Tiramisu met gemalen cantuccini en chocoladelaagjes

Eerder plaatste ik op deze site al eens een recept voor tiramisu. Maar omdat ik het dessert zelf zo lekker vind en vond dat er meer in de kan zat probeerde ik dit weekend een nieuwe variant. Omdat het natuurlijk een Italiaans recept is wilde ik wel trouw blijven aan die roots. Maar alleen het sponzige van de lange vingers? Daar moest wat toch mee te doen zijn. En dus verzon ik deze variant waarbij ik gebruik maakte van een extra kruimellaag van cantuccini’s en een laagje krokante chocolade in plaats van cacao.

Het resultaat is alsof er een Italiaans engeltje over je tong piest. Bij elke hap zat ik weer even in het zonnetje op een terras in Rome. Zulke sterke herinneringen kwamen er terug bij dit gerecht. Deze gaat op mijn favorieten lijst. Ook omdat het gewoon super simpel is.

En mocht je dit graag voor de kerst willen maken? Dit gerecht is het lekkerst als je het een dag van tevoren maakt. En dus heb je je handen weer een deel vrij op kerst. Ideaal dus.

Hoewel maar 3 op de 10.000 eieren in Nederland besmet schijnt te zijn met salmonella wordt toch afgeraden om rauwe eieren niet door zwangere vrouwen en kinderen onder de 5 te laten eten.

Wat heb je nodig?
Voor circa 6 personen:
250ml sterke verse koffie of espresso
Eventueel een zoete likeur zoals amaretto of marsala
4 of 5 eetlepels rietsuiker (als je zoete likeur gebruikt 4)
175 gram lange vingers
250 gram mascarpone
3 grote eieren (liefst biologisch) gescheiden
50 gram pure chocolade (70%)
50 ml slagroom
1 theelepel vanille extract
Snufje zout
1 grote hand cantuccini koekjes tot grove kruimels vermalen
1/2 eetlepel cacao

De how to:
Pak een diep bord en schenk daarin de koffie/espresso. Voeg een scheut van de zoete likeur toe en roer door. Proef of de koffie lekker zoet is en voeg anders nog wat suiker toe. Laat de koffie volledig afkoelen.

Pak een mooie ronde kom of schaal waarin je circa twee a drie lagen tiramisu kan maken. Scheid de eieren. Pak een schone kom en klop de eiwitten stijf met een snuf zout.

Klop in een andere kom de 4 eetlepels suiker en eigeel romig. Voeg dan de Mascarpone en vanille toe en klop er rustig doorheen tot het een mooi romig geheel is geworden.

Pak de eiwitten erbij. En spatel deze met een lepel rustig door de mascarpone om het luchtig te houden. Als het mengsel mooi egaal is dan is je mengsel klaar.

Maak nu de warme chocolade. Zet 50 ml slagroom in een steelpan op zacht vuur en laat goed heet worden maar breng niet aan de kook. Breek de chocolade in stukjes en leg in een kommetje. Als de slagroom belletjes aan de rand van de pan begint te vertonen roer je het even door. Ontstaan er weer belletjes aan de rand? Haal dan de pan van het vuur en giet over de chocolade. Wacht een paar minuten en roer dan met een lepel door elkaar tot er een mooi glanzende chocoladesaus ontstaat. Maal ondertussen de cantuccini’s fijn tot er een gemengd mengsel is ontstaan. Nu is het tijd dit heerlijke dessert op te maken.

Start met een dun laagje mascarpone op de bodem van de kom. Wentel een lange vinger in de koude koffie en leg daarna op de bodem van je kom/schaal. Ga zo door tot de bodem is bedekt met lange vingers. Giet er nu kriskras wat chocolade over en een dun laagje kruimels cantuccini.
Tiramisu1

Doe er nu de helft van de laag mascarpone op en spreid uit. Doop weer één voor één je lange vingers in de koffie en leg ze op de laag mascarpone tot je een tweede laag lange vingers hebt hebt. In principe moet je met twee lagen lange vingers klaar zijn. Ik sloot de tweede laag lange vingers af met chocolade en een dikke laag koekkruimels. Daaroverheen goot ik de rest van de mascarpone. Bestuif deze laatste laag mascarpone met cacao.

Dek de schaal af en zet zeker 4 uur in de koelkast. Ik maakte het een avond van tevoren en dat werkte ook erg goed.

Lekker met een goede koffie en een glaasje amaretto erbij.

TIP: Je kan ook dunnere lagen mascarpone maken maar dan heb je kans dat de tiramisu droog wordt (eigen risico).
Tiramisu2
Tiramisu met cantuccini 3

Tiramisu met cantuccini 1

Tiramisu met cantuccini 2

Share

2 thoughts on “Tiramisu met gemalen cantuccini en chocoladelaagjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *