Surf and Turf salade (Verse tonijn en biefstuk salade)

Deze blog is voor @Dolledame. Omdat zij mijn 300e volgers is op Twitter. Voor de één een peulenschilletje maar voor mij een mijlpaal dat er zoveel mensen zijn die mijn gezwets willen volgen. Want de man die koken kan is soms best onzeker over alles wat hij op internet kwakt. Niet alleen over dat overigens maar met de rest van mijn complexe ik, zal ik u vandaag niet verder vermoeien.

Het feit dat er nog dagelijks mensen zich aansluiten bij mijn dagelijkse opwellingen van 140 tekens over sport, sportmotivatie, ik vertrek, films en andere series, mijn mening over voeding en producten, mijn bende van drie en natuurlijk mijn kookervaringen. En dat je als volger dan blijft, dan is dat toch een hele leuke opsteker. En ook echte mensen he? Van vlees en bloed en zo. Leuk joh. Dit zegt overigens niet dat mijn mening waar is of dat iedereen het er mee eens is. Wel dat mensen bereid zijn het aan te willen horen. Ik neem het niet voor lief. Dank u, dank u.

En dan, met ruim 300 op de teller is het bijna ongehoord om te hopen dat het er 400 worden. Maar ik doe het toch. Op naar de 400. U heeft het niet gehoord toch? Niet dat 400 dan het grote verschil maakt maar omdat ik de interactie van het bedenken van recepten erg leuk vind voor elke honderdste volger.

Voor de Dolledame mocht ik een recept bedenken met verse tonijn. En ik besloot daarom voor een maaltijdsalade met een surf and turf element. Dus vis en vlees. Omdat dat kan. Een sappige biefstuk, vers gebakken tonijnsteak in een sesamkorst, gebakken ciabatta soldaatjes en een diversiteit aan smaken en texturen aan groenten. En om het geheel af te maken een pittige zoete saus om bij deze salade te gebruiken. Nou @Dolledame, ik hoop dat u er blij mee bent. En al mijn andere lezers hoop ik natuurlijk ook. Maar deze is voor nu even speciaal voor u.

Wat heb je nodig:
Voor 2 personen of voor 4 personen als bijgerecht:
1 kogelbiefstuk
1 gegrilde paprika in reepjes gehakt
1 avocado in plakjes
½ Komkommer in linten
125 gram Cherrytomaten gehalveerd
½ Ciabattabrood
1 teen knoflook
Flinke hand verse spinazie
Flinke hand verse rucola
3 middelgrote waspenen schoongemaakt en in linten gesneden
Klein beetje limoensap of citroensap (voor avocado)
Zout
Peper
Olijfolie

Tonijn:
1 verse tonijnsteak
2 eetlepels sesamzaad
½ eetlepel sesamolie
½ eetlepel sojasaus
Sap van ½ limoen
1 theelepel honing

Voor de saus:
3 eetlepels ketchup
1 eetlepel soyasaus
sap van ½ limoen
1/2 theelepel garam masala
1 theelepel honing
Scheutje water
1/2 theelepel harissa

Handig om te hebben: Kaasschaaf & grillpan.

De how to:
Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Bak de ciabatta af en maak ondertussen de saus voor de salade (alles bij elkaar en even doorroeren met een lepeltje). Maak in een ander bakje de saus voor de tonijnsteak (houd het sesamzaad van deze saus apart). Snijd de halve ciabatta in plakken en grill de plakjes in een hete grillpan tot er mooie streepjes opstaan. Wrijf daarna de voor en achterkant in met een door midden gesneden teentje knoflook. Snijd de plakken ciabatta in lange reepjes.

Snijd de tomaatjes door midden, de paprika in reepjes en maak met een kaasschaaf linten van de komkommer en de wortel. Snijd de avocado in stukjes en besprenkel met wat limoensap of citroensap.

Zet een koekenpan op hoog vuur. Bestrooi de biefstuk met zout en peper. Doe een klontje boter en een scheutje olijfolie in de pan en bak onder continu bewegen de biefstuk op de door jou gewenste gaarheid. Haal de biefstuk uit de pan en besprenkel deze met wat olijfolie en laat hem even rusten.

Zet een andere koekenpan op middelhoog vuur en voeg als de pan warm is een scheutje olie toe. Dep de tonijn met keukenpapier droog. Schenk de saus voor de tonijn over de tonijn en zorg dat die aan alle kanten bedekt is. Rol de tonijn dan door het sesamzaad. Leg in de pan en bak op middelhoog vuur 1 minuut aan elke zijde en haal direct uit de pan.

Pak een grote schaal. Leg er een flinke hand verse spinazie en rucola op en mix door elkaar. Leg er de tomaat, avocado, paprika, wortel en komkommer tussen. Verspreid de ciabatta er overheen. Snijd de biefstuk in mooie reepjes en doe hetzelfde met de tonijn. Verspreid ook deze weer over de salade.

Serveer de saus apart of druppel wat over de salade. Wees er niet te riant mee omdat deze anders de salade teveel zal overheersen. Zet de rest van saus op de tafel als dip. Deze salade is overigens zonder saus ook verrukkelijk (!)

Surf en turf salade1

Surf en turf salade2

Share

One thought on “Surf and Turf salade (Verse tonijn en biefstuk salade)

  1. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *