Tortilla’s met entrecote, diverse groenten en cheddarsaus

Tortilla’s met entrecote, diverse groenten en cheddarsaus

Vandaag een geweldig recept. Tortilla’s met entrecote, diverse groenten en cheddarsaus. Maar eerst even dit. Hebben jullie ook zo het gevoel dat het jaar omvliegt? Kijk ik even achterom zitten we alweer in december en in de laatste maand van het (voor mij roerig) jaar. Ik ben alweer bezig met de kerstdagen qua blog. Ik ga namelijk voor jullie weer een lekkere compilatie klaarzetten met kerstinspiratie en leuke gerechten voor het gezellige samen zijn zo richting oud en nieuw.

En hoewel het grootste deel van de mensen de maand december zien als een heerlijke maand realiseer ik mij ook dat het voor velen onder ons juist een zware tijd is. Donkere dagen, de grauwheid van het weer, depressies, het gemis van geliefden juist rond deze tijd en het “verplicht” gezellig moeten zijn. Dat december niet “leuk” is maar vaak voor hen de lastigste maand is in het jaar waarmee ze elk jaar weer worden geconfronteerd. Voor hen schrijf ik vandaag deze blog.

In december gaan er mensen in een glazen huis en vergeten we vaak de best wel heftige pietendiscussies die het land net nog in groepen verdeelde. We kruipen graag weer wat dichter bij elkaar en willen opeens samenhorigheid en familie om ons heen. We draaien kerstmuziek, willen alleen nog you met kerst, vragen ons af of they ook weten dat het kerst is, en wensen een white christmas. We zetten een boom in de kamer met ballen en lampjes en opeens is er sfeer. We geven extra geld uit aan goede doelen, aan cadeaus, broodjes en boter in de vorm van kerstbomen. We eten en drinken (te)veel, gaan op bezoek bij vrienden en familie. We nemen ons voor in het nieuwe jaar toch (streep maar af) meer/minder te gaan sporten, eten, drinken, roken, aan anderen denken, te bellen met familie, klaar te staan voor anderen, te werken, te genieten, te zeuren, met je passie te doen, te doen wat je echt leuk vindt, te reizen, je dromen achterna te gaan.

En vervolgens glijden we straks met veel bombarie vaak ook enigszins beschonken een nieuw jaar in om die beschonkenheid met een nieuwjaarsduik weer te verliezen. Sorry als ik u nu dit enigszins kritische nieuws breng. Ik ben namelijk gek op december en behoor tot de groep voor wie bovenstaande bijna ook allemaal geldt. Maar door het jaar wat ik bijna achter mij heb en (recente) gebeurtenissen om mij heen realiseer ik mij des te meer dat het ook heel anders kan zijn. Misschien een beetje hypocriet omdat ik het misschien jaren niet echt zo zag. Vooral groter op wereldniveau stond ik er bij stil in de zin van armoede en oorlog in andere landen maar beter laat dan nooit. Ik realiseer me dat dit probleem ernstiger is dan ik dacht en dichterbij ook nog eens.

Met elkaar kunnen we veel pijn en eenzaamheid bij anderen iets verzachten. Even een arm op iemands schouder, een berichtje sturen, kaartje of moment van oprechte interesse. Gewoon een simpel kopje koffie of ergens mee helpen het kan allemaal een wereld van verschil maken. Soms zijn het dit soort kleine gebaren die iemand net even naar een volgende dag helpen. Naar een nieuwe dag met nieuwe kansen. Gewoonweg laten weten dat je aan iemand denkt, dat ze niet vergeten zijn. Dat ze meetellen. Ik las laatst bijvoorbeeld van een mede Twitteraar dat haar hart brak omdat iemand zich eenzaam voelde. Ze deed een oproep om een kaartje te zenden op Twitter en deze persoon werd overladen met kaarten. Een prachtig gebaar en echt het maakt verschil

Dus voordat ik vandaag een nieuw recept plaats en wij volgende week weer richting kerstmuziek en ow denneboom gaan zou mijn oproep dit jaar zijn om deze maand eens extra stil te staan bij hen die wel wat (mentale)steun en een bezoekje of berichtje kunnen gebruiken. Soms zijn ze ook nog eens dichterbij dan je denkt. Het is een klein gebaar maar geeft groot geluk. Pass it on zou ik zeggen. Je krijgt er in ieder geval karmapunten voor terug.

En dan het recept voor vandaag. Het zijn deze heerlijke tortilla’s met entrecote diverse groenten en cheddarsaus. Echt te gek. Kookon en goed weekend en fijne pakjesavond mensen!

Wat heb je nodig:
Voor 6 tortillas
1 dikke entrecote zeker 2xm dikte en circa 350 g
1 bakje cherrytomaten
1 flinke wortel of 3 kleintjes
1 gegrilde paprika (pot)
1 avocado
1 blikje linzen uitgelekt
1 klein bosje lente-ui
Olijfolie
Knoflookpoeder
Rozemarijn
Zout
Peper
Rodewijnazijn

1x het recept voor fast flatbreads of gewone tortilla’s

Cheddarsaus:
3 plakken cheddar (smeltkaas)
50 ml slagroom

Nog meer nodig:
Grove rasp
Keukenmachine (optioneel voor de flatbreads)
Grillpan

De how to:
Laat de entrecote op kamertemperatuur komen

Snijd de cherrytomaten in kwarten. Rasp de wortels met een grove rasp of snijd er hele dunne reepjes van. Snijd de paprika in kleine reepjes.

Maak het deeg voor de flatbreads in de keukenmachine.

Snijd daarna de avocado in dunne reepjes
Laat de linzen uitlekken en doe ze in een bakje. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes

Bak de flatbreads in een koekenpan (rol ze in tegenstelling tot het recept van fast flatbreads uit tot tortilla’s van circa 0,3 mm dikte. Houd de tortilla’s warm in een theedoek. Zet de grillpan op hoog vuur zodra je de laatste tortilla bakt.

Bedruppel de entrecote aan beide kanten met olijfolie. En bestrooi riant met knoflookpoeder, rozemarijn en zout en peper aan beide kanten. Grill de entrecote tot je gewenste gaarheid in de grillpan. Laat het vlees 5 minuten rusten op een schoon bord en snijd in plakjes. Besprenkelen met wat rodewijnazijn.
Als de entrecote straat te rusten snijd je de plakjes cheddar in blokjes en doe je deze met de slagroom in een magentronbestendig bakje in de magnetron. Verwarm telkens 30 seconden op 650 Watt en roer om. Herhaal tot je een romige saus hebt.

Serveer de entrecote met de linzen, gesneden groenten, avocado, cheddarsaus en flatbreads en laat iedereen zelf zijn tortilla samenstellen.

Tortilla's met entrecote diverse groenten en cheddarsaus

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *