Tempeh burger met sriracha mayonaise

Tempeh burger met sriracha mayonaise

Dag lieve lezers. Hoe is het met u? Ook zo’n zin in de versoepelingen? Ik wel. Ben niet zo dol op geel maar ben blij dat Europa het steeds meer begint te kleuren. Heb toch wel de vakantiekriebels en de camping lonkt. We gaan als het meezit naar Frankrijk. Normandië en Bretagne. BBQ mee, vrouw en kinderen en hond ook maar en twee weken stokbroden, croissants, kust en grillen. En rust in de tent, of liever daarbuiten. Nou ja, in de kop. In of buiten de tent hoeft het niet perse rustig te zijn. We vermaken ons wel.

Met spelletjes, wandelen, strand, stuk geschiedenis en alles op de gepaste afstand. En omdat ik wel zin heb in die bbq en camping vibe deel ik vandaag ook dit recept voor deze tempeh burger met sriracha mayonaise. Een verdomd lekker recept geïnspireerd op het recept uit “Vegan Summer” van Milou van der Will. Deze burger kan je ook op de bbq maken maar net zo makkelijk in de koekenpan. Dan mis je wel nog wat extra rooksmaak dus voeg je dan nog wat gerookt paprikapoeder toe. Maak je ze voor op de bbq? Grill ze dan op de indirecte kant anders gaan ze waarschijnlijk te hard. Heerlijk daarna op een broodje met de veldsla, ingelegde uien en een klodder pittige mayo.

Wel een winstwaarschuwing vooraf. Tempeh smaakt niet als vega-vlees of als rundvlees. Verwacht dan ook geen burger zoals je gewend bent. Het heeft zijn eigen smaak en structuur. Tempeh bevat veel umami ofwel hartige smaak. En het is dan wel een goede vleesvervanger, het smaakt niet zo. Neemt niet weg dat ik het verdomd lekker vond. En ik hoop u ook. Kookon!

Wat heb je nodig:
1 rode ui
1 eetlepel appelazijn
Zout
Peper

250 g tempeh
75 g havermout
3 1/2 eetlepels sojasaus
2 tenen knoflook geperst
2 1/2 theelepels gembersiroop
1 1/2 eetlepel 100% pindakaas
1 theelepel uienpoeder
Gebruik je GEEN bbq? Voeg dan een 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder toe.

Optioneel:
Olijfolie

Verder nodig:
4 kaiserbollen (afgebakken).
Veldsla
3 eetlepels vegan mayonaise
1/2 theelepel sriracha (of meer als je houdt van hitte)

De how to:
Snijd de ui in dunne ringen. Doe in een bakje en voeg de appelazijn en een snuf zout en peper toe. Zet opzij en roer nog een keer om als de burgers gekneed zijn.

Rasp met een grove rasp de tempeh. Doe in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Kneed dit goed door en vorm 4 burgers met je handen.

Bak de burgers in een koekenpan op middelhoog in een scheutje beetje olijfolie circa 3 a 4 minuten per kant 3 a 4 minuten per kant op de indirecte kant van een voorverwarmde bbq. Duw bij het omdraaien nog even aan met een spatel.

Snijd de broodjes open en doe er wat veldsla op. Roer de mayonaise en sriracha door elkaar en leg daarna de burger op de veldsla. Doe er wat uien boven en wat saus en serveer direct. Eet smakelijk.
Tempeh burger met sriracha mayonaise

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *