Summerrolls met linzensalade, mango en spek

Het midden van het land heeft de zomervakantie vaarwel gezegd. En alsof vader, of moeder natuur het wist werd dit ingeluid met een daverend regenballet. En dus toog ik de eerste echte pappa-en schooldag van het nieuwe jaar met mijn bende van drie in een polonaise van paraplus naar de peuterspeelzaal en de basisschool.

Het zomergevoel was met dit grauwe weer daarmee dan ook direct ten einde en misschien verklaarde dat ook wel hoe dapper mijn bende van drie de juffen en klasgenoten voor het nieuwe jaar tegemoet stapten. Geen traan, geen boe of bah, geen klampende peuters of kleuters. Ja, ze waren er wel maar dit jaar geen enkele van mij. Het was een pak van mijn hart. Want hoewel ik mij natuurlijk groot hield blijft zo een eerste schooldag en afscheid ook voor mij elke keer weer even spannend. Het beschermende pappasyndroom kicked altijd toch even in. Maar de tijger in mij mocht vandaag in zijn mand blijven. Trots liep ik naar huis. Ik was de regen er bijna van vergeten. Ware het niet dat ik na het brengen er weer één moest ophalen, toen nog twee moest ophalen, twee weer wegbrengen en twee weer ophalen. En elke keer dat ik mijn voordeur verliet werd ik verwelkomt door de douche der natuur. Had je ons gezien deze maandag dan was onze herhaalde gekleurde optocht van paraplus een welkome afwisseling van deze ontzettend grijze grauwe maandag. En hoewel ik hoop de toeschouwers er een plezier mee gedaan te hebben hoop ik op een snelle terugkeer van de zomer zodat we nog in parade op de fiets en korte broek een goed afscheid van deze zomer kunnen geven.

Vandaag heb ik dan ook tegen de natuur in een vrij zomers recept op stapel staan. Lekker als tussendoortje, lunch of als avondeten. Summerrolls worden steeds populairder in onze keuken. De laatste tijd is het dan ook een dankbaar recept voor bloggers om mee te experimenteren. Zeker nu de rijstvellen, die de inhoud bij elkaar houden, ook in de reguliere supermarkten te vinden zijn. Door de vele recepten besloot ik mijn eigen versie te maken. Uiteraard staat het je vrij flink te experimenteren met de vulling. Vervang de mango bijvoorbeeld eens door gegrilde ananas of de bacon door tonijn of garnalen. De summerroll zelf is gewoon een goed excuus om een lekkere vulling te bedenken. Dus ga eens aan de slag met deze summerrolls. 😉

Wat heb je nodig:
Voor 6 a 8 summerrolls
Vruchtvlees van 1 mango
1 blikje linzen uitgelekt
Een flinke hand verse bladspinazie
Een hand rucola
Sap van 1 limoen
6 a 8 plakjes uitgebakken katenspek
1 eetlepel sojasaus
1/2e komkommer gesneden in schuine stukken
1/2e rode peper zaadjes verwijdert en in ringetjes gesneden
Olijfolie
Snuf gemberpoeder
Snuf gedroogde knoflookpoeder
Zout

Optioneel:
Hoisinsaus
Zoete chilisaus

De how to:
Schil de mango en snijd in plakjes en meng met het sap van een halve limoen. Voeg een hand rucola, flinke hand spinazie, de rode peper en de eetlepel sojasaus bij elkaar en hussel door elkaar.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur met een klein scheutje olijfolie. Bak de plakken katenspek goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenrol. Laat de linzen uitlekken en doe ze in de koekenpan met een snuf zout en het sap van de andere helft van de limoen. Voeg een snuf gemberpoeder en knoflookpoeder toe. Snijd de komkommer in schuine plakken en halveer deze plakken. Voeg toe aan de linzen en bak onder af en toe roeren even mee. Met circa 3 minuten is het mengsel klaar. Haal daarna van het vuur af.

Pak de rijstvellen en een bak flink warm water. Bevochtig een theedoek en leg deze neer op je aanrecht. Leg een rijstvel 30 seconden in het warme water en daarna op de vochtige theedoek. Leg een stukje mango op 1/3e van de rijstvel en daarnaast wat van de spinaziesalade. Leg een flinke eetlepel linzen en gebakken komkommer in de lengte van de sla en leg er de plak gebakken spek bij. Rol de summerroll op vouw de randjes dicht. Doe over op een mooie schaal. Ga zo door tot je de summerrolls gevuld hebt.

Maak van de eventuele restjes spinazie, linzen en mango die je nu nog over hebt eventueel een lekkere salade. Serveer de summerrolls met wat hoisinsaus of zoete chilisaus en dig in.

Springrolls met linzen spek2

Springrolls met linzen spek1

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *