Spätzle met champignonsaus en gerookte zalm

Spätzle met champignonsaus en gerookte zalm

Ik ben een week de hort op geweest met mijn lief en bende van drie. Even een weekje luchthappen en genieten van het gezinsleven. Geen werk, recepten uitwerken, fotograferen en een week geen sport om het lijf en hoofd optimaal te laten rusten en te inspireren. Een week in het Duitse was een week genieten. Natuur, zwemmen, spelen, knutselen en kleuren en als de kinderen op bed lagen een boek, film, spelletje en een lekker Duits biertje. De accu is weer vol voor de eindspurt naar het einde van het jaar. De verjaardag van de oudste zit eraan te komen en ook die mijter staat weer voor de deur in november en december. De donkere dagen zijn weer gearriveerd en de open haard staat klaar om aangestoken te worden. Ik heb er zin in. Heerlijk die herfst. Maar voor nu zit ik op mijn vlonder in de zon met een bak koffie. De bende van drie is uit logeren en ik pak het laatste herfstzonnetje in al glorie al tikkend nog even mee. Het leven is goed. Geen straks, geen morgen, er is alleen nu. En nu is het even perfect.

Uit mijn trip uit Duitsland geef ik jullie op deze zondag een heerlijk recept. Spätzle in champignonsaus met gerookte zalm. Spätzle is een Duits/Zwitserse pasta vaak gegeten wordt bij vlees. Ik at het als klein jongetje voor het eerst op een vakantie in Duitsland en ben sindsdien, als pastagek, verknocht aan. Het is een soort korte spaghetti maar dan dikker en met wat meer bite. In Nederland is het ook te koop. Via webwinkels of bij de Lidl lees ik op het web. Dus als herinnering aan dit lekkere weekje weg deze Duitse traktatie maar wel in “De man” stijl.

Wat heb je nodig?
250 gram spätzle maar pasta kan ook

Voor de saus
250 gram kastanjechampignons grof gesneden
1/4 theelepel rozemarijn, komijnzaad en salie als je van sterker houdt voeg je van alles een halve theelepel toe,
Zout
Peper
Klontje boter
1 ui in gehalveerd in dunne plakjes gesneden
Olijfolie
12 druppels citroensap
Theelepel peterselie
1/2 kippenbouillonblokje of groentenbouillonblokje
250ml water
Scheutje melk
2 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
Maïzena om in te dikken

200 gram gerookte zalm in lange plakjes en opgerold.
300 gram diepvriesdoperwten

De how to:
Zet een pan water op het vuur, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. De saus is het meeste werk aan dit recept dus daar begin ik ondertussen mee. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en voeg de ui toe en laat deze enkele minuten zachtjes bakken. Voeg daarna de grof gesneden champignons, salie, rozemarijn, komijnzaad, knoflook en een snuf zout en peper toe. Laat dit op middelhoog vuur bakken tot de champignons het vocht beginnen los te laten.

Voeg de spätzle toe aan de pan kokend water en kook volgens de verpakking. Voeg de laatste vier minuten de doperwten toe aan de kokende spätzle.

Als de champignons hun vocht loslaten voeg je een klontje boter toe en roer je alles goed door. Als de champignons zacht zijn geworden door het bakken voeg je het citroensap toe en de peterselie. Proef en breng op smaak met zout en peper tot je champignons hemels smaken.
Nu wordt het tijd hier een saus van te maken. Zet het gas hoog. Voeg een half bouillonblokje toe en 250 ml water en een scheutje melk. Breng al roerend aan de kook. Zet het gas nu zacht. Laat even een paar minuten doorkoken en voeg kleine beetjes maïzena toe om de saus te binden. Roer elke keer goed door als je wat maïzena toevoegt. De saus moet niet te dik en niet te waterig zijn.

Inmiddels is de spätzle nu wel klaar. Giet af en laat goed uitlekken. Als je saus de gewenste dikte heeft proef je deze en breng je deze op smaak met zout en peper. Voeg de spätzle en doperwten toe aan de saus en roer goed door. Doe je spätzle over in een mooie schaal. Pak de gerookte zalm. Snijd deze in lange dunne plakjes en rol op. Leg deze rolletjes tussen de spätzle en serveer. Eet…….en geniet..
Spatzle met champignonsaus 1

Spatzle met champignonsaus 2

Share

5 thoughts on “Spätzle met champignonsaus en gerookte zalm

  1. Hai, Walter!
    Leuk jouw Spätzlerecept. Wij eten ook erg graag Spätzle, vaak met “Geschnetzeltes” maar ook in een ovenschaal met kaas en gebakken uien. Nog lekkerder dan de gekochte Spätzle zijn de zelfgemaakte. Ze bestaan uit meel, eieren en zout. De echte duitse huisvrouw/ man doet een lepel deeg op een plank en snijdt met een mes dunne reepjes in het kokende water. Ik neem daarvoor een Spätzleschaber. Die zijn, in ieder geval in Zuid-Duitsland, te koop in een winkel met kookspullen. Misschien een leuk souvenier voor jullie volgende vakantie in de BRD.

    Hartelijke groeten, veel liefs voor Suus en de kids,

    Yvette

  2. Hey Walter,

    Ja, ik sluit me helemaal aan bij Yvette! Met een zuid Duitse moeder zijn de spazle er bij mij met de paplepel ingegaan zogezegd. Recept is 250 gram bloem, 2 eieren, beetje lauw water en zout. Dit mengen en slaan met een een lepel tot er zg. grote luchtbellen ontstaan. Dat is al gauw. Grote pan water met zout op het vuur en de spazle met die verrekte spatzeschaber die hier nog niet te krijgen is, erin doen en kort laten opkoken. Ze zijn al gauw gaar. Afgieten en even lauw water eroverheen. Heerlijk! Lekker met wirsing (groene kool met gerulde gehakt en uien). En o ja: de volgende dag de overgebleven spazle opbakken met een paar eieren. Beetje bieslook erover heen, sla erbij en genieten maar!

      • Voor zover ik weet zijn er twee manieren: vanaf een Brett (plank) of met een spazleschwob (googel maar). Als je het vanaf een Brett doet, dan smeer je wat deeg op het uiteinde van het Brett en schraapt dat als het ware met een mes in het kokende water. Ik heb het mijn moeder wel eens zien doen, maar kan het zelf niet. Het is een lastige techniek en iemand zou je dat echt voor moeten doen.
        Het makkelijkst is een spazleschwob. Die moeten vlak over de grens bij grote supermarkten te koop zijn of via internet. Het is een simpel apparaat en lijkt een beetje op een grote knoflookpers. Doe het deeg erin en pers dan de inhoud in het kokende water. Het is echt heel eenvoudig.
        Een Duitse vriendin van mij heb ik het een keer anders zien doen. Ze gebruikte volgens mij een Italiaanse zeef met grote gaten. Haar deeg was ook een stuk dunner, het leek meer op pannenkoekbeslag. Ze gebruikte ook meer eieren. Ze goot het beslag als het ware door de zeef in het kokende water. Zelf was ik er niet zo enthousiast over.

        Succes!!

        Groet,
        Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *