caravans en erg veel rondtrekkende Zweden en Denen ook. Sporadisch kwamen wij Nederlanders tegen en Duitsers. Mensen die langer dan een week op dezelfde plek zaten waren eigenlijk wel schaars. Dit zal ook met de grootte van de dorpjes in de omgeving te maken hebben en de activiteiten die er soms te doen zijn. De campings die wij bezochten hadden allemaal eigen kookruimtes die uitgerust waren met elektrische fornuizen (of inductie), ovens en magnetrons en eventuele eetzalen. Wij hadden dan ook dit jaar geen gasfles of gasstel mee en je kan dus relaxed binnen koken en bij slecht weer of kou ook binnen eten. Ook hadden alle keukens een vaatwasser (die in 2 minuten klaar waren) wat afwassen wel heel gemakkelijk maakte. De sanitairgebouwen werden goed schoongehouden, waren modern en de service was goed. De Duitsers houden van grondigheid maar de Zweden zeker ook qua organisatie en opzet. De camping die ons het meeste tegenviel werd gerund door Nederlanders en helaas was de camping erg verouderd. Onze stuga huisje keek vanaf de zijkant uit op de eigenaren hun tuin en hun eettafel (niet echt ideaal) en het was het gewoon net niet allemaal. Misschien kwam het door onze ervaringen met de vorige campings maar het was gewoon net allemaal iets minder goed verzorgd. Dit was overigens ook de enige camping die minder had dan 4 sterren. De stuga’s waar we verbleven waren van wisselende samenstelling. In principe zit je daar alleen om te slapen en wellicht wat te koken en ze zijn daarom vaak sober ingericht met vaak wel een tafeltje en stoelen. Sommige hadden wel een toilet en douche, één (in Denemarken) had tv en sommige hadden alleen een bescheiden keuken (kookplaat) en bedden. De ene stuga had wel een goed uitgeruste keuken met een oven en de ander weer niet.   Ook de bedden en de kwaliteit daarvan was wisselend. Wij hadden eigen slaapzakken en hoeslakens mee en het zelf schoonmaken van de stuga scheelt je al gauw tussen de 30 en 50 euro per verblijf. Wat ons wel bevreemde is dat Zweden en Denemarken veel muggen kent maar geen van de stuga’s horren had om muggen tegen te gaan (het huis in Orsa wel). Dat maakt het luchten of s’nachts met een raam open slapen wel een uitdaging tenzij je graag geprikt wordt. Wat voorwerk en foto’s bekijken op internet voorkomt teleurstellingen. Voor het rondtrekken is een stuga overigens prima maar als je er een paar dagen wil verblijven dan kan een zeer sober ingerichte stuga toch wat oncomfortabel zijn als het bijvoorbeeld hele dag regent.

Het klimaat:
Zweden kent een wisselend klimaat. Aan de kust (Ystad) kon het weer letterlijk in minuten omslaan van mooi naar regen. Het was er al met al iets warmer dan in Nederland maar de nachten waren wel wat fris als je in een tent slaapt. De koudste nacht was in Orsa waar het rond de 6 graden s’nachts werd en wij gelukkig een huisje hadden. Eigenlijk hebben wij de gehele vakantie in korte broek met een

vest gelopen of een fleecejack en in de avond met een lange broek. Als de zon doorbrak was het overigens gewoon heet. De Zweden zelf zijn bikkels en duiken elk meer en zee gewoon in. Het lijkt ook wel deel uit te maken van de cultuur voor het slapen gaan nog even wassen of duiken in het koude water. Maar ik durf te zeggen dat het voor mij te koud was om overal even in het meer te duiken. Met een paar goede vesten, lange broeken en een goede slaapzak voorkom je in ieder geval een hoop gebibber maar ik snap de grote hoeveelheden campers en caravans wel op de campings.

Wat we deden:
Pff waar te beginnen? Mini-golfen, kano-varen, wandelroutes lopen, bergwandeling maken, het roofdierenpark in Orsa bezoeken (waar onlangs helaas een verzorger dodelijk gewond raakte), met een boot naar Idö eiland varen, naar Ales Stenar nabij Ystad en daar warmgerookte vis halen en picknicken, We bezochten Legoland in Denemarken.

 

We gingen zwemmen in de zee bij Gamleby, bezochten het prachtige strand bij Sandhammaren Zweden, Kalmar slot bij Kalmar.Ystad bezochten we als enige stad eigenlijk met het idee wat te winkelen en ik ging een dagje mountainbiken rond Orsa. Verder hebben we nog wat hardgelopen, veel spelletjes gedaan, gelezen en rond de tent en het huisje hangen. Ook hebben we met de bende nog een bioscoopavond gehouden met lekkernijen en een leuke familiefilm. Eigenlijk is er in Zweden voor ieder wat wils. Van elandsafari’s, tot wandeltochten, kanovaren. Als je van buiten leven houdt kan je in de zomer je lol op. Maar ben je meer van de dorpjes en boulevards dan kunnen de kleine plaatjes je wellicht wat tegenvallen. Natuurschoon bekijken, rust een gevoel van vrijheid en gewoon ergens je BBQ neerzetten, zelf een visje vangen en genieten van een prachtig uitzicht en ongerepte natuur zijn wel ervaringen waarvoor je naar Zweden toe gaat.

Wat ons opviel en welke clichés waren wel of niet waar:

Elanden: wel de borden gezien, niet tegengekomen. We reden veel overdag en deze grote grazers zie je vooral wanneer de schemering invalt of de ochtend. Enkele jaren geleden stak er in de winter bij ons dus wel zomaar een Eland over. Voorzichtigheid is wel degelijk bij schemering en in de avond geboden. Maar niet alleen Elanden, ook zwijnen, dassen, vossen steken veel over ook door de vele stille wegen.


Muggen: Vooraf heb ik wel wat angst gehad voor muggen en knutten. Vooral voor mini-me die zichzelf na beten vaak helemaal open krabt. Geheel onterecht. Ja, er waren in de schemering en bij bosranden best wat muggen. Maar in zuid Zweden is het vaak winderig en komen de muggen bij wind en voor de schemering niet buiten spelen. Een lange losse broek, losse kleding en bij schemering insmeren met deet en de muggenbeten die ik opliep waren op twee handen te tellen. Overigens gaven de Zweden ook zelf aan dat de muggen en knutten vooral richting het noorden veel aanwezig zijn. Daar is meer alertheid geboden en preventief smeren ook.
Hotdogs: Nooit bij stilgestaan dat de hotdogs bij Ikea echt een cultuurding zijn uit Zweden. Al heten ze daar geen hotdogs maar Korv med brod. Ik heb nog nooit zoveel worsten gezien in de supermarkt en het lijkt of de Zweden geen gelegenheid overslaan om een BBQ neer te zetten en worsten te grillen. Ik heb ze letterlijk overal zien grillen.
Knäckebröd: Ja feit. Er is heel veel knäckebröd in Zweden van enorme verpakkingen tot de bekende kleine uit onze winkel.
Nat: Wij hebben weinig regen gehad in 3 weken tijd. Af en toe een buitje en in de nacht heeft het wel eens flink gespookt maar al met al viel de regen ons erg mee.
Duur: Ja, feit. Zweden is duur. Een brood kost circa 3 euro in de supermarkt, bier en wijn is bij het uit eten gaan niet te betalen. Een glas wijn kost zo 8 euro. Vers vlees en groenten zijn duur maar koop je het uit de diepvries dan is er voordeel te halen. Het zijn echter wel vaak grote verpakkingen. Onze grootste uitgave deze vakantie was het eten. Bedenkt dat bij een campingwinkel er zo nog wat bij komt. De campings zelf zijn echter vriendelijk geprijsd. Dit zal mede te maken hebben met het allemansrecht in Zweden wat betekent dat je (met wat uitzonderingen) overal mag kamperen.
Zweden zijn gereserveerd en wat stug: Ons viel dit alleszins mee. In principe word je overal met rust gelaten. In winkels en dergelijke word je niet zomaar aangesproken en klopt het dat Zweden best op zichzelf zijn. Maar stel je een vraag of heb je hulp nodig dan wordt er echt de tijd voor je genomen (hoe lang de rij achter je ook) en de moeite gedaan om je te helpen. De Zweden die wij hebben ontmoet waren verder erg hartelijk en best in voor een praatje. Ook erg fijn, als je Zweeds niet beheerst kan je in het Engels overal terecht.
Honden: Wij hadden onze hond mee en wat ons opviel is dat er in Zweden enorm veel honden zijn en de acceptatie daarvan groot is. Ze zijn op heel veel plaatsen welkom. Wel moeten ze aangelijnd en moet je achter ze opruimen (wat als regel in Nederland ook niet zou misstaan).

En wat heb je gegeten?
De Zweedse keuken bestaat uit veel vis, aardappel, varkensvlees, rundvlees, knäckebröd of een soort flatbreads, lekkere gebakjes, chocolade (dropchocolade bijvoorbeeld), snoep en worstjes. De Zweden houden van eten en ook fastfood zoals burgers en pizza is ook overal te verkrijgen. Kip is er in mindere mate beschikbaar. In ieder geval is het aanbod veel kleiner dan in Nederland. De porties zijn vaak riant en de stukken vlees in de supermarkt zijn zeker niet lullig. Van bavette en skirtsteaks, tot entrecote. Dikke stukken vlees en daardoor kan je ze ook goed bereiden. De entrecote die ik klaarmaakte was wel 5cm dik en kon ik voorzien van een mooi krokant laagje en roze binnenkant. Lamsvlees is bijna onbetaalbaar (zo 30 euro voor een stuk). Buiten eten en grillen is echt een ding en overal zie je in de middag, avond smeulende BBQ’s of vuurtjes. Koop je koffie dan zit er vaak een tweede gratis kop bij en thee wordt in bijna vazen geserveerd. Natuurlijk doe ik daarmee geen recht aan de Zweedse cultuur van stevige kost en smörgåsbord en mooie vis en wild. Maar het viel me wel op. Wat waren mijn highlights qua eten?

-Warmgerookte vis was het lekkerste wat ik at in Zweden. Zalm, garnalen, marlijn, tonijn. Ik kocht het bij een viswinkel en grilde er zelf flatbreads bij in een park. Wat dille er op, klein beetje knoflooksaus en de hemel ging open.
-Ingelegde haring: (als niet haring eter) was ook heerlijk.
-Kladkakka: Een chocoladecake die eigenlijk niet afgebakken wordt maar daardoor in het midden zacht en romig. Ik ga dit recept zeker met jullie delen.
-Kaneelbroodjes: Ik kreeg er niet genoeg van.
-Delicatboller: Zijn een soort chocoladecake/praline ballen. Te lekker!
-Kötballer: De welbekende Ikeaballetje. Gewoon een must om die in Zweden te eten. Niets culinairs aan. Wel lekker
-Bietensalade: Zeker proberen. Verfrissend en romig en heerlijk bij een BBQ.
-Worst met broodjes: Nog iets niet culinairs maar de Zweden kunnen goede worsten draaien. Gevuld met knoflook, kruiden, paprika en chili en nog tig andere variaties. Niet voor de standaard knakworsten gaan. Even zoeken en de lekkerste in de supermarkt meenemen.

Zo, mijn eerste travelblog is klaar. Een heel relaas, maar hopelijk geeft het jullie een beeld van onze vakantie en wat tips en tricks waar je wellicht wat aan hebt als je die kant op wil. Zweden gaan we zeker nog een keer bezoeken. Van iedereen hoor ik, Zweden is mooi, Noorwegen is nog mooier. Dus wie weet rijden we volgende keer wel door.

Share

3 thoughts on “Travelblog Zweden

  1. Wat je allemaal vertelt in je blog over Zweden is helemaal correct, ik ga er al meer als 20 jaar naar toe en ik krijg er niet genoeg van…
    Prachtige foto’s ook! Dank je hiervoor!!
    Ha en bra dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *