Overheerlijke en simpele spareribs uit de oven of van de BBQ

Overheerlijke en simpele spareribs uit de oven of van de BBQ

Ik vind spareribs wel één van de ultieme comfortfoods. Lekker vlees dat van het bot valt, met diverse sauzen, friet of stokbrood en een lekkere salade. Altijd goed. Spareribs uit de oven zijn heerlijk.

Deze versie is zo verdomde lekker en gemakkelijk te maken dat er geen enkel excuus is ze niet te proberen. Het kost alleen tijd om ze te bakken en te marineren.

En die saus mensen. Dat is echt een showstopper. Geïnspireerd op een recept van DJ BBQ maar heb er inmiddels mijn eigen draai aan gegeven. Inmiddels is deze bij mijn vriendengroep enorm populair geworden als “die saus.” Probeer hem gewoon eens. Want hij is ook heerlijk bij pulled pork, kip op bierblik en ach, eigenlijk alle soorten (bbq)vlees.

De echte diehard bbq freaks maken dit gerecht natuurlijk geheel op de BBQ met een goede thermometer om de temperatuur van de BBQ goed in de gaten te houden (indirect bakken en BBQ op temperatuur houden). Maar je kan het ook jezelf makkelijker maken en deels in de oven maken en afglaceren op de bbq. Of als je helemaal geen bbq hebt kan dit recept ook gewoon geheel in de oven. Dus ontzeg jezelf dit fantastische gerecht niet en sla aan het marineren en grillen en leef de zomer mensen.

Recept geïnspireerd op Rad Rum Ribs uit The BBQ book van DJ BBQ maar ik paste de marinade en saus stevig aan en herschreef het recept voor de oven.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
1,5 a 2 kg naturel varkensspareribs (liefst biologisch)

Voor de marinade:
5 eetlepels ahornsiroop ook wel maple syrup
1 eetlepel gemalen gember
1 eetlepel worchestersaus
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel 5 spice kruiden
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel mosterdpoeder
2 theelepels zout
Optioneel: Chili of cayennepeper

Voor de bbq saus:
1 stuk gember ter grootte van een duim (geschild en fijngeraspt)
5 geperste tenen knoflook
130 ml ketchup
1 eetlepel worchestersaus
3 eetlepels appelazijn
1,5 theelepel dijon mosterd
25 gram donkere basterdsuiker
1 laurierblad
1 theelepel uienpoeder
1 eetlepel honing
80 ml water
Snuf peper
Zout
Optioneel: Verse chilipeper in ringetjes

Ook nodig:
Vershoudfolie
Aluminiumfolie
Bakpapier
Keukenrol

Handig om te hebben:
Thermometer voor de bbq.

De how to:
Begin een dag van tevoren met het marineren van je ribs.

Verwijder de membranen/vliezen van de spareribs of vraag je slager dit te doen als je ze koopt. Doe dit door de sparerib om te draaien. Als het goed is zie je een soort van doorzichtig vliesje zitten. Prik een scherp mes in de hoek van de sparerib zodat het een stukje loslaat. Trek nu met een stuk keukenrol het vlies van de sparerib af. Deze handeling moet je echt even doen. Anders trekt de marinade niet goed in.

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Wrijf je ribs nu goed in met de marinade. Echt een kwestie van even masseren. Wikkel het vlees op elkaar in vershoudfolie en laat een nacht in de koelkast staan.

Laat het vlees de volgende dag eerst goed op kamertemperatuur komen en verwarm een conventionele oven voor op 180 graden (een heteluchtoven op 170 graden).

Als het vlees op kamertemperatuur is leg je de ribs per twee op elkaar en pak je ze dubbel in met aluminiumfolie. Pas op dat het bot van de spareribs niet door het folie heen prikt. Leg ze, horizontaal, op een vel bakpapier op een rooster in de oven of leg de ribs in een braadslede.

Gebruik je geen braadslede? Zet dan een bakplaat met een vel bakpapier onder het rooster tegen eventueel lekken. Bak de ribs circa 2 uur a 2 uur en 15 minuten of tot het vlees heerlijk zacht is en los komt van het bot.

Ga na circa 1 uur garen aan de slag met de saus. Doe alle ingrediënten (met uitzondering van zout) in een steelpan met een snuf peper. Voeg verse chilipeper naar wens toe en roer goed. Laat de saus, onder af en toe roeren, circa tien minuten zachtjes koken of kook tot de saus lekker is ingedikt. Haal het laurierblad uit de saus, proef en voeg eventueel wat zout en peper toe en laat de saus daarna afkoelen.

Als de ribs 2 uur a 2 uur en 15 minuten hebben gegaard en het vlees los komt van het bot (anders iets langer garen dus) is het tijd voor de laatste stap. Laat de oven aan staan.

Haal de ribs uit de oven en uit de folie. Kwast de ribs geheel in met de bbq saus. Leg de ribs terug in de oven. Je kan ze gewoon in de braadslede of op een nieuw vel bakpapier op het rooster bakken.

Draai de ribs elke 10 minuten om en kwast ze telkens opnieuw in met saus. Na 20 a 30 minuten, of als de ribs goudbruin en kleverig zijn geworden door de saus, zijn ze klaar.

Serveer met de overgebleven saus. Als je wat extra pit wilt, strooi je er nog lekker wat chilipeper of cayennepeper over of ringetjes verse chilipeper.

Soddeknetterse Spareribs in DJ BBQ Stijl

Sodeknetterse spareribs in dj bbq stijl

Share

15 thoughts on “Overheerlijke en simpele spareribs uit de oven of van de BBQ

  1. Pingback: Gekruide kip op bierblik geglaceerd in bbq saus | De man die koken kan

  2. Pingback: Kiptortilla’s die rocken (ovengebakken kip, guacamole, salsa, spinazie en BBQ saus) | De man die koken kan

  3. Pingback: Snelle Pulled pork uit de oven | De man die koken kan

  4. Heerlijk en correct recept!

    De ribs uit de oven waren precies gelukt, aangenaam verrast.
    Na dit succes wil ik ook wel de andere gerechten allemaal proberen.

    Groeten,

    Een enthousiaste student

  5. De heerlijkste spareribs die we hebben gegeten! Het vlees viel echt van het bot! Dit recept is een blijvertje en neem ik graag over op m’n eigen site, om het zo altijd makkelijk terug te vinden. Uiteraard met bronvermelding en link!
    Gelukkig hebben we vrij veel gemaakt, zodat we later deze week nog eens kunnen genieten!

    • Hoi Evelien super leuk dat je het recept zo lekker vond. Het overnemen van het recept mag als je inderdaad maar een link en bron vermeld en eigen foto’s gebruikt. Ik wil je eigenlijk vooral uitdagen een eigen variant te bedenken want dan heb je zelf een eigen recept. De methodiek kan je dan natuurlijk hetzelfde houden maar hoe leuk is het als je een eigen rub en saus bedenkt? Hoop dat je de uitdaging aanneemt. Kookon en bedankt voor het leuke compliment.

  6. Vandaag gemaakt. De worcestersaus vervangen met sojasaus omdat mijn vriendin geen vis eet, verder het recept aangehouden. Is perfect geworden. Lekker mals, glijdt van het bot. Veel beter dan de al bereide Ribs van de keurslager, lekkerder dan van alle restaurants waar ik ben geweest, en zelfs lekkerder dan de Sparerib Express. Deze gaat in mijn roulatie.

  7. De 1e keer was al meteen een succes. De 2e keer lukt het bij mij altijd nog iets beter. Op het moment van schrijven liggen ze in de oven.. over een uurtje spareribs als lunch, omdat het kan ?. HEERLIJK GERECHT!

  8. Gruwelijk! Ik heb ze al tientallen keren gemaakt en elke keer weer die ooohhhs en aaahhss. Een groot succes dus! Ze liggen weer in de marinade voor oudejaarsavond. Thanks & kookon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *