Tortilla of taco met gegrilde kip

Tortilla of taco met gegrilde kip

Dag lezers, tijd voor weer een recept. En dit is er één van de categorie, wat is het toch fijn om te koken. Deze tortilla’s met gegrilde kip zijn een feestje op je bord en in je mond. En ja, nu noem ik het tortilla’s maar eigenlijk zijn het taco’s. Maar wij Nederlanders denken dan altijd aan de gefrituurde tortilla’s die bij één hap direct uit je mond lazeren en vervolgens de inhoud daarvan over je handen, bord en weet ik veel wat nog meer belanden. Of dat is enkel bij mij maar zo ervaar ik taco’s. Heerlijk maar lastig. Dit zijn dus de Mexicaanse taco’s. Wat in Nederland tortilla’s zijn.

Ik hoop verder dat het u goed gaat. Mijn onrust van mijn laatste blog heeft weer iets meer plaats gemaakt voor domweg leven en de drukte die weer start doordat de scholen, sporten en andere dingen die het leven druk makten post-vakantie, te ondergaan. Neemt overigens niet weg dat ik het nog steeds anders wil en daar ook wel op wil acteren. Maar dan niet in de vorm van een complete emigratie ofzo. Meer in de vorm van een plek vinden om terug te trekken en wellicht, als de kinderen groot zijn, veel vaker te verblijven. Een klein huisje met stukje land. Zoiets. Klinkt utopisch maar is wel iets waar de heldin en ik beiden achter staan en echt voor willen kijken. En in de tussentijd heel hard sparen en ons best doen gezond te blijven en ook van de normale dingen te genieten. Zo ging mijn oudste van de bende opeens naar de middelbare school. Brok in de keel, zowel zij als ik. Mijn kleine meisje op de fiets met een grote rugtas. Klaar om zich een weg te banen door de puberteit en de middelbare hectiek. Mij leverde de middelbare school mijn beste vrienden op. Zij heeft gelukkig al beste vriendinnen die mee gingen naar dezelfde school maar ze kwam gisteren ook al thuis met nieuwe leuke contacten. En doodop van alle indrukken. Van 8:30 tot 14:15 naar school wordt nu van 8:30 tot 16:00. Dat is wel even anders. Maar het gaat haar lukken. Ze heeft de spirit van haar moeder. Die komt er wel.

Ik laat u verder met deze gegrilde kip met taco’s (tortilla’s dus). Wetende dat de boodschappen steeds duurder worden raad ik u toch aan voor de beste kip te gaan die uw portemonnee u toelaat. Een tip daarbij is dat deze soms bij lokale boerderijen goedkoper te vinden is. Geeft toch een ander gevoel vind ik als er 3 sterren op staan in plaats van 1. En verder zoekt u het zelf maar uit natuurlijk. Ik lever enkel het recept. U mag er van genieten. Kookon!

Wat heb je nodig:
1 kip (liefst biologisch)
Olijfolie
3 eetlepels verse salie fijngehakt
1 teen knoflook
½ citroen
Ovenschaal
Bakpapier

Voor de rub:
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel kurkuma
1/2 eetlepel venkelzaad (gemalen)
1 volle theelepel (zee)zout
1 volle eetlepel zwarte gemalen peper
1 volle eetlepel lichtbruine basterdsuiker

Voor de salsa:

2 tomaten
½ witte ui
Sap van ½ limoen
Zout
Peper
1 theelepel appelazijn

Verder nodig:
½e komkommer
½e krop IJsbergsla
Fried beans (blikje)
10 tortilla’s

De how to:
Haal de kip uit de koelkast.
Stel je oven in op 180 graden (hetelucht 170). Doe alle ingrediënten voor de rub bij elkaar in een bakje en roer om. Verwarm een rooster in het midden van de oven mee en zet er één a twee tredes onder een bakplaat.

Besprenkel je kip met een klein beetje olijfolie. Smeer de gehele buitenkant van de kip in met de olie. Wrijf hierna de kip aan de buitenkant helemaal in met de rub. Er mag best een dikke laag op zitten.

Doe in een ander bakje 1 eetlepel olijfolie. Voeg de salie toe en knijp de teen knoflook uit en doe deze ook bij de olijfolie. Roer om en giet dit in de buikholte van de kip. Voeg tevens de halve citroen toe aan de buikholte.

Zet de kip met de borstkant boven op een rooster in het midden van de oven. Zet onder de kip de ovenschaal, op een vel bakpapier op de bakplaat. Bak de kip circa 60 a 65 minuten of tot er helder vocht uit komt als je een scherp mes in het dijbeen steekt.

Laat de kip circa 30 minuten afkoelen en pluk daarna al het vlees eraf.

Maak ondertussen de salsa. Snijd de tomaten in kleine blokjes en snipper de ui. Doe dit met het sap van de limoen, een snuf zout, peper, de appelazijn bij elkaar en roer om. Snijd de komkommer in blokjes en de ijsbergsla in reepjes. Doe de fried beans in een bakje en warm deze eventueel even op.

Tortilla of taco met gegrilde kip

Tortilla of taco met gegrilde kip

Tortilla of taco met gegrilde kip

Tortilla of taco met gegrilde kip

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *