Tonijnsalade met versgebakken piadina

Tonijnsalade met versgebakken piadina

Eens in de zoveel tijd heb ik een onweerstaanbare behoefte voor tonijnsalade. En dan niet die volvette uit de supermarkt waar alleen maar een tonijn boven wordt gehouden. Nee, diegene met echte stukken tonijn. Een frisse salade met stukjes appel, ui en augurk. Lekker man. Toen ik vorige week in de supermarkt was pakte ik vrij argeloos een blik tonijn op water uit het schap en ik besloot mezelf eens op een stil moment met een echte goede tonijnsalade en lekker broodje te verwennen. Dus toen ik maandag mijn bende van drie op school, de peuterspeelzaal en in bed had afgeleverd kon het grote genieten beginnen. Ik besloot een piadina te bakken en te vullen met mijn eigen homemade tonijnsalade.

Het recept van de piadina komt uit “Bespaar met Jamie” omdat hij daar ook de combinatie maakt met tonijnsalade. Maar ik vond dat het recept voor de tonijnsalade wat meer mocht hebben aan ingrediënten. Het resultaat is om even stilzwijgend van te genieten. Verse salade op een warm broodje. Op een vermoeiende dag een echte steun. Deze komt bij mijn favorieten en ik hoop bij jou ook.

Wat heb je nodig:
Voor 1 grote piadina:
125 gram zelfrijzend bakmeel en wat extra om te bestuiven
65 ml lauw water
Snufje zout
Beetje olijfolie

Voor 1 flinke portie tonijnsalade

1 Blikje van 200 gram tonijn in water
1 Kleine rode ui in ringetjes
4 Kleine augurken in plakjes
½ Appel in blokjes
1 plakje cheddar
Een scheutje witte wijnazijn
1 Eetlepel yogonaise
1 Theelepel mosterd
1 Theelepel dille
Snufje zout
Snufje peper

De how to:

Doe het bakmeel met een snuf zout in een kom. Giet er het water bij en roer met een vork tot het niet meer goed roerT. Kneed het deeg met je handen tot zich een deeg vormt. Leg het deeg dan op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in ongeveer 3 minuten met je handen tot het een mooi verend deeg is.

Als het deeg te droog is doe je er nog wat water bij, als het te plakkerig is nog wat bloem. Het deeg is goed als het niet meer plakt aan je werkvlak en dus mooi veert en soepel is. Rol er een bal van, pak het in in vershoudfolie, was je handen en ga verder met de tonijnsalade.

Snijd de ui in dunne ringen en leg deze met een scheutje wittewijnazijn in een kom. Roer door om de scherpe smaak van de ui eraf te halen. Laat je blik tonijn uitlekken en doe deze met de overige ingrediënten in de kom en roer goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Zet een pan op matig vuur. Pak de bal deeg en druk deze plat. Rol (eventueel) met een deegroller uit tot deze een diameter heeft van ongeveer 15 a 18 cm. Doe een scheutje olijfolie in de pan en leg je deeg hierin. Bekwast de andere kant van je piadina ook met een beetje olie dat in de pan zit. Bak deze 2 a 3 minuten aan elke kant tot hij gerezen en licht bruin is. Leg deze daarna op een bord.

Snijd de piadina open en laat de grootste hitte ontsnappen. Verdeel nu de plak cheddar over de bodem en schep de tonijnsalade in de piadina. Leg de bovenkant er bovenop. Zoek een stil hoekje waar niemand je kan storen of een plekje in de zon en geniet.
piadina met tonijnsalade2

Share

One thought on “Tonijnsalade met versgebakken piadina

  1. Pingback: In bier gemarineerde en gekruide kip op piadina | De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *