Tortillas met gemarineerde varkenshaas en pindasaus

Tortillas met gemarineerde varkenshaas en pindasaus

Dag leuke mensen. Wat een rollercoaster was afgelopen tijd. Maar eerst dit. Ik plaats vandaag weer een recept uit mijn boek. Waarom? Omdat het kan. Simpel dus. Wat is het? Tortillas met gemarineerde varkenshaas en pindasaus. En lekker joh. Och och och. Goed. Verder. Over de rollercoaster. Ik schrijf dit bericht enkele dagen voor ik mijn nieuwe baan begin en ben in alle eerlijkheid wel wat van de leg. Al snap ik niet zo goed waarom. Of eigenlijk wel. Zal wel iets zijn met spannend vinden en verwachtingen willen waarmaken. Het zal wel weer overgaan. Maar het houdt mij bezig. Voornamelijk mijn lichaam.

De rollercoaster van afgelopen tijd is er één van na 16 jaar iets nieuws beginnen, voor het eerst sinds jaren weer vliegen en over mijn vliegangst heen stappen, een huwelijk en een sterfgeval en iemand zeer naast mij die ziek is en telkens van kwaal naar kwaal gaat en van ziekenhuis naar ziekenhuis. Het is daarmee een roerige tijd. Als ik het zo opschrijf vind ik het overigens ineens niet zo gek meer dat ik wat onrustig ben. Het is hollen en weinig stilstaan. Maar de rust komt wel weer. Eén ding tegelijk doen, mijn grenzen bewaken, aandacht geven aan hen die het nodig hebben en op tijd gaan slapen en genoeg sporten.

Over dat vliegen trouwens, ik heb het dus gewoon gedaan. Ook al vond ik het doodeng. Ik was het zat bang te zijn voor iets wat ik eerder leuk vond. Maar de laatste twee vliegreizen heb ik in verleden moeten annuleren. Eén daarvan was omdat er destijds in Brussel een bomaanslag was en ik net incheckte op Eindhoven airport. Ik durfte op dat moment gewoon niet meers. Verlammende angsten en gewoon direct weg willen. De laatste keer was vanwege gezondheidsproblemen. Een droomreis door Canada koste het. En aangezien we toch die reis door Canada willen maken vond ik dat ik toch weer eens zo’n luchtbus in moest.

Dus ging ik met één van mijn beste vrienden een paar dagen op reis. Naar Geneve. Lekker decadent. Want mijn hemel wat is het daar duur. En dus leefde we uit de supermarkt en dergelijke want ons bin zunuig. En ik ga geen 11 euro betalen voor een bak ijs die in Nederland 5 euro kost. Hoewel, ik betaalde wel 25 euro voor één portie churros met tobleronesaus. Gek die ik ben. Maar goed, het was heerlijk er even uit te zijn. En ook het vliegen. Zonder verlammende angst. Het zal nooit mijn hobby worden maar ik heb het weer gedaan. En kan het dus weer. En dus alle reden om trots te zijn.

Even dan he. Want zoals mijn held Thomas Acda het al schreef: Ik ben vaak gelukkig, alleen nooit lang. Komt omdat je even om je heen kijkt en dan denkt ja ik heb het allemaal onder controle en ik ben verdomd tevreden, totdat er weer wat gebeurt. Vaak iets minder leuks of iets dat het vloeken meer dan waard is. Zoals die ziektes die geliefden treffen. Waar je meer dan kwaad en verdrietig over kan worden maar niets aan kan doen. Machteloosheid. Ik geloof dat die combinatie van geluk, minder geluk en domme pech ook domweg leven heet.

Maar goed, ik ben trots, maar niet te lang, druk met een nieuwe uitdaging en daarbuiten druk met gezin en geliefden. Binnenkort meer. Voor nu heerlijk gemarineerde varkenshaas met knapperige salade en zelfgemaakte pindasaus. Echt iets om met je geliefden lekker van te peuzelen. Maken dus. Kookon leuke mensen en geniet.

Wat heb je nodig:
4 grote tortilla’s

Voor het vlees:
400 g varkenshaas
¼ theelepel 5-spice
1 eetlepel olijfolie
½ eetlepel ketjap manis
1½ theelepel sojasaus
chilipoeder (naar smaak)

Voor de pindsaaus:

9 volle eetlepels pindakaas
zonder stukjes
1 eetlepel gembersiroop
(eventueel wat meer)
2 tenen knoflook
1½ theelepel gedroogd
korianderblad
½ theelepel sojasaus
peper
sap van een ¼ limoen en
naar smaak wat extra

Voor de salade:
200 g rode kool
½ komkommer
1 wortel (150 – 200 gram)
1 rode peper
100 g taugé
1 potje gebakken uitjes

Nog meer nodig:
diepvrieszakje of vershoudfolie
staafmixer en grillpan
aluminiumfolie

Een nacht tot halfuur van tevoren
Snijd de varkenshaas in plakken van 2 cm dikte. Doe de 5-spice, olijfolie, ketjap manis, sojasaus en het chilipoeder in een kommetje en roer door. Doe de varkenshaas in een bakje of diepvrieszakje en meng met de marinade. Als je het vlees meteen wil gebruiken laat je het uit de koelkast. Leg anders, tot 30 minuten voor gebruik, afgedekt in de koelkast.

Als je gaat koken
Maak de pindasaus door pindakaas, gembersiroop, tenen knoflook, gedroogd korianderblad, sojasaus, snuf peper, sap van ¼ limoen en een scheut water te pureren met een staafmixer. Verdun de pindasaus met water tot de dikte die je wenst. Proef en voeg eventueel nog
wat limoensap en gembersiroop toe.

Als je de saus koud wil eten zet dan opzij. Je kunt de pindasaus zowel warm als koud
eten. Het heeft alle twee een eigen smaak. Als je de saus warm wilt eten, verwarm deze dan pas als je het vlees gaat bakken. Verwarm,
de saus dan, eventueel met nog een scheutje water, op laag vuur en laat onder af toe roeren iets indikken. Proef na het verwarmen en breng op smaak met limoensap en zout.

Maak nu de salade. Snijd de rode kool fijn, de komkommer in blokjes, de wortel in dunne lucifers en de rode peper (zonder de zaadjes en zaadlijsten) in ringetjes. Doe alle groenten, inclusief de taugé, in een kom. Houd de rode peper eventueel apart. Of serveer
alle groenten in aparte bakjes.

Leg de plakjes varkenshaas in de hete grillpan en bestrooi met een snuf zout. Laat 1 minuut bakken en draai de stukjes om. Bestrooi deze kant met zout en bak de stukjes nog 1 minuut en leg de stukjes op een bord (wil je ze niet rosé? Bak dan één kant 2 minuten en de andere kant 1 minuut).

Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat enkele minuten rusten. Dan is het tijd om aan tafel te gaan. Laat iedereen zijn tortilla beleggen met de salade, vlees, pindasaus en eindig met wat ringetjes rode peper en gebakken uitjes.

Tortillas met gemarineerde varkenshaas en pindasaus

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *