Toblerone cheesecake

Toblerone cheesecake

Na mijn vorige vegan recept deze keer een vega recept. En wat voor één. Deze toblerone cheesecake stond ook in mijn boek maar deze versie is een afgeleide daarvan. Ik houd de toblerone grof in plaats van fijn en deed her en der wat kleine aanpassingen. Dit is echt een machtige taart maar wel een heerlijke voor de donkere (feest)dagen die er aan komen. Lekker met Sinterklaas avond bijvoorbeeld of kerst. Beetje vroeg wellicht maar je kan niet vroeg genoeg zijn met de voorbereiding van dit soort dagen. Hoe is het met de man die koken kan?

De laatste tijd ga ik hard op de rivier die het leven heet. Het raast, bruist, slijt oude sporen uit, haalt de scherpe randjes van de oevers. Het water ververst, vernieuwd, verkoelt en vindt zijn weg op nieuwe routes. Het voordeel van het slijten van de oude sporen is dat je bijna niet meer kan zien dat ze er waren. Ze vervagen, al zijn ze er nog wel.

Door het bulderen van het water zou ik bijna vergeten waar de rivier zijn oude sporen liepen voordat hij nieuwe wegen in sloeg. Soms heb ik even behoefte aan het slaan van een dam. Om het water op te vangen, tegen te houden. De stroom te remmen en even rustig te gaan meanderen. Of een goede koude winter? Gewoon om de boel even te bevriezen.

Er is de laatste tien jaar zoveel voorbij gedreven dat ik graag even uit het water zou stappen om langs de kant te gaan jutten. Even alles bij elkaar rapen wat is aangespoeld, bekijken, determineren en memoreren. Ik ben verdomd trots op waar ik nu sta. Ik ben het laatste jaar zo verdomd stabiel, kalm en zelfs vergeetachtig. Is dat erg? Nee. Vergeetachtigheid is voor een perfectionist een soort doodzonde. Dus ik omarm dat maar als een afnemende perfectionist.

Maar ondanks die tevreden razende rivier ben ik ook nog bezig met verwerken van wat er allemaal is geweest. Misschien zijn het de donker wordende dagen, het einde van het jaar. Dat ik even een spiegel zoek om te kunnen reflecteren. Mijn domino’s op een rijtje wil zetten.

In een romantisch filmisch beeld zit ik met een mooi koud biertje bij de open haard met een fotoboek in de hand te praten met mijn heldin. Praten, onthaasten, om even bewust gas terug te nemen, te bespreken wat was, wat wellicht nog komt en hoe we tegen de dingen aankeken. Welke dromen hebben we gerealiseerd, welke nachtmerries zijn overwonnen. Wat gaat er goed en wat niet. En welke dingen streven we na in de toekomst? Hoe blijven we bij onszelf, dragen we ons steentje bij aan wat wij belangrijk vinden. Welke waarden staan voorop? Mijmeren. Even dobberen in onze herinneringen.

Maar de laatste vijf maanden ging de stroom enkel harder. Niet dat we het niet dikwijls uitgilde van de pret, begrijp mij niet verkeerd. Het is een waanzinnig mooie rit. En ik kan met trots kijken naar wat is bereikt, genieten van wat is geweest en huilen om wat er bij sommige in het water is gevallen. Maar het was allemaal zo fluïde de afgelopen maanden, dat het, net als het water waar ik in zat, ongrijpbaar was. Er stil bij staan ging niet echt. Ik ben er aan toe. Bijna komt er vakantie aan. Ik plan een avondje mijmeren in. Want spontaan gaat het momenteel niet. Kijken of we de stroom even naar kalmere wateren kunnen leiden. Ik ben er aan toe. Ik wens u hetzelfde toe. Sta af en toe even stil. Kijk terug, vooruit. En hopelijk slaat de weegschaal in alles wat er is geweest of gaat komen naar de positieve kant uit.

Tijd om te eten.

Geniet vooral van een machtige en heerlijke romige toblerone cheesecake.. En.. kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de koekbodem:
360 g digestive
koekjes
150 g koude roomboter
2 eetlepels cacao

Voor de vulling:
200 g Toblerone
680 g roomkaas (monchou)
240 g rietsuiker
5 grote eieren
1 flinke theelepel vanille-extract
3 eetlepels cacao
30 g bloem
450 g zure room

Nog meer nodig:
Rooster en bakplaat van de oven
Keukenmachine met hakmes
Springvorm van 24 cm
Eventueel mixer

De how to:
Zorg dat alle ingrediënten voor de vulling op kamertemperatuur zijn. Haal ze ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 165 graden (155 graden heteluchtoven) en zet een rooster op de standaard bakhoogte in de oven. Zet op de onderste trede een bakplaat. Die bakplaat is nodig om eventueel lekkend vet op te vangen.

Maal de Toblerone in semi grove stukken in een keukenmachine. Daardoor blijven er straks kleine blokjes in de taart. Haal de Toblerone uit de keukenmachine en zet opzij. Je hoeft de kom niet schoon te maken. Maal in de keukenmachine de koekjes met de cacao fijn tot het formaat van broodkruim. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe. Maal en meng in de keukenmachine. Schep met een lepel tussentijds de koekkruimels van de zijkanten van de kom. Maal en meng tot het op een grof deeg lijkt.

Stort de koek in de springvorm. Kneed het met de vingers tot een bodem en een taartrand van ongeveer ½ cm dikte die tot 1 cm onder de bovenrand van de springvorm komt. Strijk de bodem en zijkanten van de bodem glad met de achterkant van een eetlepel. Zet
de springvorm tot verder gebruik in de koelkast.

Klop de roomkaas en suiker met de mixer of in dezelfde keukenmachine op lage snelheid romig (in circa 1½ minuut). Mix dan één voor één de eieren op lage snelheid door de roomkaas. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen. Voeg de vanille, de cacao en beetje voor beetje het bloem toe aan het beslag terwijl je op lage snelheid blijft mixen. Mix de zure room erdoor en klop het beslag glad. Spatel tot slot (dus niet mixen) de gemalen Toblerone door het beslag. Laat de kom 1 minuut staan. Til de beslagkom op en zet een
aantal keer neer om eventuele belletjes uit het beslag te “stoten.” Roer daarna nog een keer goed door met spatel.

Schenk de vulling in de springvorm. Afhankelijk van de hoogte van je springvorm kun je mogelijk iets vulling overhouden. Til de springvorm weer op en zet een keer zachtjes neer om overgebleven belletjes uit de vulling te halen.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat onder het rooster in de oven en plaats de taart in de oven. Let op, tijdens het bakken zal de taart rijzen maar dit geeft niet. Hij zakt weer in als de oven uit gaat. Bak de taart circa 75 minuten of tot hij net gestold is. De taart mag niet heel vloeibaar meer zijn. Denk aan de wiebeligheid van een pudding.

Zodra de vulling is gestold, zet je de oven uit en de deur van de oven op een kier (met een theedoek ertussen). Laat de taart 1 uur in de oven staan. Haal daarna uit de oven en laat zeker 30 minuten afkoelen. Laat daarna minimaal 4 uur maar het liefst een nacht (afgedekt) in de koelkast opstijven. Snijd voor het verwijderen van de springvorm eerst de rand goed los met een scherp mes.

Toblerone cheesecake

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *