Tonijnsteak met gember en sojasaus

Hoera, we zitten in 2015. En nog half brak zit ik deze eerste post voor 2015 voor jullie te tikken. Ik hoop dat jullie allemaal een leuk en veilig uiteinde hebben gehad. Geen dronken familieleden of misschien jij zelf wel die boven flessen met vuurpijlen zijn gaan hangen om te zien of het lontje wel aan is? Of eventuele ongeplande tripjes naar de wc door niet gegaard eten of teveel gefermenteerde druiven? Dat soort taferelen hoop ik dat je bespaard is gebleven.

Voor ons was het een heerlijke avond. Wij vierden oud en nieuw, traditioneel, met en bij vrienden van ons. Een avondje heerlijk eten (ik maakte pulled pork met coleslaw, een vriend van mij Jamie’s insanity burgers en een vriendin maakte heerlijke verse shoarma). Na dit comfortfood feest uitbuiken en een stevige bak koffie.
Daarna sterretjes branden met de kinderen en vroeg vuurwerk bekijken. Alle 8 kinderen instoppen en onder het genot van meerdere biertjes 30 seconds spelen. Lachen, gieren en ook wat brullen. Om twaalf uur ploppende kurken, de kerstboom verbranden bij gebrek aan hout en genieten van bubbelende drankjes. Nog even natafelen, reflecteren op de achtbaan die het (gezins)leven heet, nog een toastje erbij en ach we nemen nog een drankje. Daarna tevreden en niet helemaal meer op deze aarde op een luchtbed ploffen en in de vroege ochtend weer gewekt worden door de bende van drie.

Het is een dag waarop ik moet blijven eten om te voorkomen dat ik misselijk wordt. Geen kater maar wel een lijf dat aan het ontwennen is van een hoeveelheid drankjes die het bijna alleen op oud en nieuw kent. Ik heb behoefte aan melk, fruit en ook een vette hap. En ondertussen zegt mijn lijf mij dat het blij is dat de feestdagen voorbij zijn. Mijn weegschaal zou hetzelfde willen beweren. Ware het niet dat hij mij sinds een paar weken lichter noemt dan ik ben. En geloof me, met wat ik allemaal naar binnen heb geschoven sinds november, weet ik zeker dat hij liegt. De optimistische weegschaal. Het is de eerste die ik ken. Mijn broekriem liegt overigens niet. Die is verdomde eerlijk. De zak.

En dus wordt de start van 2015 voor mij doorgaan met knallen in de sportschool en weer even de balans terug brengen in mijn eetpatroon. Bij mij zit die balans voornamelijk in het snoepen en doordeweeks minderen met de wat te machtige gerechten. Die schuif ik nu weer wat meer naar de weekenden. Ook de desserts en taarten en koekjes die ik maak verlaten even de maandag t/m vrijdag en gaan terug naar de weekenden. En als de balans dan weer terug is in mijn broekriem kan ik weer wat terug brengen van de weekenden naar doordeweeks zodat de delicate balans er weer is. Het zijn geen goede voornemens meer te noemen want zo doe ik het al een aantal jaren. Ik weet gewoon dat ik in de winter meer behoefte heb aan troostvoer en lekkernijen. Dus dan geef ik er maar aan toe, sta zuchtend voor de spiegel om dan na 1 januari weer af te bouwen met mijn hand naar mijn mond te brengen. En dan heb ik er mentaal ook weer even genoeg van gehad.

En daarom breng ik jullie, als goede start van 2015 deze heerlijke gezonde tonijnsteak die heerlijk is bij een bord met gewokte of ovengeroosterde groenten. Lekker wat rijst erbij of wat noedels en je voelt de energie terugkeren. Een schuldvrij maal. Ik wens jullie allen een heerlijk 2015.

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen:

2 (duurzaam gevangen) tonijnsteaks
Zout en peper voor op de vis.

Voor de saus:
Duimgrootte stuk verse gember in plakjes
1 teen knoflook in plakjes
1/2 eetlepel sojasaus
1 eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel sesamzaad
1 theelepel honing
Limoensap naar smaak

De how to:
Dit gerecht is klaar in een oogwenk en er is dus kans op verbranden als je niet snel werkt. Met andere woorden, werk snel. Zet een grillpan op hoog vuur. Doe alle ingrediënten voor de saus in een bakje en proef. Dep de twee tonijnsteaks droog en bestrooi ze met zout en peper. Leg de tonijnsteaks in de grillpan en bak circa 1 minuut. Draai om en bak ze nog 1 minuut. Giet nu de saus in de hete pan over de steaks, haal de pan direct van het vuur en beweeg de tonijnsteaks door de saus. Leg ze nu meteen op een bord en giet de resterende saus eroverheen.

Lekker met eventueel wat wasabi-mayonaise.
Tonijnsteak

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *