Tiramisu met ricotta en gemalen cashewnoten

Tiramisu met ricotta en gemalen cashewnoten

Er zijn weer twee weken voorbij en na mijn ski-vakantie kan ik u vertellen dat ik veilig, inclusief gekneusde duim, weer thuis ben gekomen. Het was weer een heerlijke week in mijn favoriete vakantieland. Er zijn schnitzels gegeten,(probeer maar eens vegan te eten in Oostenrijk, dat gaat je niet lukken) biterrtjes gedronken, pistes bedwongen en er is enorm veel geskied. En dat allemaal met ook nog eens goed gestemde weergoden. Het was wederom genieten. En die gekneusde duim? Niet ontstaan door een val op de piste zelf maar omdat mini-me uit de sleeplift van de zwarte piste viel, en ik hem tevergeefs probeerde te redden. Tevergeefs in die zin dat ik tijdens mijn reddingspoging zelf op mijn snufferd ging en daardoor de helling afgleed en daarbij mijn duim achterover sloeg. Het was een kneuzerige actie die dan ook een terechte kneuzing opleverde.

Ik mocht daarna nog wel even de piste op met een sneeuwscooter van de toevallig aanwezige reddingsdienst wat het de val wel weer waard maakte. En mini-me? Die is uiteindelijk toch weer op zijn sleeplift gestapt en naar boven getrokken. De Dappere dodo. Er zijn weer enorme stappen gemaakt op skigebied en de bende van drie heeft dan ook dit jaar op de vakantie geen les meer gehad. Dat voorkwam stress van op tijd boven te zijn met ski-klasjes en files bij de lift. Deze vakantie is daarmee elk jaar relaxter. En ik moet zeggen, als ik kan kiezen tussen zomervakantie en skivakantie, ik de skivakantie echt de voorkeur geef. De hele dag bewegen en fysiek vermoeid raken waardoor de wind weer door het hoofd waait. Lekker eten, wat dan ook prima kan omdat je toch al flink bewogen hebt en genieten van het hele dag buiten zijn. En in de avond lekker een spelletje doen of languit op de bank een serie kijken en altijd vermoeid maar voldaan in slaap vallen. Ja doet u mij dat maar.

Op vakantie hadden we als toetje op één van de avonden tiramisu. Mini-me balen want er zat alcohol in. Dus beloofde ik hem dat ik in Nederland een alcoholloze versie zou maken. Gaf mij weer wat kans om een nieuwe versie te maken. Ik haalde de alcohol eruit, deed er met honing gebakken cashewnoten in en verruilde de mascarpone en ei voor ricotta. Ja er zit weliswaar nog wel wat koffie in maar dat is dan maar even wat het is. Af en toe mogen mijn kinderen ook een glaasje cola dus zie ik dit toetje maar als een bijzonder moment.

Geniet van deze gemakkelijke Tiramisu met ricotta en gemalen cashewnoten en maak er een mooi weekend van. Kookon!

Wat heb je nodig:

150 g ongezouten cashewnoten
1 kop sterke koffie (bereid)
Suiker
500 g ricotta
250 ml slagroom
7 eetlepels poedersuiker
1 theelepel vanille-extract
2 eetlepels honing
Snuf zout
190 g lange vingers
Cacao

Nog meer nodig:
Ovenschaal 20×25 cm
Keukenmachine of theedoek en deegroller

De how to:
Maal de cashewnoten fijn of sla ze redelijk fijn in een theedoek met een deegroller. Zet opzij.
Zet een sterke kop koffie en giet deze in een diep bord. Roer er zoveel suiker doorheen zodat de koffie lekker zoet is. Laat de koffie afkoelen.

Klop de ricotta met de slagroom, poedersuiker en vanille-extract met een mixer tot deze lobbig is.

Zet een koekenpan op matig vuur en voeg de gemalen noten toe. Laat deze onder geregeld roeren goudbruin bakken. Roer er vlug de honing doorheen, voeg een snufje zout toe en zet de pan van het vuur even opzij.

Rol de lange vingers door de koffie en bedek de ovenschaal er mee. Giet er nu de helft van de ricotta room overheen. Verdeel de noten hierover en bestuif deze met een laagje cacao. Rol weer een laag lange vingers door de koffie en bedek de cacao er mee. Giet de resterende ricotta room over de lange vingers en eindig met een laagje bestoven cacao. Laat zeker 2 uur opstijven in de koelkast.

Tiramisu met ricotta en gemalen cashewnoten

Tiramisu met ricotta en gemalen cashewnoten

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *