Southern Pulled Pork uit de oven

Op het moment dat jullie dit lezen zit ik met mijn kont in de auto en ben ik ergens in Frankrijk. De man die vakantie vieren kan. Met mijn drie koters op de achterbank en mijn lief naast mij sturen wij ons een weg richting Spanje. De zon, het strand, de tapas en de sangria en cereveza tegemoet. Natuurlijk met een waakhond in huis, de alarminstallatie aan en frequente controle van buren en bevriende politie die onze casa in de gaten houdt. Kennen jullie dat moment nog, dat je als kind bijna de auto in kon om op vakantie te gaan?

Al de hele ochtend zit je in spanning. De ouders in de stress, de kofferbak veel te vol en een vader of moeder die er met veel moeite nog meer spul bij probeer te prakken. En op het moment dat je dacht, nu zit alles erin, besluiten je ouders nog even een kop koffie te nemen. En jij maar stuiteren. Ok, koffie op, hup de auto in dan? Maar nee, eerst nog even stofzuigen. Waarom mensen dat doen is mij echt een raadsel. Zodat de inbrekers in een net huis komen? Kan je niet beter stofzuigen als je terug komt?

Oke stofzuigen klaar. Gaan! De auto in? Nee. Natuurlijk niet. Eerst kijken of alle ramen en deuren goed dicht zijn en of het gas niet aan staat. Hoezo gas? Er wordt al drie uur ingepakt mensen. Dat gas red zich wel. Eindelijk, we mogen de auto in. Op de achterbank plaatsnemen. Je in je gordel snoeren. De tas met boeken, kleurtjes, papier, walkman (vraag je ouders) en snoep klaarzetten. Je installeren voor de reis. In ons geval meestal iets van 400 km naar Duitsland.

Al die kilometers asfalt met zijn drieën op de achterbank, zonder airco, geen dvd-schermen maar gewoon wegzweten met het raam open. Want dat hoort allemaal bij de vakantie ervaring. De reis was al een beleving op zich. Ofzo. En als je dan denkt eindelijk te gaan, staan je ouders weer te kwekken met de buren. Geloof me er is een sketch uit Youp van ’t Hek zijn programma “scherven” waarbij het net is alsof het rechtstreeks uit mijn jeugd kwam. Waar de reis heen gaat, hoe je gaat rijden, of je alles wel hebt. Inmiddels was je dan alweer zolang aan het wachten dat je weer moest plassen. Uitsnoeren, rugzak weer wegleggen, snoep weer in de tas, plassen en het hele ritueel opnieuw. En dan eindelijk, vertrekken. Mijn vader die onze stationwagen beheerst de straat uit stuurde.

Wij gaan dit jaar dus naar Spanje. 1700 km met drie koters en drie overnachtingen. Met een vakantietent, reistent en een hele uitzet die nodig is om te kunnen kamperen. Ik vind het spannend. Normaliter reden we max 1500 km in één keer. Nu doen we het rustig aan in drie dagen. Omdat het onderweg kamperen en de reis al een beleving op zich is. Klinkt herkenbaar niet. Waar heb ik dat eerder gehoord? Maar goed, nu dan wel iets comfortabeler. Met airco en dvd-schermen. En een tas met kleurtjes, boekjes, speelgoed en snoepjes. Want sommige dingen veranderen nooit! Adios mensen en geniet van de recepten die blijven komen in mijn afwezigheid en natuurlijk van elkaar komende weken. Voor de niet vakantiegangers hoop ik op mooi weer in het kikkerland. Voor de reizigers onder ons, veel plezier en een veilige reis.

Als recept vandaag een nieuwe variant op Pulled Pork uit de oven. Een iets subtielere versie qua smaak dan mijn eerdere versie die ik plaatste. Één waarvan je de restjes ook weer makkelijk kan verwerken in tortilla’s, lasagne, rijst en nog veel meer. Door het beperkte aantal kruiden kan je dit recept ook weer heel makkelijk zelf aanpassen met eigen kruidenrubs. Serveer met heerlijke bijgerechten en geniet van deze variatie op Snelle Pulled Pork uit de oven.

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit Jamie’s Amerika maar qua kruiden en dressing weer aangepast.

Wat heb je nodig:
Circa 2,5 kg procureur (met of zonder bot)
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels knoflookpoeder
Zout
Peper
Olijfolie

Voor de dressing:
6 eetlepels olijfolie
8 eetlepels appelsap
Cayennepeper naar smaak

De how to:
Verwarm de oven voor op 250 graden en laat de procureur op kamertemperatuur komen. Besprenkel de procureur met olijfolie en wrijf helemaal in met paprikapoeder en de knoflookpoeder. Bestrooi flink met zout en peper, leg in een braadslede met 50ml water en schuif in de oven. Verlaag de temperatuur dan meteen naar 160 graden (150 hetelucht) en neem 4 uur de tijd waarbij je elk uur een klein scheutje water in de braadslede giet (50ml) om aanbakken te voorkomen.

Na circa 2,5 uur zit er voldoende “jus” in de braadslede. Kwast daar de bovenzijde van het vlees even mee in na 2 uur en nogmaals na 2,5 en 3 uur. Giet na 4 uur het vet af, verlaag de temperatuur naar 150 graden (140 hetelucht) en laat de procureur nog circa 2 uur bakken of tot het vlees als je er met een vork in prikt gemakkelijk los laat.

Haal het vlees uit de oven, wikkel het in een dubbele laag aluminiumfolie en een theedoek en laat het een half uur tot een uur rusten.

Meng het appelsap met de olijfolie en een snuf cayennepeper. Leg het vlees in een schaal, verwijder de botten en trek het uit elkaar met twee vorken. Mix de dressing door het vlees. Proef en breng op smaak met (flink) wat zout en peper.

Serveer dan met je favoriete BBQ saus, broodjes en je favoriete bijgerechten.
Tips:
Homemade bbq saus
Guacamole
De coleslaw uit dit recept

Zuidelijke Pulled pork 3

Zuidelijke Pulled pork

image

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *