Tortillabakjes met heerlijk gekruid gehakt en gesmolten cheddar

Het is weer bijna tijd voor weekend. En hoewel ik me in het weekend graag wat meer laat gaan op kook-en eetgebied is er natuurlijk niets ergs aan als het voor de gezondheid nog steeds verantwoord is.

In de Allerhande zag ik een recept staan van tortillabakjes met chilisalade, gemaakt door de Hairy dieters. De Hairy dieters bestaan uit de twee tv-koks Si King en Dave Myers. Deze stoere kerels hebben het boek “Het echte mannen dieet” geschreven (dat overigens ook voor vrouwen is). Een boek waar ik zeker nieuwsgierig naar ben. Mede door hun filosofie: “In dit boek staat echt eten, voor echte mensen. Niet voor types die broodmager willen zijn.” En dat vind ik een mooie standaard. Hoewel het gerecht oogt als een cheatmeal dat in het weekend thuis hoort is het dus gezonder dan je misschien verwacht. Dat triggerde mij wel.

Omdat ik gek ben op nacho’s uit de oven en tortilla’s wilde ik al een tijdje een lekkere gehaktmix maken als vulling. Het recept van deze mannen gaf me het laatste zetje inspiratie er nu toch echt mee aan de slag te gaan. Ik nam hun originele recept pakte er wat dingen uit die me aanspraken en maakte mijn eigen variant voor de gehaktkruiden en vulling. Ik voegde er nog wat proteïnen aan toe en gezonde vetten zodat je net nog wat meer gezonde stoffen binnen krijgt. En omdat het gewoon verdomde lekker is.

Krokante eetbare tortillabakjes, sla, tomaat, komkommer. Sappig gehakt met linzen, ui, mais en een beetje gesmolten cheddar. Bovenop en klein beetje light crème fraîche met zoete chilisaus. En ach, waarom geen guacamole erbij voor wat goede vetten en omdat het gewoon zo goed hierbij past? Niet moeilijk, oogt mooi en damn tasty. Voor mij de juiste ingrediënten.

Dit gehaktmengsel is ook ideaal om bij nacho’s te doen, of met wat meer bonen en een blik tomaten, als chili con carne te eten. De pit liet ik er voor mijn kinderen even uit maar doe er zoveel chili bij als je lekker vindt! Het boek staat op mijn verlanglijst want met zulke gerechten kan ik alleen maar nieuwsgierig zijn naar hun filosofie. Eet smakelijk!

Wat heb je nodig:
Voor het gehaktmengsel:
300 gram (liefst biologisch) gehakt
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
1 rode ui in halve dunne ringetjes
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl gerookt paprikapoeder
250ml runderbouillon
1½ tl suiker
½ blik linzen van blik van 400 gram is 240 gram uitlekgewicht
½ blikje mais
2 eetlepels tomatenpuree
3 plakken cheddar in stukjes
(zoveel verse chili als je durft)
Olijfolie

8 kleine tortilla’s of 4 grote
Olijfolie

Als vulling:
Een zakje slamix
4 tomaten in stukjes
1/2 komkommer in stukjes
Guacamole: Holy guacamole

Saus:
125ml demi crème fraîche
Zoete chilisaus

De how to:
Verwarm een oven voor op 200 graden (190 graden hetelucht).

Snijd de tomaat en komkommer en zet de sla vast klaar. Maak daarna de guacamole.

Zet een pan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Doe de gesneden ui en het gehakt er bij. Voeg komijn, paprika, koriander, knoflook en uienpoeder toe en bak het gehakt rul. Voeg dan tomatenpuree, 250ml bouillon en de 1,½ theelepel suiker toe. Laat dit onder af en toe roeren inkoken tot het vocht bijna verdampt is.

Pak ondertussen een aantal ovenbestendige kommen. Grote kommen voor grote tortilla’s en kleinere kommen voor kleine tortilla’s. De kommen moeten groot genoeg zijn om bakjes te maken van de tortilla’s. Vet een tortilla aan één kant in met een klein beetje olijfolie en leg de tortilla’s in de kommen met de ingevette kant naar de rand van de kom. Druk ze een beetje aan zodat ze de vorm krijgen van de kom. Zet de kommen circa 6 a 8 minuten in de oven tot de tortilla’s goudbruin kleuren. Haal de kommen uit de oven, haal het tortillabakje uit de kom en laat even afkoelen en krokant worden op een bord.

Als de bouillon bij het gehakt bijna verdampt is voeg dan het halve blik uitgelekte linzen toe en de mais. Roer dit goed door en verwarm de mais en de linzen tot ze ook goed heet zijn.

Snijd de drie plakken cheddar in stukjes en leg ze in het gehakt. Zet het vuur laag, roer de cheddar door en laat deze even met een deksel op de pan smelten.

Nu is het tijd om aan tafel te gaan. Doe wat sla, komkommer en tomaat in de tortillabakjes. Doe er daarna een flinke schep gehakt bij en bovenop een kloddertje crème fraîche met wat zoete chilisaus. Eet met een schep guacamole nog wat extra sla en geniet.
Tortillabakjes met chili

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *