Star Wars Taart met pindakaasbotercreme en chocoladetaart

Star Wars Taart van pindakaasbotercreme en chocoladetaart

Mijn grote kleine man werd 5. En zoals gebruikelijk vraag ik aan de jarige in spe wat hij of zij voor taart wil voor zijn verjaardag. Het antwoord van mini-me had ik niet verwacht. Een Star Wars taart. Wat moest ik daar nou mee? Ik zag een hoop marsepein voor me. Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo van de marsepein. En kleien was ook nooit mijn sterkste punt.

Dus bedacht ik me wat ik me bij Star Wars kon voorstellen. The Force, the dark side of the Force, de ruimte, maanlandschappen. Ik ben gaan zitten en gewoon gaan tekenen. Ik wilde een gekleurde lagentaart maken met er omheen botercrème. In eerste instantie ging ik voor zwart en rood. Want Darth Vader heeft een rood lichtzwaard en rood is de kleur van the dark side. Maar dat rood, dat werd een grappig verhaal.

De rode kleurstof die ik gebruikte voor de vanilletaarten bleef roze. En toen ik na vier tubes roze dacht slim te zijn en blauw toe te voegen werd het veel teveel blauw en werd het beslag helemaal blauw. Toen nog maar wat geel erbij en het beslag werd groen. Tenminste nog de kleur van de zwaarden van de “goeierikken.” Zo werd de gekleurde laag toch nog gered. Als je dus zelf een kleurstof gebruikt zorg er dan voor dat je een goede hebt en eventueel een tube extra haha.

Ik besloot dat de taart met de kleur zwart natuurlijk chocolade moest bevatten. En wat past bij chocolade? Aardbeien. En, misschien minder bekend, pindakaas. Een soort peanutbutter jelly taart. Dus maakte ik een pindakaasbotercrème die ik met aardbeienjam tussen de taartlagen smeerde. De verrassing van de kleuren tussen de taarten verborg ik door om de taarten botercrème heen te smeren. Ik maakte de taart af door er pindarotsen op te leggen (asteroïden) en zette een Star Wars figuur op de taart. Want anders was het thema een beetje moeilijk te raden.

Het spannendste moment werd het aansnijden van deze taart. Maar als je dan de gekleurde lagen van binnen ziet. Wauw! En die smaak mensen! Alle smaken trekken in de cake en daardoor word het een heerlijke smeuïge taart die echt hoge ogen gooit. Deze taart is werk, ik ga er niet om liegen. Je bent er met tussenpozes best even mee bezig. Maar wat is het leuk om deze taart te maken, eten en de verbaasde gezichten te zien als je de gekleurde laag van binnen ziet. En hoewel het wat werk is, kan je er makkelijk van een man of 20 van eten!

Het is mijn mooiste taart die ik tot nu toe maakte en ik ben er echt heel erg trots op. Zeker gezien het feit dat ik patisserie zelf best wel lastig vind. Maar het bewijst dat je sommige dingen gewoon moet proberen. En als ik het kan, kan iedereen het. Een stoere en oh zo lekkere taart vandaag! Goed “de how to” lezen vooraf en het moet goed komen! Kookon en may the force be with you!

Wat heb je nodig:

Voor circa 20 personen:

Voor de chocoladetaarten
500 gram roomboter op kamertemperatuur en wat extra
300 gram pure chocolade 70%cacao
600 gram rietsuiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels vanille-extract
1 theelepel kaneel
Snuf zout
12 grote eieren (liefst biologisch)
8 eetlepels cacao
4 eetlepels olijfolie
Voor de “gekleurde taarten”:
250 gram roomboter (op kamertemp) en wat extra
250 gram zelfrijzend bakmeel en wat extra
250 gram kristalsuiker
4 grote eieren (liefst biologisch)
1 theelepel vanille-extract
Kleurstof naar keuze (ik gebruikte uiteindelijk groen)
Voor de laag pindakaascreme:
500 gram roomkaas op kamertemperatuur
170 gram zachte roomboter
500 gram poedersuiker
260 gram pindakaas
Nog meer nodig:
1 grote pot aardbeienjam (light)
1 pak Pindarotsjes
Mixer of keukenmachine met mixer
2 springvormen van 23 a 24 cm
Drie lange sateprikkers
Zeef
Ronde kom van circa 18 a 20 cm.
Paletmes of taartschep

De how to:
Verwarm de oven op op 180 graden (170 bij een hetelucht). Vet twee taartvormen van 24cm in met een klontje boter en bekleed daarna de onderzijde met een laag bakpapier. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng deze aan de kook. Zet het vuur zacht en laat zachtjes pruttelen. Zorg dat er een passende hittenbestendige kom op past.

Breek de chocolade voor de taart in stukjes. Doe de chocolade met de boter, vanille, de olie en het suiker in de kom. Laat het geheel smelten en roer door tot je een glanzend mengsel hebt. Haal van het vuur en laat je mengsel circa 10 minuten afkoelen. Als in deze kom de rest van de ingrediënten passen is het prima, giet anders de warme chocolade over in een nieuwe kom. Pak een mixer en klop de eieren per twee door de chocolade tot ze allen geheel zijn opgenomen.

Voeg daarna, met een zeef, de bloem, cacao, kaneel en een snuf zeezout bij de chocolade en klop met de mixer door tot er een egaal mengsel ontstaat. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en zet circa 35 a 45 minuten in de oven. De taarten zijn klaar als je een prikker in het midden steekt en deze er nog een klein beetje vochtig uitkomt. De bovenkant van de taarten zullen barsten en zullen wat scheuren. Dit is overigens normaal.

Laat de taarten als ze klaar zijn 10 minuten afkoelen, haal ze daarna voorzichtig uit de vorm , draai ze om (dan wordt de bovenkant platter) en laat ze verder afkoelen op een rooster of bord.

Voor de vanilletaarten:

Maak de taartvormen schoon. Vet ze in, bekleed de onderzijde met bakpapier en bestrooi met wat bakmeel. Klop overtollig bakmeel er uit. Verwarm de oven naar 190 graden (180 graden hetelucht). Klop de boter met het suiker luchtig. Voeg de vanille toe en klop één voor één de eieren erdoor. Voeg de kleurstof toe en klop daarna het bakmeel er met de mixer door. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak voor circa 20 minuten a 25 minuten of tot een sateprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden prikt. Laat de taarten tien minuten afkoelen voordat je ze uit het taartblik haalt. Draai ze om (dan wordt de bovenkant wat platter) en laat ze op de kop dan geheel afkoelen.

Ga door met de botercrème:

Mix voor de botercrème de roomkaas en boter luchtig. Voeg de poedersuiker toe (let op dit stuift, dus doe het of in een keukenmachine of met een theedoek die je gedeeltelijk over de kom legt), mix het mengsel weer glad, en voeg daarna de pindakaas toe. Mix voor circa 3 minuten (haal de creme van de zijkanten en mix weer door) en laat daarna éé uur  a anderhalf opstijven in de koelkast.

Nu is het tijd voor de opmaak:

Halveer de chocolade taarten. Je hebt nu 6 lagen taart (4 chocolade en 2 gekleurde). Doe met een paletmes of taartschep een kloddertje botercrème op een bord en leg één van de bovenkanten van de chocoladetaarten op zijn kop op het bord. Besmeer de bovenzijde met een laagje botercrème van circa 0,5 cm dik. Leg er nu een gekleurde laag bovenop ook met de onderzijde naar beneden en druk een beetje aan. Besmeer deze bovenkant eerst met een laagje aardbeienjam en dan weer een halve cm botercrème. Druk een beetje aan.Leg hier een mooie egale laag chocoladetaart op.

Je hebt nu één gekleurde laag over en twee chocoladelagen. Je kan nu kiezen wat je doet. Ik bewaarde één chocoladelaag om daar wat anders lekkers van te maken en de kleurverhouding kloppend te houden (choco, kleur, choco, kleur, choco) maar je kan ook alle lagen gebruiken voor de bovenkant van de taart (choco, kleur, choco, choco, kleur, choco).

Steek met een ronde kom, taartvorm of iets anders dat rond is een taartlaag van circa 18 a 20 cm uit de overgebleven lagen. (De randen van de taartlagen die je overhoudt kan je gebruiken als brownie of voor iets anders lekker.) Leg een laagje botercreme op het midden van de “grote” taart en leg hier een klein taartrondje (met de bovenzijde naar beneden) op. Herhaal de jam/botercreme laag nog één of tweemaal met de taartlagen die je over hebt maar eindig met een mooie egale chocoladetaartbodem en daar bovenop een laagje botercreme. Druk alle lagen een beetje aan. De botercreme die uitsteekt aan de zijkanten gebruik je om de taart mee in te smeren.

Steek drie sateprikkers in de bovenkant van de smallere taartlagen door de taart heen voor stevigheid en breek ze af zodat je ze niet meer ziet aan de bovenkant. Besmeer de hele taart nu met een dun laagje botercreme en zet de taart en denovergebleven botercreme in de koelkast voor circa 1,5 uur om op te stijven. Besmeer daarna de taart opnieuw met de resterende botercreme om hem mooi af te werken. Laat de taart daarna een paar uur maar liever een nachtje opstijven en versier met pindarotsjes.

Star wars taart

Star wars taart

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *