Sticky Toffee Pudding de man stijl

Sticky Toffee Pudding de man stijl

Nu het volop zomer is in Nederland is het ook weer volop genieten van buiten eten. En dus houd ik me nu veel bezig met BBQ gerechten, salades en makkelijk comfortfood. Mijn desserts bestaan laatste tijd veel uit ijsjes. Waterijsje, roomijs. Makkelijk en verfrissend. Maar het bakvirus kreeg me toch weer te pakken en ik kreeg zin in weer een nieuw dessert. Iets met karamel leek me weer eens lekker en al gauw kwam ik terecht op de Britse klassieker van sticky toffee pudding. Nu noemen de Engelsen cake al snel een pudding dus eigenlijk is dit een cake met warme karamelsaus. Het verrassende ingrediënt in dit recept zijn dadels die de cake lekker plakkerig maken. De pudding kan je natuurlijk meteen verorberen nadat je hem hebt gemaakt en de karamelsaus erover hebt geschonken maar is het allerlekkerst als je hem een dag of twee in de koelkast bewaard en dan nog even opwarmt. Maar proef je hem nadat je hem gebakken hebt dan zal je geduld zwaar op de proef worden gesteld. Serveer de nog warme cake met een goede koude boeren vanillevla, een bolletje ijs of verse aardbeien. Hemels.

Wat heb je nodig:
Voor de pudding:
250 gram hele en verse dadels, ontpit.
200 ml kokend water
1 zakje vanille suiker
1 eetlepel bakpoeder
175 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
90 gram zachte roomboter
150 gram rietsuiker of bruine suiker
2 eetlepels stroop
100 ml halfvolle melk

Voor de karamelsaus
175 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram boter, in stukjes gesneden
225 ml slagroom
1 eetlepel stroop

Handig om te hebben:
Blender
Mixer
Taartbodem van 24 cm

De how to:
Ontpit de dadels en leg ze in een schaaltje of bakje. Voeg de 200 ml kokend water bij de dadels en laat ze een half uur staan tot ze geweld en afgekoeld zijn.

Verwarm een elektrische oven voor op 175 graden, een heteluchtoven op 165 graden.

Meng bakmeel en bakpoeder door elkaar in een schaal. Klop de eieren met een vork los in een apart bakje. Meng nu de boter en de suiker door elkaar met een houten lepel of een mixer in een beslagkom tot het een romig mengsel is. Voeg hier nu de losgeklopte eieren beetje voor beetje aan toe waarbij je tussendoor telkens goed klopt tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg daarna de stroop toe en klop nog even goed door.

Meng nu één derde van het meel erdoor en beetje voor beetje de helft van de melk. Doe dit terwijl je continu blijft kloppen met de mixer. Herhaal dit met weer met één derde van het meel en de andere helft van de melk die je er weer scheutje voor scheutje doorheen klopt. Meng daarna het laatste meel door het beslag.
DPP_11534
Doe de afgekoelde dadels inclusief het vocht in een blender en blender ze helemaal fijn. Klop ze door het beslag met het zakje vanillesuiker.

Vet een springvorm van 24 cm in met boter en strooi er wat bloem in en zorg dat de bloem overal aan de boter kleeft. Doe nu het beslag in de vorm en bak de cake 25 à 35 minuten, tot deze gerezen en stevig is. De cake is gaar is als je er een sateprikker in steekt en deze er droog weer uitkomt.

Nu de cake in de oven staat is het tijd om de karamelsaus te maken. Doe de suiker en boter voor de saus in een steelpan. Breng op matig vuur even aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het tegen het kookpunt aan blijft. Blijf continu roeren, tot de boter is opgelost en roer dan de stroop erdoor. Voeg nu de helft van de slagroom toe en roer het flink door. Denk er niet aan te proeven want karamel geeft lelijke brandplekken. Als het mengsel weer goed heet is zet je het vuur laag.

Laat het mengsel nu langzaam, onder af te roeren, karamelliseren op zeer laag vuur. Als de saus mooi goudbruin is en een toffeekleur heeft kan je het vuur eventueel uit zetten tot de cake gaar is.

Als de taart gaar is zet je het vuur iets hoger tot de saus weer aan de kook is. Neem de pan dan van het vuur en klop de rest van de room luchtig door de saus. Deze is nu klaar om met de taart geserveerd te worden

Je kan de taart, na enkele minuten afkoelen, uit de springvorm halen en serveren met de saus. Ik vond het lekkerder om de cake even uit de springvorm te halen, enkele minuten af te laten koelen en dan met een vork gaatjes in de taart te prikken. Daarna deed ik de cake weer in de springvorm en goot ik de saus er telkens beetje voor beetje overheen tot de cake goed doordrenkt was. Je kan met gemak twee derde van je saus eroverheen gieten. Raak niet in paniek. Het niveau van je saus zal zakken en na enkele minuten is de taart lekker doordrenkt.

Je kan hem nu serveren of dus bewaren. Wil je hem bewaren? Bewaar de cake dan, nadat deze goed is afgekoeld, in vershoudfolie in de koelkast.

Als je de cake bijvoorbeeld na twee dagen wil eten laat hem dan vijftien a twintig minuten in de oven opwarmen bij 160 graden. Warm de taart op in een ovenschaal of op de onderzijde van de taartbodem. Let er dan wel op dat de karamelsaus kan gaan druppen. En daarna.. genieten maar.
DPP_11536

DPP_11535

Share

One thought on “Sticky Toffee Pudding de man stijl

  1. Pingback: De man zijn kerstrecepten | De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *