Tortillataart met gekruid gehakt, creme fraiche en cheddar

Oké oké ik geef het toe. Stop maar met vragen, onder druk zetten en de good cop bad cop routine. Ik beken. Ik ben er gek op ja. Haal die lamp nou maar uit mijn gezicht. Nee echt. Ik weet ook niet waarom ik in de ontkenning zat. Misschien omdat het vaak wat rommelig wordt als je het doet. Er altijd gelekt en gekliederd wordt en geveegd moet worden. Maar ook omdat dat allemaal best heel lekker is om af en toe een beetje messy te zijn. Alsof er een oerinstinct wordt wakker geschud als je het doet. En de voldoening he. Als je klaar bent en je volledig verzadigd voelt na zo een dergelijke gebeurtenis.

En misschien ontkende ik het wel omdat het soms ook zo onhandig is als je je in allemaal rare posities moet wenden. Hoe vaak ik geen kramp krijg van het geheel. Je wil nog zo netjes beginnen maar op het eind blijkt het toch dweilen met de kraan open. Altijd zit er toch weer iemand onder. Ik heb het natuurlijk over tortilla’s. Of dachten jullie lezers iets anders? Nee toch? En wel? Een dirty mind is a joy forever zullen we maar zeggen. Nee natuurlijk zijn het tortilla’s. Eén van mijn favoriete ingrediënten. Maar wel altijd rommelig. Dat je uitvallende stukjes en saus probeert te redden en weer in allerlei vreemde bochten moet eten. En er altijd, maar dan ook altijd wel één van mijn bende van drie onder de vulling zit. Maar wat is dat toch lekker zo met je handen eten. Beetje terug naar de natuur ofzo.

Maar ik denk een redelijke oplossing te hebben voor het geknoei. Een variant op tortilla’s die een smaakexplosie zal geven en een feest aan texturen. De man die koken kan zijn tortillataart is een goede anti-knoei uitvinding en man, man man, (vrouw mag ook) wat is hij lekker.

Verschillende laagjes met lekkers en samen één passend geheel. Ik maakte één tortillataart voor 2 volwassenen en 3 kinderen en dat is goed voor circa 6 a 8 stukken. Ben je met mensen met grote trek? Verdubbel dan de hoeveelheden of maak de taart wat hoger!

Ik hield overigens wel wat gehakt over. En dat is totaal niet erg want de volgende dag gooide ik dit bij een lekker gebakken eitje. Mjamm. Serveer bij dit enorm lekkere comfortfood een lekkere maiskolf of salade en je hebt een feest op tafel. En ga je toch knoeien bij dit gerecht? Wat maakt het uit, zolang je maar geniet.

Wat heb je nodig:
Voor 1 tortillataart
300 gram (liefst biologisch) gehakt
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
1 rode paprika in blokjes
1 tl gemalen koriander
1 tl gerookt paprikapoeder
250 ml groentebouillon
1½ tl suiker
½ blikje mais uitgelekt (140 gram)
2 eetlepels tomatenpuree
Sap van 1/2 limoen (naar smaak)
Chilipoeder (optioneel)
Zout
Peper
5 tortilla’s van circa 40 gram per stuk

Voor de diverse lagen:
1 rode peper in ringetjes, zaadjes verwijdert
1 tomaat
4 plakken cheddar

Laag:
2 eetlepels crème fraiche
1 kleine avocado in plakjes
1 teen knoflook in plakjes

Laag:
150 gram kikkererwten
1 theelepel komijnzaad
Zout
Peper
Sap van halve citroen of limoen

Overigen:
Taartblik van circa 24 cm met de onderkant bekleed met bakpapier

De how to:
Zet een braadpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe samen met de uienpoeder, knoflookpoeder, koriander en gerookte paprika. Roer goed door en voeg de paprika toe en bak alles tot het gehakt rul is. Daarna mag je de tomatenpuree toevoegen en twee minuten laten bakken onder af en toe roeren. Voeg na dit bakken de bouillon en suiker toe en laat de bouillon inkoken op middelhoog vuur. Doe als het laatste het limoensap en de mais bij je gehaktmengsel en proef. Breng op smaak met zout en peper en chilipoeder. Laat daarna volledig afkoelen.

Verwarm een oven voor op 180 graden (170 hetelucht).

Bekleed de onderkant van de taartvorm met bakpapier en leg er een tortilla in.
Laag 1: doe er een paar scheppen gehaktmengsel op en verdeel er een plakje cheddar over.

Laag 2: Pureer de kikkererwten met het komijnzaad, citroensap of limoensap (naar smaak) en een snuf zout en peper.Proef en voeg eventueel nog wat citroensap/limoensap toe.
Besmeer een tortilla met dit mengsel en leg op laag 1.

Laag3: leg een tortilla op laag 2 en leg er weer gehakt op en verdeel er een plak cheddar over.

Laag 4: besmeer een tortilla met eetlepels creme fraiche en een halve avocado die in dunne plakken is gesneden. Bestrooi met wat zout en peper.

Laag 5: snijd een flinke tomaat in plakken. Snijd ook het pepertje in ringetjes Leg een tortilla op laag 4. Leg er de plakjes tomaat op, plakjes rode peper en verdeel drie plakken cheddar.

Zet voorzichtig in de oven voor circa 25 minuten tot de cheddar mooi is gesmolten en de taart goed heet is.
Tortilataart2

Tortilataart1

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *