Traag gegaard buikspek met spicey ananassaus

Traag gegaard buikspek met spicey ananassaus

Buikspek dat je traag gaart en na een nachtje opstijven in plakken roostert. En ook nog met een lekkere spicey ananassaus. De titel zei het eigenlijk al. Man o man wat is dit lekker! En voor mensen die denken: “Buikspek?” Buikspek is eigenlijk niet meer dan speklap, maar dan in een heel groot stuk en niet in plakken gesneden.

Dit recept kost wat oventijd en liefde en aandacht maar verder heb je er weinig omkijken naar. Wel moet je het een dag van tevoren maken. De volgende dag kan je heerlijk genieten door het af te grillen en in te smeren met de saus. Heerlijk op een tortilla/flatbread of met een salade en met stokbrood. En het afgrillen kan natuurlijk prima (indirect) op een BBQ. Enjoy en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 6 personen:
1 ½ kg buikspek zonder zwoerd
1 rode paprika
2 rode pepers
Zout
1 eetlepel knoflookpoeder
½ eetlepel rozemarijn
3 laurierbladen (gedroogd)
200 ml ananassap (uit blik van 340 gram)

Voor de saus:
250 g ananas uit blik van 340 g (ananas op sap)
150 ml ketchup
2 eetlepels appelazijn
3 eetlepels donkere basterdsuiker
1 teen knoflook
1 eetlepel soyasaus
Chilipoeder (zoveel als je durft)

Nog meer nodig:
Vel bakpapier
Braadslede
Aluminiumfolie
Staafmixer of blender
Kwastje

De how to:
De dag van tevoren:

Verwarm de oven voor op 220 graden (210 hetelucht).

Leg het buikspek op een vel bakpapier. Verwijder de zaadlijsten van de rode paprika en breek in grove stukken. Halveer de rode pepers en verwijder de zaden. Leg de paprika en rode peper in de braadslede. Bestrooi beide kanten van de varkensbuik met zout en het knoflookpoeder. Strooi de rozemarijn in de braadslede en leg de laurierbladen er bij. Giet 100 ml ananassap in de braadslede met 500 ml water. Leg de varkensbuik met de zijde waar het vel zat bovenop de pepers en paprika en sprenkel de overige ananassap over de varkensbuik. Dek de braadslede af met een dubbele laag aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven.

Verlaag na dit uur de temperatuur van de oven naar 120 graden (110 hetelucht). Besprenkel de varkensbuik met wat van het braadvocht uit de braadslede, dek het weer af en bak nog 1 uur. Draai het vlees om en bak nog 2 uur afgedekt waarbij je het elk uur besprenkeld met het vocht uit de braadslede.

Doe voor de saus de uitgelekte ananas, ketchup, azijn, suiker, knoflook, sojasaus en zoveel chilipoeder als je durft, met een flinke scheut water bij elkaar en pureer fijn tot een redelijke vloeibare saus. Breng de saus daarna in een steelpan aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Haal daarna van het vuur. Je voegt straks nog peper en paprika toe uit de braadslede.

Haal na de baktijd de braadslede uit de oven en verplaats het vlees naar een schone schaal. Haal de pepers en paprika uit het braadvocht en pureer deze met een staafmixer of blender bij de BBQ saus. Proef en voeg eventueel nog wat zout en chilipoeder toe. Laat de saus en varkensbuik afkoelen en een nachtje afgedekt in de koelkast staan.
De dag van serveren:
Haal de volgende dag de varkensbuik uit de koelkast en snijd in plakken van circa 2 cm dikte. Bestrooi met wat zout. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe er een scheutje olijfolie bij. Bak elke kant circa 2 minuten of tot ze een mooi goudbruine randje hebben. Smeer daarna de plakken spek  met een kwastje in met de BBQ saus en draai om. Bak 1 minuut en kwast de andere zijde ook in. Draai om. Bak nog 1 minuut en serveer met de BBQ saus.

Tip: Het afgrillen kan je natuurlijk ook op de BBQ doen of in een grillpan
Traag gegaard buikspek met spicey ananassaus

Share

2 thoughts on “Traag gegaard buikspek met spicey ananassaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *